Вести

Стефановић: Без учешћа Србије нема решења за КиМ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да се на седници Савета безбедности Уједињених нација видело да свет схвата да без учешћа институција Србије нема решења за КиМ.

"Мени је било важно да се пошаље потпуно јасна порука да без нашег учешћа, без озбиљног учешћа институција Србије неће бити одрживог решења за КиМ. То данас сви веома добро схватају", рекао је Стефановић.

Он је нагласио да је добра дипломатска победа Србије то што се за кратко време и на отвореној седници Савета безбедности УН разговарало о КиМ, те да је то била прилика да се чују сви аргументи.

"Добро је да се види да свет размишља о томе да без учешћа институција Србије нема решења за КиМ. То је јасно без обзира на сукобљене ставове. Нису ти ставови изненађење", нагласио је Стефановић.

Додаје да велике државе Запада имају свој став, да су оне признале независност КиМ, али да нису све државе једнаким тоном разговарале и да се могао видети различит став Француске од става Велике Британије у нијансама које су у дипломатији веома важне.

Упитан како је могуће да Рамуш Харадинај одбије све предлоге Федерике Могерини за превазилажење тренутне кризе на КиМ, Стефановић је рекао да је то питање за Брисел.

"Србија тражи веће учешће УН, јер је очигледно да не можемо све решити само у оквирима ЕУ. Србија је искрено посвећена европским вредностима и ми то не желимо због плаве заставе и звездице на тој застави, већ желимо да наш народ живи боље, желимо европске вредности", појаснио је Стефановић.

Питање је за ЕУ, како је рекао, да ли ће они трпети такво понашање приштинске стране и то што имају две стране у дијалогу, једну која се труди да буде конструктивна и фактор стабилности и другу страна која не поштује ништа, па чак ни своје интерно законодавство.

"После неиспуњавања одлука из бриселског споразума које су сами потписали, сада одбијањем да прихвате било какав предлог који значи смиравање тензије и окончање политичке кризе која је пред нама и која делује да ће бити дугорочна. Показују да немају капацитет ни свест о томе шта мора да се уради", истакао је министар.

Додаје да није сада одлука на Приштини, већ на Европи и да ће се показати да ли ће се Еропа задржати на стандардним реченицама "позивамо обе стране" или ће јасно рећи "ови људи не желе да учине било који корак који води ка нормализацији, стабилизацији односа у читавом региону".

"Ово није добро ни за Албанце, ни за Србе. Водиће даљој економској ерозији људи који живе на КиМ, али неће добро донети ниједној другој земљи. Таксе које су увели за Србију и БиХ су осуђене, послата је веома јасна порука да треба да буду повучене и од држава које су признале независност КиМ. Европа има кључни потез у својим рукама, видећемо да ли ће га одиграти и како", закључио је Стефановић.

 

Присуство Хркаловић није утицало на изборе у Лучанима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да присуство државне секретарке у МУП-у Дијане Хркаловић у полицијској станици у Лучанима апсолутно није утицало на изборну процедуру у тој општини.

Стефановић је додао да за то постоји више доказа и као пример навео да није било примедби чланова ни Двери, ни Савеза за Србију, који су пратили изборе.

"Нема примедби у записницима на бирачким местима који указују да је било кршења процедуре", рекао је Стефановић поводом изјаве лидера Двери Бошка Обрадовића да "полиција мора да буде народна, не партијска и да не сме да утиче на изборне процесе".

Како каже, политика Бошка Обрадовића, као и Драгана Ђиласа и Вука Јеремића своди се на "претње, простачке увреде, флоскуле".

"То је иста политика, исти људи, потпуно неважно ко је фронтмен", рекао је Стефановић и додао да се њихова политика свела на нападе на жене и да је питање само која жена ће бити следећа жртва.

Нагласио је да су избори у Лучанима, који су одржани у недељу 16. децембра, били "чисти и јасни", и да је СНС освојила седам пута више гласова од Савеза за Србију.

"То показује да грађани не желе вулгарност, упаде у куће, полицијске станице, претње, понижавања мајки, сестара. То је политика коју Савез за Србију данас представља. Надам се да ће са тим престати, јер насиље је нешто што не доноси никоме добро", закључио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва