Вести

Стефановић: Грађани не желе да их тајкуни поново пљачкају

Континуирано обилазимо грађане и разговарамо са њима и не сетимо их се само у кампањи. На терену сам био претходне четири године, а не само током кампање, и у разговору са људима схватио сам да они цене труд, залагање и све  што је урађено у Београду. Поштују и то што је неко спреман да саслуша њихове жеље и идеје, и то први пут, што са њима разговарамо о нашим плановима и питамо их за мишљење.

Овако др Небојша Стефановић, председник Градског одбора СНС Београд, члан Председништва СНС и министар унутрашњих послова, одговара на питање шта види, из непосредног контакта са Београђанима, колико су грађани задовољни резултатима рада градске власти. Наглашава и да се политика СНС разликује од свих других по томе што, од свих других, Београђани могу да чују само поруке мржње према Александру Вучићу.

- Ми нудимо конкретне пројекте, а не позиве на насиље. Београђани су свесни да их је претходна власт задужила 1,2 милијарде евра, а да је ова вратила скоро половину тог дуга. Виде стотине километара водоводне и канализационе мреже, нове домове здравља, попут оног на Лабудовом брду, затим вртиће попут „Мале Сирене“ на Вождовцу, 750 асфалтираних улица и сређене фасаде. Свесни су да никада више није улагано у приградске општине, него у последње четири године када је инвестирано око 350 милиона евра. Скоро четири пута више него током власти Драгана Ђиласа. Тек следе велики пројекти попут изградње метроа, нових мостова, као и наставак изградње Београда на води који Савско пристаниште, од гробља вагона, претвара у најлепши део престонице.

* Често се сусрећете и са пензионерима. Шта Вам они кажу? Да ли подржавају реформске мере за оздрављење Србије, које је покренуо Александар Вучић?

- Председник Александар Вучић и ова власт поштују стрпљење и пожртвовање пензионера који су изнели велики терет реформи. У тренутку када је земља била на ивици банкрота, они су имали разумевање за неопходно смањење пензија и захваљујући томе сада 90 одсто најстаријих суграђана има веће пензије него 2014. године. Пензионери су ову државу деценијама градили и они најбоље знају шта значи када, после десет година, у Београду отворите нову фабрику попут „Меите“ у Обреновцу. За разлику од наших претходника који су затварали фабрике и спроводили пљачкашке приватизације, ми отварамо нове погоне, доводимо инвеститоре, отварамо нова радна места, па смо тако успели да запослимо 20.000 Београђана у последње четири године.

* Какав резултат листе „Александар Вучић - Зато што волимо Београд!“ сте очекивали на изборима?

- Био сам уверен да ће грађани 4. марта показати да цене рад, залагање и све оно што је у Београду урађено у претходне четири године. Веровао сам да ће гласати за листу „Александар Вучић – Зато што волимо Београд!“ која нуди будућност, наставак модернизације града и сигурну перспективу, а не за повратак у прошлост и време пустошења градске касе. Уверен сам да грађани не желе да их тајкуни поново пљачкају. Сада се новац Београђана улаже у нову инфраструктуру, јавни превоз, нова радна места, бољи квалитет живота, и не завршава више у џеповима тајкуна. Српска напредна странка, у последње четири године, показала је да се искрено брине за све људе, без обзира да ли живе у центру или приградским насељима. За разлику од других, не делимо грађане на оне првог и оне другог реда. Једнако смо посвећени свима и зато сам био убеђен да неће имати дилему коме ће дати подршку на изборима.

* Од када сте министар унутрашњих послова, велике промене на боље догодиле су се и у полицији. Шта бисте издвојили као најважније што је урађено?

- Мимо смањења криминала у Србији, рекордних заплена наркотика, набавке нових возила и опреме, поносан сам на то што је прошле године прихваћена моја иницијатива да се у основне школе уведе нови предмет „Основи безбедности деце“. Од септембра смо ученицима четвртих и шестих разреда одржали више од 27.000 предавања. Сматрам да је превентивни рад са децом веома важан, зато мислим да је ово врло добар пројекат. Такође, издвојио бих и доношење Закона о спречавању насиља у породици, који је почео да се примењује 1. јуна прошле године, а који је дао већа овлашћења полицији и много више одговорности. Колико су полицијски службеници имали посла, најбоље говори податак да је од ступања на снагу овог Закона до 31. јануара ове године, полиција изрекла више од 14.000 хитних мера - привременог удаљења насилника из стана или забране контактирања и приласка жртви. То је огроман посао, али и добар механизам који је дао конкретне резултате и смањио број убистава у оквиру породице. То не значи да је наш посао завршен, али је држава направила важан корак у решавању овог друштвеног проблема. У сарадњи са локалним самоуправама, отворили смо мониторинг центре у полицијским станицама у Обреновцу, Лазаревцу, Раковици, Барајеву, Земуну, Гроцкој, на Вождовцу, Палилули, Чукарици… На једном месту, у полицијској станици, умрежили смо десетине камера које су постављене у школама или на најпрометнијим раскрсницама, што ће допринети повећању безбедности деце и грађана.

* Шта ће 2018. година донети полицији?

- Наставак унапређења материјалног положаја полицијских службеника и њихових услова рада свакако је један од приоритета и у овој години. Прошле године, Министарство унутрашњих послова купило је више од 700 патролних возила, набавили смонове униформе за припаднике више организационих јединица, а са таквом праксом наставићемо и ове године. Такође, припадницима безбедносног сектора од 1. јануара повећане су плате за 10 одсто, а верујем да ћемо, захваљујући одговорној економској политици Владе Србије, бити у прилици да до краја године поново повећамо примања полицајаца. Један од приоритета је и реновирање полицијских станица, у које се није улагало више деценија. Започећемо изградњу станова за припаднике МУП-а, чиме ћемо им омогућити да по веома повољним ценама реше стамбено питање за себе и своју породицу.

 

Држава одлучна да стане на пут криминалцима

* Велики помаци урађени су и на пољу борбе против корупције и криминала. Како сте успели у томе да у Србији данас више нема заштићених, иако је годинама уназад била пракса да највећи криминалци остају ван домашаја закона?     

- Све је то последица одлучности државе да стане на пут криминалцима. Чим сам дошао у Министарство унутрашњих послова, свима сам јасно ставио до знања да нико ко се огрешио о закон не сме бити заштићен. Прошла су времена када су криминалци и тајкуни управљали Србијом. Захваљујући пожртвованом раду, прошле године запленили смо 4,1 тону наркотика, што је рекорд у последњих 10 година. Имали смо и најнижу стопу убистава у 2017. години... око 80, што је далеко мање у односу на период од 2000. до 2011. године, када се тај број кретао између 140 и 215 убистава.

 

- У Београду је изграђено на стотине километара водоводне и канализационе мреже, урађени су нови домови здравља, попут оног на Лабудовом брду, вртићи попут „Мале Сирене“ на Вождовцу, 750 улица је асфалтирано, фасаде су обновљене- Грађани су свесни да никада више није улагано у приградске општине него у последње четири године, када је инвестирано око 350 милиона евра, скоро четири пута више него током Ђиласове власти. Тек следе велики пројекти попут изградње метроа, нових мостова, наставак изградње Београда на води.

(НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ)

 

 

 

 

извор: СНС Информатор