Вести

СНС тражи повлачење предлога новог Закона о енергетици

Пуно је недоречености у новом предлогу Закона о енергетици, дакле сви важни догађаји у енергетском сектору не решавају се и не виде се из новог предлога Закона о енергетици, него се нови предлог закона окреће ка другим подзаконским актима, уредбама итд. Значи све оно што је битно у енергетском сектору не види се у новом Закону, него се практично неки будући инвеститори и остали будући енергетски субјекти упућују на нека нова документа нижег ранга која ће наравно утврдити министар или нека агенција. Дакле то је наставак ове устаљене праксе која постоји већ 10 година, а то је да се ствари дешавају у четири ока, дакле да ви данас морате да будете добри у сваком смислу те речи са министром да бисте евентуално улагали или добили неке локације и радили нешто у енергетском сектору. Резултат је познат, од оних силних милијарди евра о којима се говори о улагању у енергетски сектор ових десет година не би ништа и један од разлога јесте заиста закон који има пуно мањкавости, мислим на постојећи закон. Дакле нови предлог закона није ништа бољи од старог.

Дефинисање енергетске делатност, дефинисање акта о томе ко ће бити повлашћени произвођач, рецимо електричне енергије, дефинисање разних накнада које они треба као такве да добију, то је нешто што се такође оставља министарству да донесе кроз додатне уредбе. Три најважније ствари - енергетска ефикасност, заштита животне средине, тржиште електричне енергије се само декларативно помињу у новом предлогу закона, а опет се оставља да се то касније регулише.

Дакле, нови предлог Закона о енергетици је далеко од онога што је повољно за улагање у овај сектор. Србија нема довољну количину енергије и са оваквим законом тешко да ће се квалитетан инвеститор овде појавити. СНС сматра да све мора да буде у самом закону, са што мање подзаконских аката и уредби, јер уколико тога има пуно то је сигуран пут ка корупцији. Ви знате да се у енергетском сектору обрће огроман новац, тај новац треба да буде у енергетском сектору, а не да одлази на друге стране. Према томе, овај закон заиста треба повући из процедуре, дакле СНС захтева да се повуче из процедуре и да се поново погледа шта се то све налази, какв је статус Електропривреде, какав је статус електромреже, какве су те енергетске делатности, ко то добија право да буде повлашћени произвођач, да урадимо све оно што је потребно да би и инвестиције које су заиста потребне овом сектору ушле у нашу земљу и у овај сектор.
Уколико хоћете још неке детаље везано за сам предлог закона, ја сам ту или генерално све што је везано за енергетику, ево изволите, могу да одговорим!

Новинар: Ја да питам, али није везано за енергетику, али везано је за вашу странку. Писање које се јутрос појавило у Блицу, податак који је дао сајт Монтгомерија да ваша странка му плаћа око 7000 евра, за лобирање у Америци. Како ви видите то писање и зашто вам је потребан Монтгомери за лобирање?
Зорана Михајловић-Милановић: То је потпуно јасно да оно што ради режим и режимске слуге није ништа друго него просто преписивање из Курира, при томе нетачно, јер режим нема ништа друго осим да постави такве наслове. Режим се прави луд на оно да тај уговор није ни потписан и да СНС нема новца. Дакле, режим и режимске слуге су управо тим текстом показали како функционишу.

Новинар: Али  они се  позивају на сајт  америчког Министарства финансија, где пише да мора да се именује колико новца добија и да је то Монтгомери ставио?
Зорана Михајловић Милановић: Дакле, режим и режимске слуге врло јасно у тексту Блица показују начин и хајку коју чине против СНС. Погледајте текст, не само наслов, видећете одговор заменика председника СНС  да тај уговор не само да није потписан  него и никакав новац није дат.

Изволите, ако нема више питања, хвала лепо!