Вести

СНС тражи нове парламентарне изборе

Србији је потребна нова нада и нова перспектива. Србији је потребна нова политика, нови почетак, „new deal“. Србији је потребан нови договор са грађанима. Србији су потребна нова решења у сфери економије, а то „new deal“ значи да после катаклизме и катастрофе, дође нешто што ће пре свега у економској и социјалној сфери представљати другачије мере и истовремено имати поверење народа, имати поверење грађана који ће моћи да осете нову и другачију перспективу, нову и другачију будућност за себе и своју децу.
Јучерашња најава министарке Драгутиновић да следи ново повећање пореза на доходак, да следи ново повећање пореза на имовину, тзв. дуални порез на доходак, где ће оне који нешто зарађују, који су до сада били мотори и покретач развоја друштва, додатно да оптерети, као и најава додатног повећања ПДВ-а, значи да ће сићи у тотално уништење производње, да би они преживели још шест месеци до тренутка када они мисле да распишу изборе.
Њихов план је да избори буду крајем априла, почетком маја. Ми тражимо од њих, захтевамо од њих, није тешко рећи ни реч „молимо“, не због нас, већ због грађана Србије, да то буде пре зиме, зато што се плашимо да ће зима бити катастофална уколико пре тога не дође до избора и не направи се другачија влада која неће по феудалном систему распоређивати министарства, моћ, новац и све друго. Ви ћете видети у наредном периоду како и на који начин ће додатно српска привреда да пада. Интересантно је да ми увозимо 19 милијарди, а извозимо свега 6 милијарди евра. Занимљиво је да смо прошле године имали наплате пореза, како министарка Драгутиновић каже, 66 милијарди просечно на месечном нивоу. Сада имамо свега 55 милијарди, па ћете лако израчунати колико је то велики, драматично велики пад наплате пореза, готово 20%! Ето, толико вам привреда слабије ради, а ви мислите да је додатно уништите тиме што ћете да повећавате додатно порез на доходак, на имовину или ПДВ! Ко ће то у Србији моћи да плаћа? Ми смо их молили да само то не раде. Немојте да размишљате само о попуњавању буџетских рупа. Размишљајте о ономе што нам остаје за следећу годину, размишљајте о томе како да индустрију подигнемо, како пољопривреду да подигнемо. Њих то данас очигледно не занима. Само гледају како да преживе до пролећа, када ће изаћи на изборе са визном либерализацијом и да причају како су добили све на свету. Као да су они за то заслужни, а не Европска унија, а не грађани Србије! Ми мислимо да су њихове кампање, иначе веома прљаве кампање, управо резултат велике нервозе, готово хистерије због истраживања јавног мњења. Како чујем, ни ово ново истраживање, које није ни објављено, неће моћи да представе као свој велики успех. Ја сам очекивао да ће да најаве бар 3% предности за њих! Изгледа да ће морати да кажу да је нерешено. Није им успело све што су планирали у претходних месец дана, извели преко својих медијских батина и уз помоћ својих радикалских батинаша. Мислим, вербалних батинаша, разуме се! Тако да изгледа да су џабе кречили... Људи су незадовољни, људи хоће промене и неко у Србији то мора да разуме. Било би добро да власт то схвати на време. Ми смо спремни и данас да им понудимо другачији економски програм, да наш стручни тим разговара са њима, али мислимо да, дугорочно и озбиљно, једино решење могу да буду нови парламентарни избори. Они могу и да распишу изборе на свим нивоима. Нећемо се томе противити, али мислимо да бисмо могли да се договоримо.

