Вести

Стефановић: Држава размишља о опстанку људи у свим деловима Србије

Циљ државе је да свима из сектора безбедности који су конкурисали за куповину јефтиних станова омогући да реше то важно животно питања, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Изградња првих станова за припаднике сектора безбедности почела је јуче у Нишу и Врању, а Стефановић је рекао да је у првој фази планирано између 8.000 и 9.000 станова.

Навео је да ће куповина станова бити омогућена под веома повољним условима, а да ће само од повећања плата од јануара моћи да покривају месечне рате за стан.

"Цена ће бити од 400 до 550 евра по метру квадратном, у зависности од града. У Београду ће бити најскупље, али суштински, два до три пута испод тржишне вредности станова", рекао је Стефановић.

Како каже, и председник Србије Александар Вучић и Влада желели су да покажу поштовање према људима из сектора безбедности који раде тежак посао.

"Држава мора ту да покаже и већу бригу и поштовање. Наравно, у следећој фази да размишља и о младим стручњацима, научницима, лекарима, људима из просвете којима би могло на сличан начин да се решава то најважније животно питање", каже министар.

Нагласио је и да истовремено држава размишља о опстанку људи у свим деловима Србије.

"Не можемо да дозволимо да се људи исељавају, не смемо да се то претвори само у селидбе ка већим центрима", рекао је Стефановић.

Навео је да је задовољан што су полицајци из свих делова Србије конкурисали за станове, тако да је готово 200 захтева само у Врању, а више од 1.300 у Нишу.

"Људи желе да живе и остану у тим срединама и ово је велики искорак државе да им у томе помогне", поручио је Стефановић, који је говорио и о реновирању и изградњи објеката за припаднике МУП-а, те о томе да држава жели да обновом полицијских станица покаже поштовање и према полицајцима и према грађанима који долазе у полицију да завршавају своје послове.

Поручио је да је политика коју води Александар Вучић политика реалног подизања стандарда на бази јачања економије што, каже, у време бивше власти Драгана Ђиласа, Бориса Тадића, Вука Јеремића, Бошка Обрадовића и других није било тако.

"До 2012. смо имали бајке. Тада је само било важно трпање у џепове. Тадашња власт је то радила врло ефикасно за себе, али су људи страдали зато што је 400.000 породица од 2008. до 2012. остало без хлеба", рекао је Стефановић.

Навео је и да бивша власт није водила бригу о Србији, већ је владала корупција, ниједну фабрику нису отворили, нити је било озбиљне инвестиције зато што их, додаје, нису интересовали држава и народ.

"Могао бих сат да причам шта се све лоше радило", рекао је Стефановић и навео да је у време бивше власти БДП био минус 3,6 одсто.

Говорећи о КиМ, Стефановић је рекао да је велики успех Србије и председника Вучића што све велике силе једногласно траже да Приштина укине таксе од 100 одсто које је увела на српску робу.

Политичка позиција Србије у време бивше власти, каже Стефановић, није била таква, а сада је, додаје, Србија за само неколико година показала како озбиљношћу, радом и одговорношћу можете да постигнете да у светским оквирима озбиљне земље, чак и оне које су признале такозвано независно Косово, подрже став Србије.

"Схватају да не може да се трпи кршење Цефта, ШП и такво понашање приштинских институција. Али је за то морало много да се ради, то није дошло само од себе", рекао је Стефановић и нагласио да би они који данас хоће да се врате на власт урушили оно што је постигла актуелна власт.

За представнике бивше власти је рекао да одлазе у иностранство да "кукају" и кажу неку лошу реч против своје земље.

"Није свет слеп. Многи од озбиљних лидера света виде кад се неко бори за своју земљу и умеју то да поштују. Србија јесте јача, расте БДП, повећавају се пате и пензије, отварају се нова радна места", каже Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк