Вести

СНС тражи смањење броја посланика и министара у Влади

Ми ћемо предати Предлог измена и допуна Закона о влади и министарствима, преполовићемо број министарстава и ставићемо на испит, ту нам не требају потписи, довољни су потписи наших народних посланика, ставићемо на испит посланике опозиције и посланике владајуће већине који се јавно декларишу као заговорници јефтине државе, смањења броја министарстава, смањење трошкова у оквиру државне администрације, јесу ли за то искрено или нису. Ми смо искрено за то и ми желимо да многе ствари обављамо пре одржавања избора зато што смо данас усвојили текст писма председнику Србије Борису Тадићу, председнику Владе Мирку Цветковићу у којима смо их позвали на дијалог Владе и опозиције, позвали на нормално понашање у држави. Ми смо чак спремни да у оквиру увођења правне државе, демократске државе, слободе информисања са њима договоримо више предлога и закона, на пример Закон о избору народних посланика, Закон о финансирању политичких странака, Закон о влади и министарствима тако да можемо да у изборе уђемо са потпуно припремљеним законом. Ова наша активност је у оквиру наших активности да у Србији дође до ванредних парламентарних избора.

Ви знате да је стање у земљи изузетно тешко. Ми се суочавамо са великим проблемима које власт не решава, не уме, не може или неће, медији су огорчени понашањем власти. Није више довољно да уредник, или власник, или директор каже: „Нападни СНС, фаворизуј Тадића!“ То сада многи одбијају да раде. Ми смо суочени са дискриминацијом у медијима које издржава држава, посебно РТС, Студио Б и медији локалних самоуправа. Тражимо да се то делимично отклони тиме што бисмо учествовали равноправно ми из опозиције са онима који су на власти у уређивачкој политици. Па ако 23 сата дневно уређује власт, нека остави 1 једини сат за опозицију, ако 40 страница уређује власт нека остави једну страну да уреди опозиција, да можемо да изнесемо своја виђења како у Србији може да се живи боље и чак не бисмо ни критиковали у тим емисијама власт него бисмо само говорили шта желимо да урадимо и зашто мислимо да може да буде боље.

Оквирно смо на седници Председништва договорили да СНС организује велики митинг у Београду између 20-31. јануара, о тачном  датуму ћете бити накнадно обавештени, покренућемо широку акцију у Србији да том митингу присуствују сви они који подржавају СНС у борби да се у Србији живи боље. Желео бих искрено да пре тога разговарамо са представницима власти о многим проблемима, а да баш уочи одржавања митинга разговарамо и о одржавању митинга. Нећемо дозволити никакве провокације, нећемо дозволити било коме да нам изазове инциденте, нећемо дозволити да нас било ко туче. Ако смо прошли пут и Александар Вучић и ја доживели то, Борислав Пелевић на најгори начин је доживео тортуру Србије, ја вам сад кажем да то више нећемо дозволити. И позивам полицајце да на нас не дугну руку, да на нас не пуцију, да на нас не испаљују сузавце. Ми нисмо незадовољни радом полицајаца на улици, ми бисмо им бар купили нове униформе које нису добили у последњих 5 година, ми бимо их ослободили страха од оних који воде државу да ли ће им једне ноћи наредити да туку своје комшије, своје пријатеље, своје рођаке, своју децу која се налазе на улици.

СНС је одлучна да се избори за промене у Србији и договорили смо се на Председништву да од стратегије, тактике, од циљева, од динамике више уопште нећемо да одустајемо. Сад је само питање да ли је власт озбиљна, да ли може да се уозбиљи, и да ли може да иступи поштено пред опозицију да каже шта то она намерава, на који начин жели да држимо дијалог. Да ли тако што ће и даље да нас дискриминише и пљује или ће остварити прави дијалог између оних који би требало да се смењују на власти како би држава била демократска.
То је све што смо имали за данашњу конференцију, добићете копије писама упућених председнику Владе и председнику Републике, моћи ћете поново да их коментаришете, ту све пише.

Новинар: Ви се залажете за ванредне парламентарне изборе, тражите са Тадићем дијалог власт и опозиције, а он је пре неколико дана рекао да избора неће бити пре марта 2012.године?
Томислав Николић: Он је рекао и да ће он бити 2012. у ЕУ, па 2014. па 2020. Ја хоћу са њим озбиљан разговор, а не разговор за медије. Може он у медијима да изјављује шта год хоће, али желео бих да то каже Српској напредној странци. Добро, и то је одговор, и ћутање је одговор, од данас ми рачунамо да нам је Борис Тадић одговорио, и ако буде ћутао и ако буде рекао да од тога нема ништа, и ако нас позове на разговор, све је нека врста договора, само што у Србији не може добро да се живи ако разговарају глуви. Дакле, ја прихватам да је одговорио да нема разговора, само није то Србија. Србија је држава у којој се разговара, у којој различити људи различито мисле, али могу да нађу заједнички циљ. Ја већ сада знам да ће он морати да затражи разговоре са нама када буде решавао судбину КиМ. Хајде о свему да разговарамо, хајде о цени хлеба да разговарамо.

