Вести

Србијa 2013. домаћин Енергетске заједнице

Током разговора размењене су информације о имплементацијама директива као и о припремама за састанак министарсрког Савета Енергетске заједнице, који ће бити одржан 18. октобра ове године у Будви.

Министар Михајловић упознала је саговорнике са виђењем приоритета задатака у 2013. години када ће Србија бити земља домаћин Енергетске заједнице. Према речима министра енергетике, развоја и заштите животне средине теме којима Србија посвећује нарочиту пажњу и које ће као доминатне поставити пред Енергетску заједницу су енергетска безбедност региона, односно регионалне интерконекције гаса и електроенергије, социјални аспект енергетске политике, који се огледа у бризи за потрошача и изради социјалних карата за најсиромашније слојеве становништва и посебно дефинисање регионалне енергетске стратегије и одређивање листе приоритета.

Заменик директора Директората за енергетику Европске Комисије и директор секретаријата Енергетске заједнице, Фабрицио Барбасо и Славче Нејков сагласили су се и подржали приоритете које је републички министар енергетике, развоја и заштите животне средине навела.