Вести

Србији неопходан дисконтинуитет са досадашњом политиком

 

Српска напредна странка сматра да је Србији неопходан дисконтинуитет са политиком која је нашу земљу лишила највећих унутрашњих и спољнополитичких ресурса и чији челници грађанима прете са још 10 година политике вођене по истом обрасцу. Српска напредна странка сматра да је време да се положе рачуни за више од деценије неодговорности, злоупотреба и неправде, као и урушавања фундаменталних вредности на којима почива наша држава. Последње изјаве челника режима имају за циљ покушај да очувају пољуљано поверење сопствених најближих сарадника. Сведоци смо да је у претходних неколико дана, управо из врха режима, из редова различитих министара, дошао читав низ опречних изјава о питањима, дакле, највеће и најзначајније државне политике. То само говори о степену хаоса који, нажалост, влада у држави и о чињеници да актуелна власт нема јасан план и јасну стратегију за решавање проблема које је, нажалост, сама у највећој мери нагомилала. Илустрација за овако нешто има сијасет. Колико јуче могли смо да чујемо из уста министарке Верице Калановић, дакле министарске задужене за национални инвестициони план, да Коридор 10, који је помпезно најављиван и чијих неколико отварања смо само у току ове године имали прилике да видимо, неће бити завршен до краја године.

Српска напредна странка поставља питање ко ће преузети одговорност за једно од безброј неиспуњених обећања ове власти. Сви се сећамо и изјава Оливера Дулића и изјава Милутина Мркоњића у којима су своје политичке каријере везивали за завршетак радова на овој стратешки важној саобраћајници. Треба ли икога у Србији више подсећати на та обећања. Српска напредна странка је са овог места, кроз уста заменика председника, Александра Вучића, небројано пута поновила да ова обећања неће бити испуњена, да Коридор 10 неће бити завршен до краја године. Не из разлога зато да бисмо унели црну слутњу, већ управо свесни стања на терену, свесни чињеница о томе како се послови у области инфраструктуре воде. За време док су челници режима размењивали честитке, објављено је још једно истраживање по коме је Србија, нажалост, гурнута на неславно прво место, овога пута по расту износа који се даје као мито у току годину дана. Дакле, према анализи рађеној на основу истраживања  светских листа које се баве конкурентношћу. Дакле, конкретно Doing business report Светске банке и Global Competitivnes Index Светског форума. Просечан износ новца дат за мито у Србији је, само у току претходне године, порастао за читавих 55 посто. То конкретно значи да је износ просечно скочио са 155 евра на 264 евра. Ова црна слика само доприности оној критици која је дошла и у извештају Европске комисије везано за то да политика Владе и да ефекти политике Владе у области борбе против корупције, посебно када је реч о неспровођењу акционог плана за борбу против корупције, нису довољно ефектни.

 

Српска напредна странка оцењује да из депеша које је објавио Викиликс, везано за разговоре Бориса Тадића са појединим страним званичницима, показују да Борис Тадић користи највишу функцију у држави за нападе на опозицију и у сврху сопствене уске и страначке промоције и борбе. У депеши која је 22.09.2009. године послата из Амбасаде САД у којој се говори о разговорима које је Борис Тадић имао са америчким амбасадором за ратне злочине Стивеном Репом, дословце, поред осталог стоји и следећи цитат Бориса Тадића: „Људи почињу да ме питају шта сам урадио по питању приступања у ЕУ и све док нас Холанђани блокирају, они дају муницију опозицији, односно Српској напредној странци“. Ова изјава показује да Борис Тадић и по питањима од највишег државног значаја и по најосетљивијим питањима спољне политике и у разговорима од највеће важности иступа, пре свега, као председник Демократске странке, а не као председник Србије и не као представник свих грађана Србије. Дакле, налазимо да је овакав начин вођења политике дубоко жалостан и само још један од показатеља колико су у Србији неопходне промене у свим областима.

 

На крају желим да вас обавестим да ће Српска напредна странка сутра у 12 часова започети са прикупљањем потписа за измену члана 100. Став 1. Устава Републике Србије у градовима широм Србије. Ове потписе прикупљамо са циљем да Србија коначно добије једну ефикаснију и компактнију Народну скупштину, дакле, Скупштину која ће имати упола мање посланика, али Скупштину која ће моћи да ради квалитетније, са већим капацитетом, а да грађани Србије за то сносе што мањи економски терет. Овај потез повлачимо као контраст понашању режима, који је Србију гурнуо на 121. место по квалитету државне управе у свету. Дакле, налазимо се готово на самом зачељу по питању квалитета државне управе, а то све наравно има ефекта на инвестициони, као и на непосредан стандард грађана Србије.

Српска напредна странка наставља своју борбу за промене и на овај начин.

Ја вам се захваљујем, уколико имате нека питања спреман сам да одговорим.

Уколико не, ја вам се захљавујем што се дошли.