Вести

Србија отворила још два поглавља, 20 и 26

Србија је данас на Међувладиној конференцији са ЕУ отворила два нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ - 20, о предузетништву и индустријској политици, и 26, о култури и образовању.

На истом састанку одмах је привремено затворено поглавље 26, јер у области образовања и културе не постоје заједнички ЕУ критеријуми неопходни за усклађивање, а самим тим ни мерила за затварање поглавља.

У питању је пета по реду Међувладина конференција, а наша земља је у досадашњем току преговора о чланству са ЕУ отворила осам и привремено затворила два, од укупно 35 поглавља.

Делегацију Србије на данашњој Међувладиној конференцији у Бриселу предводила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Испред Европске комисије састанку су присуствовали комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, а домаћин састанка испред Савета ЕУ је потпредседник владе и министра за европске послове Малте Луис Грек.

Иако слови за једно од лакших поглавља, поглавље 26 било је блокирано све до почетка ове године због примедби Хрватске на уџбенике на матерњем језику мањина.

Зелено светло за отварње поглавља 20 земаља чланице ЕУ дале су Србији средином фебруара пошто су од Европске службе за спољне послове добиле извештај о напретку у процесу дијалогу Београда и Приштине.

 

Јоксимовић: Отварање поглавља добра вест за Србију

Отварање још два поглавља у преговорима са ЕУ је показатељ солидне динамике и импулс за још интензивнији рад на реформама, изјавила је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и истакла да је то добра вест за Србију.

"Настављамо европске интеграције, бићемо, надам се, још ефикаснији у будућности. Мислим да грађани могу да буду задовољни начином на који је Србија представљана и како је перципирана од стране ЕУ као одговоран кандидат, одговорна и озбиљна држава, а за то су заслужни грађани који подржавају европски пут Србије", рекла је Јоксимовић на конференцији за новинаре у Бриселу после међувладине конференције на којој су отворена поглавља 20 и 26.

Она је навела да увек може боље, те да ће у зависности од бројних околности интеграције некад ићи брже, а некад спорије, али да отварање још два поглавља представља солидну динамику, која даје добар основ да Србија види да су њени резултати вредновани, као и да то пружа импулс за још интензивнији рад на реформама у будућности.

Министарка је рекла да су реформе веома важне, а да их Србија спроводи не зато што то Брисел очекује или зато што жели да удовољи жељама Брисела, већ зато што жели да унапреди друштво и усагласи се и хармонизује са стандардима живота и рада у ЕУ.

"ЕУ је и даље ипак у свету најбоље место за живот и рад и Србија жели да у будућности припада том друштву", рекла је Јоксимовић и додала да реформе најпре треба да осете грађани, а да се у преговарачком процесу манифестују кроз отварање поглавља.

Министарка је рекла да је отварање Поглавља 20, које се тиче предузетништва и индустријске политике, веома важно, те да га грађани и влада виде као један од великих и важних потенцијала за развој укупне привреде и економске ситуације.

Навела је да мала и средња предузећа и нова индустријска политика буду кичма српске економије, јачања конкурентности српске привреде на европском тржишту, те да је зато веома важно што је отворено поглавље 20.

"Јачање конкурентности, подстицаји малим и средњим предузећима, развој предузетничког духа, економија заснована све више на знању и делом на дигитализацији су ствари које су у земљама ЕУ већ дуго развијене и присутне и то даје велики импулс развоју и укупном расту земаља у ЕУ за које представља кичму економског живота", рекла је министарка.

Јоксимовић је истакла и да је прави изазов затворити поглавља, те да ће тек тада бити јасно да је држава у најбољој мери усаглашена са свим стандардима који се очекују за успешно функционисање тог сегмента.

Говорећи о отварању Поглавља 26, које се тиче образовања, културе, спорта и омладине, Јоксимовић је рекла да, иако је то поглавље требало да буде отворено у децембру прошле године, није касно да то буде учињено и сада, те да то поглавље третира важна питања за грађане Србије.

Србија ће имати могућност да оснажи учешће и капацитете за коришћење фондова и програма које већ користи, попут Ерасмуса и Хоризон-а, отвараће се могућности за путовања младих, студентске размене...

"То је оно што ће осетити сваки грађанин Србије", нагласила је Јоксимовић.

Наводећи да ће ове године бити одржани избори у важним земљама ЕУ - Немачкој, Француској, Холандији, Јоксимовић је рекла да је Србија свесна да ће то утицати на агенду проширења, која можда неће бити толико у фокусу.

"Али са друге стране, у некој синергији и заједничком раду, морамо да објаснимо грађанима ЕУ зашто је проширење најбоља политика, а ми у земљама кандидатима морамо да уверимо наше грађане зашто је европски пут најбољи пут стабилности, извесности и економског напретка", рекла је Јоксимовић.

За то је потребна сарадња, каже она и додаје да верује да Србија има разумевање у ЕК и државама чланицама, да је европски пут Србије стабилан и сигуран.

Навела је да влада ради на два колосека - једно су реформе Србије, а други сарадња, не само у региону већ и у најширем смислу речи.

"Реформе и сарадња треба да обележе наш европски пут и да допринесу ономе што је циљ сваког грађанина, а то је унутрашњи развој Србије, укупан развој Србије и приближавање стандардима ЕУ, што ће у крајњој линији значити бољи животни и радни стандард грађана", рекла је Јоксимовић.

 

Очекујемо још поглавља до краја јуна

Србија очекује да ће до краја јуна отворити још поглавља у преговорима са Европском унијом, изјавила је данас у Бриселу министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

"Бићемо посвећени томе да испунимо наше обавезе и очекујемо да ћемо још нека поглавља отворити до краја јуна, односно до краја малтешког председавања ЕУ", рекла је Јоксимовић на конференцији за новинаре после међувладине конференције на којој су отворена поглавља 20 и 26.

Она је навела да се нада да ће бити настављена пракса Европске комисије и малтешког председавања заснована на заслугама, да се отварају поглавља за која је Србија технички спремна, те да ћемо бити у могућности да до краја малтешког председавања отворимо још поглавља.

Јоксимовић је навела да постоје политичка очекивања од земаља кандидата, али и технички захтеви и услови који су део европског законодавства, те да није увек лако наћи најједноставнији начин за преговоре са ЕУ, будући да се, уз то, мења и клима у Европи и свету, што може да убрза преговоре али да их учини и превише спорим.

Тако наводи да су политичка очекивања за реигон и земље кандидате у региону Западног Балкана добра сарадње, побољшање комшијских односа и очување стабилности, што није важно само за људе који живе у региону, већ и за целу Европу.

Србија је, каже она, показала веома јасну посвећеност регионалној сарадњи и стабилности, а влада и премијер су уложили много политичког кредибилитета како би се постигли што бољи односи у региону.

"То није увек лако, некада је и непопуларно да увек будете конструктивни, али је наш национални интерес за економску будућност стабилно окружење", истакла је она.

Јоксимовић је додала да је порука из ЕУ за све земље у региону да морају да буду посвећене бољим односима, што Србија и ради.

"Србија је показала јасну посвећеност, али за партнерство су потребне најмање две стране, некад и више. И од других очекујемо да буду конструктивни колико могу, а надамо се да неки могу да буду констуктивнији него што су данас", рекла је Јоксимовић.

 

 

извор: Танјуг