Вести

Стефановић: Док нема насиља нека се окупља ко хоће

Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је поводом скупа дела опозиције окупљене у Савезу за Србију који се вечерас одржава у Београду, да су ширене лажне вести да власт спрема провокације и истакао да на улицама нигде нема полиције.

"Догод нема насиља нек се окупља ко како хоће. Нека шетају, вређају, нема било какве негативне реакције према њима, нити их ко спречава, нити има полиције, ни кордона, а ни сузавца, све оно што су они радили", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да нема ниједног униформисаног полицајца на улицама тамо где се они налазе, као ни саобраћајца.

"Нема потребе да то радимо. Нисмо ми они. Кад су они били тад су били водени топови, тад је био сузавац. Тад нисте могли да се окупите да полиција неког не туче или полива водом усред зиме", рекао је Стефановић.

Пет година, како је додао, влада потпуни мир и полиција никога није ударила, а они, како је рекао, "праве алиби да би покрили своју причу о насиљу и измишљају".

Стефановић се осврнуо на наводе организатора скупа о броју учесника, оцењујући да они не смеју да кажу број, па зато кажу да је био испуњен цео плато испред Филозофског факултета.

Стефановић је додао да се зна колики је плато испред Филозофског факултета и закључио да према полицијским проценама, ако по квадратном метру може да стане три човека, овде може да има између 1.500 и 1.600 људи.

 

Опозиција покушава да релативизује насиље

Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас, поводом случаја одборнице Двери Јелене Ђорђевић, да део опозиције покушава да релативизује и склони од очију јавности "чињеницу да се злочин над женама дешава у њиховој организацији".

Стефановић је рекао да уколико се испостави да су тачне тврдње одборнице Двери Јелене Ђорђевић да јој је лидер те странке Бошко Обрадовић претио насиљем, онда је Обрадовић потпуно огрезао у насиље.

Министар унутрашњих послова сматра да је реч о веома озбиљним оптужбама.

Подсетио је и да је о том случају проговорио и Србољуб Мицкић, који је рекао да га је Обрадовић, са још једним лицем, ангажовао и затражио да "пребије ову жену, јер је напустила њихову одборничку групу".

"Имамо две особе, које су међусобно неповезане. Ђорђевић која је требало да буде жртва, и човека који је требало да буде њен џелат, егзекутор. Прави егзекутор је Бошко Обрадовић, ако је ово тачно", рекао је Стефановић додајући да је на тужилаштву у Нишу да утврди да ли су те тврдње тачне.

"Ако је ово тачно, онда је Бошко Обрадовић човек који је потпуно огрезао у насиље", додао је Стефановић.

Стефановић сматра да је реч о случају који није усамљен и не може да се оправда, али да други лидери опозиције, попут Драгана Ђиласа, покушавају да га релативизију и одбране Обрадовића.

Стефановић је додао да Савез за Србију има историју насиља над женама.

У том контексту, подсетио је да су чланици Републичке изборне комисије Маји Пејчић, Бошко Обрадовић и Срђан Ного завртали руку, на упад у канцеларију председнице Народне скупштине Маје Гојковић, те на нападе на премијерку Ану Брнабић коју је, како је рекао, Срђан Ного хтео да веша, а Веселиновић да силује.

Указао је и да је Сергеј Трифуновић Гојковићеву назвао фуксом, те на "ужасан инцидент у реализацији "Двери", када су нападнуте новинарке тв Пинка које су радиле свој посао.

"Шаблон насиља у нашем друштву су, нажалост, много чешће спроводили ови људи него ма ко други у Србији", рекао је Стефановић.

На питање како коментарише то што протест у Београду предводи онај којег је Јелена Ђорђевић означила као налогодавца, Стефановић каже да су Ђилас и други чланови те коалиције од почетка покушавали да релативизују насиље, те да је Ђилас рекао да се износе непоткрепљене чињенице.

"Ако је нешто чињеница оно је чињеница. Он каже: ''Сигуран сам да су неистините оптужбе против Бошка Обрадовића''. Како то знате, је л' сте Ви тужилац, је л' сте Ви судија? Како сте ви пресудили већ? Драган Ђилас одлучује да ли је Бошко Обрадовић крив или није", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да види какав би био шаблон када би опозиција била на власти - тукла би сваког ко им се супротстави, а Ђилас би "политички одређивао да ли су криви".

"Сад покушавају да чињеницу да се тај злочин над женама дешава у њиховој организацији релативизују, умање и склоне од очију јавности", рекао је Стефановић.

С друге стране, како је нагласио, власт је свако насиље осудила, а полиција је ухапсила насилнике.

Стефановић је додао да очекује оштре казне за све који су вршили нападе, и на опозицију и на власт, али је нагласио да не смеју да постоје дупли стандарди и да се умањује насиље над женама.

"Морамо да чувамо наше жене. Наша је земља мала да бисмо изгубили и једног човека, а ови људи шире поруку насиља", рекао је Стефановић.

Из тог разлога, нагласио је, СНС ће сутра одржати у Сава центру велики скуп "Јаке жене за јаку Србију” како би послали поруку толеранције и поруку да жене морају да имају најзначајније место у нашем друштву.

"Надам се и да ће председник Александар Вучић доћи зато што ће његова реч подршке активизму жена, њиховом укључивању и у редове СНС и у редове државе и свих институција помоћи да ситуација у Србији буде здравија. Ми морамо да покажемо да не сме да постоји дупли стандард. Једнако мора да се осуди насиље", поручио је Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк