Вести

Стефановић: Гласање на Интерполу није отрезнило Приштину

''Чињеница да су приштинске институције упутиле нови захтев за чланство такозваног Косова у Интерполу само је показатељ да их гласање на последњој Генералној скупштини, у Дубаију, није отрезнило'', констатовао је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

''Очигледно не схватају да упорност никако не може бити аргумент, већ само међународно право и правила ове професионалне полицијске организације", подвукао је министар Стефановић. Он је такође рекао да је пре неколико дана упутио писмо Интерполу у којем је затражио да се захтев за пријем Приштине уопште не разматра на наредној седници Генералне скупштине те организације, упркос томе што су, како је истакао, сви правни аргументи на нашој страни.

Према Стефановићевим речима, писмо је упутио генералном секретару Интерпола Јиргену Штоку, председнику ове организације Ким Џонг Јангу, али и свим члановима Извршног комитета.

''Мислим да је свима више него јасно да је једина промена, у односу на последње гласање, та што је повећан број држава које су повукле признање такозваног Косова. Ако им је у Дубаију недостајало скоро 40 гласова, верујем да ће у Чилеу бити још даље од пријема'', нагласио је он.

Стефановић је најавио да ће Србија наставити правну борбу, која никада није ни престајала, тако што ће чланице Интерпола још једном упознати зашто је политизација ове професионалне организације лоша по њен будући рад, али и по целокупну безбедност.

''Подсетићемо чланице Интерпола да је у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 Косово и Метохија територија Републике Србије и као таква не може ни аплицирати за чланство у Интерполу. Такође, скренућемо поново пажњу на ''Корелову резолуцију'', коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола на заседању у Пекингу 2017. године, а која јасно и недвосмислено каже да само државе које су чланице или посматрачи у УН могу постати чланице Интерпола, што такозвано Косово свакако није'', објаснио је он.

Стефановић је изразио уверење да су на последњој Генералној скупштини сви схватили опасност од могуће злоупотребе база Интерпола од стране појединих приштинских званичника, који би у случају противправне одлуке могли и лично да се упознају са својим досијеима у Интерполу.

''Како би те податке, али и бројне друге, могли да користе не желим ни да помислим. Једно је извесно, у правне сврхе сигурно не би. Наставићемо да бранимо суверенитет Републике Србије, међународно право, али и интегритет Интерпола упркос новим покушајима Приштине да све то погазе'', подвукао је он.

 

 

 

извор: Танјуг