Вести

Стефановић: Да нико ни не покуша да исели Србе са КиМ

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да су Лучани општина са стабилном безбедносном ситуацијом и да постоји добар ниво сарадње између полиције и локалне самоуправе у овом месту, што доприноси већој безбедности грађана у свим местима ове општине.

„Драго ми је да постоји разумевање локалне самоуправе за тежину посла који полиција обавља и за све оно што у будућности морамо да урадимо. Сарадња са грађанима и локалном самоуправом свакако је један од најважнијих елемената рада полиције у заједници" рекао је Стефановић, који је данас посетио општину Лучани.

Како је навео, главни задатак Министарства унутрашњих послова јесу побољшање техничке опремљености полиције, као и набавке возила, униформи и друге опреме.

„Оно где локалне самоуправе могу да помогну јесте видео надзор који би покривао главне саобраћајнице, али и школе и вртиће, како бисмо повећали безбедност грађана. Ми у наредној години очекујемо такву врсту сарадње између општине и полицијске станице Лучани“, казао је Стефановић.

Стефановић je изјавио да је ситуација на Косову и Метохији веома сложена и да Србија неће дозволити да било ко, кршењем људских права и слобода и међународних споразума, покуша да исели Србе из наше јужне покрајине.

"Ситуација је веома сложена. У претходном периоду имали смо различите потезе приштинских органа, који изазивају забринутост код Срба, јер им је угрожена безбедност", рекао је Стефановић.

Стефановић је указао да Приштина, мимо Бриселског споразума, најављује формирање Војске, за које не постоји никаква сагласност Срба.

Најтежа могућа последица, те одлуке, како је рекао, била би ангажовање тих паравојних формација на северу Косова и Метохије, што је апсолутно недозвољено, јер су за то потребна два кумулативна услова.

„Бриселским споразумом предвиђено је да је за то потребна сагласност НАТО и сагласност Срба. Свакако да сагласности Срба нема и таква врста најава узнемирава грађане и чини да ситуација буде напета и да се фактички нестабилност повећава не само на територији наше јужне покрајине, већ у целом региону“, рекао је Стефановић.

Стефановић је указао да је ситуација са снабдевањем грађана на северу Косова јако тешка због увођења такси, којима је прекршен ЦЕФТА споразум.

Стефановић је поновио апел Европској унији и земљама западне Европе, које имају утицаја на Приштину, да не само речима, већ и конкретним делима олакшају и омогуће да живот Срба буде безбеднији.

"Ми не смемо да дозволимо да останемо неми, морамо да будемо снажно уз свој народ и не смемо да дозволимо да било ко кршењем њихових права и слобода и кршењем међународних споразума покушава да их исели са Косова и Метохије. Наша земља остаје посвећена тој борби, нити ћемо да одустајемо, нити ћемо да попуштамо, нити ћемо да узмичемо. Наш посао је да се боримо и тако ћемо и радити", закључио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг