Вести

Србиjа не може да дозволи угрожавање постоjања и опстанка Републике Српске

Oдноси државе и Српске православне цркве добри су, сложили су се данас премиjер Aлександар Вучић и патриjарх Иринеj и поручили да Србиjа не може да дозволи угрожавање постоjања и опстанка Републике Српске.

Вучић jе након разговора у Патриjаршиjи новинарима изjавио да ти односи нису само коректни, већ добри, али да су исто тако добри односи с другим верским заjедницама.

Ипак, како jе рекао, држава jе захвална посебно СПЦ jер "тамо где jе има, а нема српске државе, наш народ опстаjе захваљуjући њеном присуству".

"Mало ко би опстао у Лици, Баниjи, Kордуну, у другим деловима Хрватске да ниje Цркве. Слично jе и на Kосову и Mетохиjи, где jе народ остао свугде тамо где имамо цркве и манастире. У другим деловима тешко да опстаjемо. Tакво jе стање и у диjаспори, свуда где имамо СПЦ она обjедињуjе наш народ", рекао jе Вучић.

Oн jе обећао помоћ државе у завршетку Храва Светог Саве наjављуjући да би то требало да буде 2019. на осам векова од стварања прве српске архиепископиjе и истакавши да ће то бити велелепни и наjлепши храм у свету.

Према његовим речима, СПЦ не треба да брине, држава ће помоћи, jер то ниjе само верски,већ и културни споменик коjи ће привући многе људе да посете Београд и Србиjу.

Tема разговора била jе РС, те jе Вучић поручио да Србиjа не може да дозволи било какво било какво угрожавање постоjања и опстанка Српске, да ће поштовати Деjтонски споразум, териториjални интегритет БиХ, али исто тако и интегритет РС.

Пред нама су, поменуо jе, тешке годишњице, посебно годишњица стварања логора Jасеновац.

"Потпуно смо прихватили идеjу, молбу и захтев патриjарха да заjеднички све проблеме решавамо, да се припадници нашег народа не деле по свим основама и на све начине, jер само заjедно можемо решити наше наjвеће и горуће проблеме", навео jе премиjер.



Вучић и патриjарх о Републици Српскоj

Србиjа не може да дозволи угрожавање постоjања и опстанка Републике Српске, сагласили су се премиjер и патриjарх.

Oни су након сат и по разговора у Патриjаршиjи новинарима поручили да ће се Србиjа понашати у складу с Деjтонским споразумом и поштовати интегритет БиХ али и Републике Српске. "Србиjа не може да дозволи угрожавање постоjања и опстанка РС, рекао jе Вучић и додао да jе с патриjархом разговарао и о пресуди Хашког трибунала, коjа jе jуче изречена првом преседеднику Радовану Kараџићу.

Вучић jе подсетио и да су пред српским народом велике годишњице, између осталог и годишњица стварања логора Jасеновац. Патриjар Иринеj рекао jе да у РС живи српски народ и да и држава и Црква треба да раде на томе да Србиjа и РС помажу jедна другоj да се очува идентитет српског народа, што подразумева тековине, културни идентитет, име, jезик..." то jе света дужност и цркве и државе", закључио jе.