Новинар: Била је информација у медијима да ће генерал Делић изаћи из странке због неслагања са вашим ставовима око сарадње са Хашким трибуналом. Да ли је то истина и да ли мислите да већина вашег чланства подржава ваше ставове о сарадњи са Хагом?
Томислав Николић: Најпре, генерал Делић никада није рекао да ће да напусти СНС. То су биле спекулације људи који су од тога хтели да створе некакав сукоб и некакву мржњу. Не само да сви чланови СНС подржају мој став, мој став подржава и господин Делић. Уосталом, добићете изјаву господина Делића у вези тога.

Новинар: Како коментаришете одлуку државе да не присуствује додели Нобелове награде?
Томислав Николић: Није моје да коментаришем одлуке државе, али мислим да држава мора да мисли о интересима својих пријатеља као што наши пријатељи мисле о нашим интересима.

Новинар: Нисте нам прецизирали какав ће одговор да буде у случају да се власт оглуши на ваше захтаве, ви сте већ једанпут проследили оних пет захтева колико се сећам?
Томислав Николић: Нисмо им проследили. Ми смо то медијима проследили данас, до данас су могли да говоре да те захтеве нису добили, ево данас је коначно Председништво формулисало писма. Па, ви знате да смо у припремама за митинг и да ће то бити најлепши одговор СНС на негативан одговор власти. Иначе, заиста не могу да верујем да могу негативно да одговоре на наш захтев да се утврди ко је убио Ранка Панића, на наш захтев ко је опљачкао изборе у Бору, ја не  могу да верујем да постоји власт која ће да ћути кад је опозиција оптужи за директно кршење закона. Уосталом, не могу да верујем да живимо у државу у којој бар 6 министара, а ја мислим да их је више, имају своје приватне фирме које сарађују  са државом и не могу да верујем да новине од тога нису направиле такву причу да Влада морада падне. Заиста не могу да верујем.

Новинар: То није противзаконито.

Томислав Николић: Молим?! Како није противзаконито да министар има фирму?! Где то пише?! То је чист сукоб интереса. Није против закона да кабинет Бориса Тадића ради послове са државом, са јавним предузећима, је ли то није противзаконито?! Има ли морала у овој држави?! Није против закона ни да Ната Месаровић прима 4 плате јел да?! Има ли морала у жени која је јуче рекла да судство треба да буде самостално, као да није полагала Увод у право, као да није била на првој години факултета. Судство је независно, али га у Србији нема и људи у Србији већ заборављају како се формулише судство.

Новинар: Поменули сте промену изборног законодавства, реците ми за који изборни систем се ви залажете ?
Томислав Николић. Данас на почетку некаквих разговора који би били одржани ми се залажемо за пропорционални принцип и да цела Србоија буде једна изборна јединица. То су била залагања и оних који су сада на власти. Хајде да видимо шта предлажу. Ви некад коментаришете, чујем да и неки политичари коментаришу закон нови о избору народних посланика а нико га још није видео. Хајде да видимо шта то они мисле да уреде, какви су то демократски закони који су другачији од оних наших, хајде да разговарамо о томе, а посебно о финансирању политичких странка. Не прихватам причу о томе да су политичари корумпирани, прво треба да се нешто докаже, а друго да видимо како држава финансира политичке странке. Данас ако бисмо имали заказане ванредне парламентарне изборе, данас политичке странке не би смеле да потроше ниједан једини динар зато што је по Закону о финансирање предвиђено тако да је морам да предвидим колико ћемо посланичких места да освојимо, да толико новца колико ћемо добити из државе за та места позајмим да бих ушао у кампању. Пошто нико од ваших власника овде неће да нас пусти у кампањи пре него што уплатимо све унапред, практично не би смели ни један једини динар да потрошимо и то зна и Агенција за борбу против корупције и сад нам пишу пријаве зато што нисмо пријавили у Жабљу, где беше, на једном допунском месту нисмо пријавили трошкове изборне кампање, да оправдају своје постојање, за то време им пролазе возови. Ми ћемо поштовати закон, погрешио наш општински одбор и није пријавио трошкове кампање, платићемо казну, ја ћу лично да платим казну зато што општински одбор није то урадио, али свеједно, ја сам био поносан и када су ме отерали у затвор у Гњилану. Човек може и да буде у затвору и да буде поносан и срећан што су га отерали.
Још неко питање? Хвала вам !