Вести

Стање у српском правосуђу алармантно

 

СНС констатује да је стање у српском правосуђу данас горе него што је било пре такозване реформе. Српски судови данас су затрпани далеко већим бројем нерешених предмета, а у судовима Србије, у 128 судова широм Србије, већ дуже од годину и по дана нема ниједног председника суда. Ово је последица чињенице да Министарство правде и други државни органи који су за то надлежни, нису испунили своју законску обавезу да до априла 2010. године изаберу председнике судова.

Србија је на овај начин ушла у једно стање које није забележено у историји њеног правосуђа, а бројни други показатељи говоре у прилог томе да наше правосуђе функционише много горе него што је функционисало пре такозване реформе и о томе ће нешто више речи данас рећи мој колега, адвокат Владимир Божовић, иначе члан Правног тима Српске напредне странке.


Владимир Божовић: Хвала, Марко. Као што је Марко рекао, стање у српском правосуђу је алармантно и рекао бих да је оно готово у блокади. Ово што је наведено за неизбор председника свих судова у Србији, они се налазе у стању вршилаца функција и у једном нередовном стању. Грађани Србије иду од шалтера до шалтера, суђења се одлажу, имамо скоро два или три суђења годишње. У оваквом реформисаном правосуђу, док се злочинци и џелати над српским народом, српском војском, полицајцима и цивилима шетају Загребом, Приштином, Сарајевом, Техераном, Кабулом или куда све не, док се шетају слободно Чеку, Тачи, Ганић, Пурда, Дивјак, српско правосуђе неосновано и незаконито хапси Божидара Вучуревића, пре скоро два месеца, и има дрскости да у свом саопштењу од петка износи низ чињеница које не стоје.

Ја, као адвокат Божидара Вучуревића, искористићу ову кратку прилику да вам кажем и саопштим неке чињенице и податке. Пре свега, да адвокати и сам Божидар Вучуровић разматрају могућност тужбе против државе Србије, због незаконитог и неоснованог државања у притвору преко два и по месеца, супротно домаћем Закону о међународној правној помоћи у кривичним стварима и свим признатим конвенцијама о заштити људских права, о нарушеном здрављу Божидара Вучуревића током боравка у неоснованом протвору и, гле чуда, да оне разлоге које сам ја у жалби на решење о продужењу његовог притвора навео Апелациони суд је одбио, да би само дан касније истражни судија Вишег суда посебног одељења за ратне злочине у Београду донео решење којим се ипак напокон Божидар Вучуревић пушта на слободу у петак после подне, а да наводи исте оне разлоге које је Апелациони суд у свом решењу навео као неосноване у мојој жалби.

Да подсетим, њега је 4. априла на граничном прелазу Каракај, ухапсила полиција и предала Вишем суду у Шапцу, који му је прво одредио притвор, незаконито, тај му притвор незаконито продужавао, да би онда донели и решење о испуњености услова за његово изручење Хрватској и Босни и Херцеговини. На то решење и о продужењу притвора и о испуњености услова ми смо поднели жалбу коју је усвојио Апелациони суд у Београду и, замислите, констатовао да је Виши суд у Шапцу ненадлежан и да није смео поступати у случају Божидара Вучуревића. Дакле, њега је држао суд 44 дана, који није надлежан, по незаконитом решењу о држању човека у притвору и незаконитом решењу о испуњености његовог изручења Хрватској и Босни. То и такво поступање је скандалозно и сам Апелациони суд у Београду је у свом решењу констатовао да је Виши суд у Шапцу ненадлежан,  да је његово решење о изручењу Хрватској и Босни незаконито и укинуо је та решења, али је остао на чудном правном становишту да остане Божидар Вучуревић и даље у притвору, што представља потпуно правни  нонсенс.

Ако је један суд ненадлежан и није могао поступати у том случају, онда су све његове одлуке, такође, ненадлежне и незаконите. Због таквог поступања ми озбиљно разматрамо, као што сам рекао подношење тужбе против државе Србије, због изузетно нарушеног здравственог стања Божидара Вучуревића, он је пребациван на Војномедицинску академију, због проблема са срцем, са притиском, и заиста, ми смо, наравно, срећни што је он пуштен да се у даљем поступку брани са слободе, али ми нисмо нимало срећни због оваквог поступања и нисмо срећни да се практично поиграва са судбином једног старијег човека, са преко 75 година, нарушеног здравственог стања и молим вас да га не називате ратним градоначелником Требиња. Он је цивилни председник општине Требиње у време сукоба, и нема никакве везе са војним дејствима и ратним дејствима у том периоду.

И заиста, како је и сам Апелациони суд у Београду по нашој жалби констатовао нису испуњени услови за његово изручење. Сада је Виши суд из Београда тражио поново од Републике Хрватске и Босне и Херцеговине да доставе потпуну документацију, дакле, они нису доставили ни оно што је по закону неопходно, а овај Виши суд у Шапцу је био донео решење којим је њега, практично, изручивао Хрватској и Босни. То вам је најбољи показатељ свега овога што смо, мој колега Ђурић и ја, рекли о реформисаном правосуђу. И из овог конкретног примера се види какво је то реформисано правосуђе и његово поступање. Хвала.


Марко Ђурић: Ја се захваљујем мом колеги Божовићу који је данас говорио и у својству адвоката господина Вучуревића, то сам заборавио да напоменем.
Дакле, Српска напредна странка обавештава јавност да ће 23. овог месеца у Београду бити одржан велики међународни округли сто „Стоп корупцији. Стоп криминалу“, који ће окупити људе из струке из читавог региона, али и госте из Сједињених Америчких Држава и земаља у региону и биће то највећи тематски округли сто на коме ће бити представљена Платформа Српске напредне странке за борбу против корупције и организованог криминала као свеобухватни кровни документ којим ће Српска напредна странка најширој јавности представити модалитете за обрачун са овом највећом друштвеном пошашћу која Србију годишње кошта велики део њеног бруто друштвеног производа.
Ја вам се најлепше захваљујем. Уколико имате неких питања ми смо спремни да одговоримо.

Новинар: Можете ли нешто додатно рећи о здравственом стању господина Вучуревића?
Владимир Божовић: Да, он је раније имао два инфаркта и приликом доласка из затвора у Шапцу, у београдском Централном затвору био му је узет и апарат за мерење притиска и сталне контроле притиска. На моје инсистирање код управника, то му је враћено. Међутим, не може се очекивати да у препуном и претрпаном Централном затвору у Београду човек има услове за његову негу, како, иначе, у решењу о одбијању наших жалби, пре неки дан Апелацини суд каже – није од значаја што адвокат Божовић говори да је Божидар Вучуревић угроженог здравственог стања, јер му се у затвору може пружити нега и пажња. Ето како они размишљају. Наравно, он је човек ведрог духа, који је то све добро поднео, као што је и сам рекао у једној краткој изјави и видећемо како ћемо даље. Он ће од сутра бити на детаљним прегледима да се утврди које су све то последице остале. Хвала.

Марко Ђурић: Уколико нема других питања, најлепше хвала што сте дошли на нашу конференцију.