 

 

Предлажемо да се све политичке странке у Србији договоре да кампања траје краће, да новац уложен у кампању буде неупоредиво мањи. Довољан је и 21 дан. Три недеље да водимо кампању, не треба нам више. Да се договоримо да минимално улажемо у телевизијске спотове, да се договоримо да минимално улажемо у новинске огласе, да се на најмањи могући начин оптерете и наши медији, да постоје само емисије заказане за те термине, али да народ донесе своју одлуку кога, како и на који начин, види као своју будућност и ко може да донесе другачију будућност за нашу земљу.
Проблем је што процене говоре да до трећег квартала 2010. године, оваквом политиком, Србија ће доћи до катастрофалног стања и катастрофалне ситуације, а посебно у сфери економије. Пад бруто друштвеног производа у Србији се, по проценама, повећава из месеца у месец. Било је прво - нећемо имати пад, па је било - имаћемо 1%, па 2%, па 3%, па је сад - биће 4,5 %, па на крају нико жив не зна колико ће да буде! Уз све то, имате инфлацију, имате пад у динарској вредности, имате пад наплате државних фискалних прихода... И то нико жив не може да издржи! То је само пребацивање из шупљег у празно и само све већи проблеми за грађане Србије и све већи проблеми за предузећа.
Оно што је најинтересантније, помало као виц да кажем, а како видим да се у владајућим круговима о томе озбиљно размишља, ја не знам... нисам експерт за медицину, да ли је тај АХ1 или Х1Н1... како се зове овај вирус?
Новинар: Свињски.
Александар Вучић: Тај свињски вирус. Е, кажу да је то пало неким генијима у Влади на памет да то искористе и да кажу како ће да буде два милиона оболелих од тога и да ће због тога бити забрањена јавна окупљања на јесен. Дакле, генији су чак и то смислили, тако да их молимо да не плаше народ тим, како год да се зове, вирусом и да не забрањују окупљања људи. Зато је много боље да имамо изборе јер људи неће имати решење, не брину људи за свињски грип, људи брину што имају много мање да једу, што немају будућност и што не знају каква је перспектива за њихову децу.
Изволите ако имате неко питање, на ваша питања сам спреман да одговарам.
Ово што сам вам данас говорио је заиста веома озбиљна ствар, сви економски показатељи. Ево, ја ћу вам прочитати још неке.
Дакле, подигли смо 800 милиона евра, остало је да повучемо још 2 милијарде и 200 милиона евра. Ми сада тражимо тај новац који је требало да обезбеди стабилност динара, чврстину динара, да њиме сада попуњавамо буџетске рупе. ММФ нам то неће дозволити, уследиће нови услови, уследиће нови захтеви, доћиће до нових чуда, а ми паре за то нећемо имати. Заносимо се тиме да ћемо моћи да добијемо жив новац за покривање буџетских расхода. Од тог посла нема ништа. Нико у Србији, оно што је проблем да би сте разумели зашто мислимо да су потребни избори, нико нема храбрости за озбиљне, корените политичке и економске промене. Сви гледају само кад стижу нова истраживања јавног мњења! Они су своју најјачу карту већ повукли, а то је визна либерализација, водили најјачу и најпрљавију кампању против својих политичких притивника и - ништа.
И после свега тога, ми их молимо да то разумеју и да схвате да је најбоље решење да идемо на изборе. Многе ствари у Србији ће бити болне, али људи у Србији морају да виде да неку перспективу имају, да се нешто мења. Ово преживљавање, у којем умиремо из дана у дан, у којем нико не види будућност, не води апсолутно нигде и ничему.
Иначе, тражиће ММФ, према нашим информацијама, ново „кресање“ сфере школства. Дакле, информације које смо добили, а добили смо директно из ММФ-а, тражиће се смањење улагања у здравство и углавном ће морати они који раде нешто у Србији да се окрену извозу, ако то не буду успели, затвараћемо све живо. Наравно, приметили сте да је најављено и смањење примања пензионерима, али без јаснијег и плана и програма.
Такође, очекујемо у септембру активније да се ангажујемо у Републици Српској. Дакле, од 20. септембра Томислав Николић говориће на великом народном скупу у Бања Луци, ја ћу обићи неколико већих места и седишта округа у Републици Српској, где ћемо држати митинге и трибине и ми тиме показујемо какав је наш однос према РС. Поштујемо Дејтонски споразум, али од нашег народа нико нити може, нити сме, нити ћемо ми икада дозволити да нас одвоји!
Хвала вам најлепше.