Вести

Стефановић: Безбедносна ситуација на КиМ је сложена

Безбедносна ситуација на Косову и Метохији је сложена, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додаје да председник Србије Александар Вучић није непријатељ Албанаца који живе на КиМ, већ оних који желе да протерају и убију Србе који живе у јужној покрајини.

Коментаришући изјаву брата Рамуша Харадинаја да је убијао Србе и "да му је жао што их није убио више", али и то што се у приштинским медијима Вучић етикетира као највећи непријатељ независности Косова и да се спрема хаос на мосту на Ибру на Дан албанске заставе, Стефановић каже да је то све већ познато и да је ситуација сложена.

"Председник није непријатељ Албанаца, они живе на територији наше земље на КиМ. Александар Вучић јесте непријатељ оних људи који мисле да питање Срба на КиМ могу решити тако што ће да их протерају или убију, да им узме органе. Они који тако мисле су наши напријатељи", нагласио је Стефановић.

Стефановић је додао да се председник труди да заштити права Срба, јер су они данас угрожени на КиМ, да се бори за њихову безбедност, сигурност, право да раде, за њихов живот.

"То што Кадри Весељи црта Вучићу мету на челу то није први пут да ради. Он то ради да прикрије многе ствари који њима не иду на руку. Њима у међународној заједници не иде како су замислили", додао је министар.

 

Нама значи само глас против Косова у Интерполу

Приштина је кренула у снажно лобирање да такозвано Косово буде примљено у Интерпол, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је нагласио да су Албанци сконцентрисани на државе које нису признале независност Косова и да на њих врше велики притисак, ако ништа друго, бар да њихови представници не буду присутни на гласању или да буду уздржане.

"Нама значи само глас против Косова у Интерполу. Не чини нико услугу Србији ако је уздржан. Или сте за, или против. Ако нема две трећине неће бити прихваћени", прецизирао је министар.

Стефановић је подсетио да су сви аргументи на српској страни, да је Генерална скупштина Интерпола сама донела пропис у коме се каже да неко ко није члан УН или посматрач не може бити примљен у Интерпол, као и да је ту и Резолуције 1244 Савет безбедности УН.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк