Вести

Србија на добром путу ка ЕУ, али је омета неспособна власт

 

У принципу Србија јесте на добром путу према Европској унији. Оно што омета тај пут је неспособна власт, посебно корумпирана власт, власт која није успела да се обрачуна са криминалом, власт која је све своје лоше потезе правдала захтевима Европске заједнице. Веома занимљиво, од директора за западни Балкан добио сам савет да законе пажљиво тумачимо, да прођемо све то да се то лоше не одрази на грађане Србије, а ја  сам рекао да ми само то и радимо и да зато немамо превише времена пошто све законе који се тичу придруживања доносимо по хитном поступку, а власт их правда безмало ултиматума из ЕУ. Добио сам чврсто уверавање да таквих ултиматума нема, да су сви закони подложни исправкама и да је свим тим законима жеља да се ми уклопимо у европско законодавство, да се уклопимо у европске вредности на које смо себе везали Уставом и и да грађанима Србије буде боље. Разговарали смо о укидању визе за грађане Србије. Мислим да то можемо да очекујемо најкасније првог јануара, нисам баш сигуран да сам добро разумео, али вероаватно ће јавност о томе и бити детаљније обавештена. Услови за то више не постоје. Постоји велика могућност да ЕУ почне да примењује Споразум о придруживању, ви знате да је томе противник Холандија, али господин Рен ме је уверио да ће као председавајући ЕУ учинити много да промени став Холандије која је једна од 27, чак симболично, чак једна од 29 гласала, пошто и господин Оли Рен и Хавијер Солана су се изјаснили за то да Европа почне да примењује Споразум о придруживању што би нам свакако донело много лошег. Ја мислим да би покрпили рупу у буџету која је настала једностраним примењивањем Споразума о придруживању.

 

 

 

Ја сам схватио да ЕУ нема жељу да више било када протежира било коју политичку странку и појединца у Србији. То је жеља да кад грађани Србије испуне све услове буду награђени тиме што ће све олакшице моћи сви да користе. И мислим да је моја посета знак да Европа балансира своје ставове према свима у Србији и да је сад ваљда свима  постало јасно да је бољи живот у Србији важнији од било које политике.

 

Ја сам у име Српске напредне странке обећао да СНС променом власти неће зауставити Србију на путу ка ЕУ, да ћемо сада формирати Савет за европске интеграције, сачињаваће га млади школовани људи који ће имати прилике да се образују у складу са европским законодавством, са условима које ЕУ поставља, биће гости на семинарима који се организују у Бриселу. Господи из техничког особља, ради се о веома стручном особљу у Влади Републике Србије поручујем да уопште не долази у питање ваш ангажман на даљим пословима. Промена власти неће бити намењена да се осветимо људима који способно раде свој посао. С тим у вези ми ћемо ступити и у везу са  Европском канцеларијом за придруживања да и њима кажемо да све своје послове у случају промене власти могу да наставе потпуно нормално помогнути нашим члановима и да би било јако незгодно за Србију да у случају промене власти једноставно сви они који се баве одговорним пословима у Србији спакују кофере и да оду. Можда се деси да политичке странке које су их ту поставиле дају такав налог, али понављам да омогућити грађанима Србије да боље живе то је сада важније од било које политике. Ми ћемо наставити контакте не само са представницима земаља, амбасадорима који су у Београду већ и са представницима администрације. Наш пут је пут и на Исток и на Запад, наша жеља је да будемо члан европске породице, европске заједнице народа, а да никада не прекинемо односе које имамо са својим пријатељима у свету, а који нису у ЕУ.

 

 

У разговорима смо се дотакли, а не дискутовали превише и тема које су, рекао бих зид између потпуних  испуњавања услова и потпуног придружења, дотакли смо се судбине Косова и Метохије - то неће бити услов ЕУ, дотакли смо се чланства Србије у НАТО - то неће бити услов ЕУ, у то сам потпуно убеђен, тако да ми сада можемо мирно да припремамо своје законодавство, услове у земљи, своје грађане за то коначно испуњавање услова. Дотакли смо се и сарадње са Хашким трибуналом. Ја сам поновио оно што Српска напредна странка увек говори, а то је да смо ми убеђени да грађани Србије који траже Хашки трибунал нису у Србији, пошто би их ова власт до сада сигурно изручила, јер је ова власт обећала да до 31. децембра проблем потпуно реши. Ми ћемо сачекати да видимо шта то значи, али што се Српске напредне странке тиче ми заиста немамо никаквих података о томе где се налазе људи које Хаг тражи, нити можемо на било који начин до тих података да дођемо.  Склон сам да верујем да нису у Србији, пошто је апсолутно јасно да би то власт Бориса Тадића, као некакв свој поен могла да заврши њиховим изручивањем. На следећим изборима ми ћемо заиста имати одлучивање грађана по слободној вољи, потпуно демократско, без икаквог утицаја са стране, што Србија чини ми се од увођења више страначја није имала. Ако имате неко питање, изволите.

 


 

 

Новинар: Везано за формирање власти у Вождовцу и Земуну, у медијима су се појавиле разне информације да ће СПС мањински да вас подржи?   

 

Томислав Николић: Кроз овако велики посао који обављамо ми свакако да мислимо о формирању власти у Земуну и Вождовцу. То мора да се обави због грађана, никада нисмо размишљали о мањинској подршци, никада од представника странака које сада помињете нисмо добили никакву изјаву у том смилсу. Ми нећемо да радимо као мањинска влада било где, онај ко мисли да помогне да грађани фаворизују резултате избора, нека учествује са нама, ми то нудимо потпуно отворено и јасно, а мањинске подршке нам нису потребне нити ћемо на тај начин да стављамо судбину те већине која се формира у руке оних који данас гласају овако, данас онако. Ми ћемо покушати да дођемо до уговора са својим коалиционим партнерима, у којима ћемо се обавезати бар у неком трајању те владајуће већине, уколико наравно се не процени да смо лоши, онда бисмо сами отишли.

 

Новинар: Дакле потребна подршка или поново избори?!

 

Томислав Николић: Ја мислим да ћемо од среде почети озбиљне разговоре на ту тему са представницима те листе, дакле Ивица Дачић, Драган Марковић и Јован Кркобабић.

 

Новинар: Како коментаришете најаве да ће коалиција СПС-а дати мањинску подршку због лоших кадрова СНС-а у Вождовцу, контроверзни бизнисмени, инвеститори, та информација је дошла из СПС-а?

 

Томислав Николић: А то онда питајте СПС. Немојте онда мене да питате за неку информацију коју ја немам, коју ви имате. Када вам је тај неко рекао, требало је да нам јавите како се тај неко зове и који су то лоши кадрови. Ја не знам, сви кадрови су били на листи за које су гласали грађани. Ако грађани мисле да су то добри кадрови немојте унапред да прејудицирате, пре би се рекло да су лоши кадрови владали 14 година Вождовцем чим су овако смењени у време кад се очекивало да ће убедљиво да победе. Немојте сваку смену власти да дочекујете на овакав начин. Пружите им прилику. Прво, нисмо још ни формирали власт, не знате ко ће бити на којој функцији, а већ знате да су лоши кадрови. Па како то лоши кадрови побеђују, какви ли су тек они које су они победили?

 

Новинар: У вези ваших разговора, рекли сте да  сте тамо обећали да у случају даљих разговора промене власти Српска напредна странка неће обустављати процес европске интеграције. Да ли Оли Рен сматра да ћете ви бити у наредној власти?

 

Томислав Николић: Ја мислим да, не само Србија, да цео свет зна већ сада резултате следећих избора. Апсолутно је немогуће да не победимо на тим изборима.

 

Новинар: Како сте уоште дочекани тамо, да ли сте стекли утисак да вас прихватају исто као и демократе када дођу и да ли ће за њих бити баук када ви одете?

 

Томислав Николић: Ја сам тамо позван. Тамо сам сазнао да се дешава да Божидар Ђелић се једноставно појави када је некакав самит ЕУ или састанак на нешто нижем нивоу и да онда не може нико да га избаци. Ја сам позван као гост, дочекан као човек са којим може да се разговара о будућности Србије зато што је апслоутно немогуће да без Српске напредне странке било ко размишља о будућности Србије и они су тога свесни. Комесар зна имена општина на којима смо на последњим изборима победили, апсолутно их изговара правилно српски, значи да све зна.

 

Новинар: Како реагују на могуће усвојање?

 

Томислав Николић: Они уопште не реагују ни позитивно ни негативно. Они кажу да ће то бити воља грађана Србије, а ја кажем да више никада не може да се деси да представник  ЕУ опомене грађане Србије да могу да гласају за кога год хоће или већ сносити последице ако победи Томислав Никилоић.

 

Новинар: Шта ви мислите, рекли сте да би било неопходно да сада који раде у Влади да остану, кога задржавате, Г17?

 

Томислав Николић: Не знам ја ко ради тамо, то су људи који имају име и презиме. То нису политичке странке.

 

Новинар. Млађан Динкић?

 

Томислав Николић: Ја не верујем да Млађан Динкић ради у Канцеларији за придруживање ЕУ. Тамо раде стручни људи, људи којима је то посао, такве људе позивам да остану да помогну Србији, а Млађана Динкића позивам да што пре напусти Владу.

 

Новинар: Да ли, осим проблема око Косова, да ли постоји још неки услов да се испуни? Технички услови су испуњени, још само Косово?

 

Томислав Николић: За визе се не спомиње Косово као услов, али мора да се нађе решење за ове сумњиве послове са пасошима за Албанце који живе на Косову и Метохији. Они знају да привремене институције не могу да издају пасоше, размишљају о томе да ли би можда УН издавале неку врсту пасоша. Видећемо, али неће бити проблем да грађани Србије путују од првог јануара.

 

Новинар: Ко вам је помогао око организације, зашто нема фотографије са Олијем Реном?

 

Томислав Николић: То је занимљиво да из Србије нико није учествовао у томе. Господин Жозеф Љоверас ми је пренео жељу господина Оли Рена да се сретнемо у Бриселу, то је било отприлике пре два месеца. Ја сам имао превише посла око ових избора, Скупштина је радила нон стоп и предложио сам крај јуна или почетак јула. Онда смо се видели на пријему који су правили Португалци када је долазио председник парламента Португалије и господин Љоверас ме је питао да ли ми одговара 2.јул у 9,15 часова и ја сам рекао да одговара и све смо после тога урадили ми сами у СНС. Заиста нико није учествовао у организацији, изашли смо, позвали дописништво РТС у Бриселу и замолили да ако желе да узму изјаву испред зграде кад изађем, пошто је била жеља господина Рена да се не прави никакав публицитет пре састанка, али фоторепортер није био што је можда моја грешка. Можда је требало да поведем неког фоторепортера, али ја се не бавим превише рекламирањем онога што радим, тако да неки покушавају да сакрију значај те вести, неки покушавају да сакрију ту вест, чак државна телевизија нема ни моју изјаву коју сам дао после састанка испред зграде и то је један занимљив детаљ, јер је то јавни сервис који је власништво свих грађана Србије.

 

Новинар: Али фотографије поставља Европска комисија. На њиховом сајту нема ваше фотографије?!

 

Томислав Николић: Довољно је да скину са снимка са тв, нека исеку и нека направе фотографију. Верујте да мени није важно да ли имам фотографију или немам. Ја вам кажем да сам био, а ви ако ми баш не верујете, ви се распитајте.

 

Новинар: Фотографије ваше нема, зашто?

 

Томислав Николић: Можда им се учинило да нисам довољно леп, да ћу да наружим фотографију, мени то уопште није битно.

 

Новинар: Зашто сте држали тај састанак у тајности?

 

Томислав Николић: Зато што су жути сазнали  за тај састанак и нису могли јавно да га спрече, а пошто није јавно ни најављен него су у тајности ето, мислим да једино што су успели било то да немамо заједничке изјаве после састанка, као што данас Новости у три реда објављују то.

 

Новинар: Још једно питање за Вождовац у вези разговора са коалицијом СПС,  какви су били разговори до сада?

 

Томислав Николић: Ја сам само једном разговарао са Ивицом Дачићем, али он је путовао у Москву, потом је имао и ово у вези Универзијаде и ја сам спречен био до краја недеље, тако да среда је најбољи дан за то из више разлога.

 

Новинар: Србија јесте на добром путу, оно што кажете да је неспособна власт, чија је то оцена, заједничка или ваша из разговора?

 

Томислав Николић: То је моја оцена из разговора са њима зато што сам стекао утисак да је наша администрација потпуно спремна и да ми у великој мери испуњавамо услове, али да негде запиње и да је проблем и да је проблем што девет година европских интеграција није донело бољи живот грађанима Србије. ЕУ није продавала фабрике за 1 евро, то је радила наша власт .

Хвала вам !