Вести

Стефановић: Јурић није рекао ни име педофила, ни жртве

Министар одбране Небојша Стефановић истакао је да му током састанка када је вршио функцију министра унутрашњих послова Игор Јурић није дао ни име познатог политичара педофила, ни име жртве, као и нити један доказ о извршењу кривичног дела обљубе над малолетним дететом.

Игор Јурић је синоћ изјавио да је све што је везано за причу о политичару педофилу рекао тадашњем министру унутрашњих послова (Небојши Стефановићу) јер је сматрао да је то права адреса и да ће жртве бити максимално заштићене, као и да све то стоји у записнику у Тужилаштву.

Тим поводом огласио се и Дејан Ковачевић, некадашњи начелник Криминалистичке полиције, који је присуствовао састанку Стефановића и Јурића и рекао да то није истина, односно да Јурић није дао никакве информације.

Стефановић истиче да нити данас, нити је било када имао било какве доказе и сазнања о извршењу тако тешког кривичног дела над неким дететом, нити сазнања о могућим жртвама, нити сазнања о могућим починиоцима.

"Да сам их имао или да их имам данас, не бих часио ни часа, не бих ни секунде изгубио. Отишао бих у Тужилаштво и рекао све све што знам, упознао их са доказима које имам, именима потенцијалних жртава и пустио да Тужилаштво ради свој посао. Не бих гостовао по телевизијама годину и по дана говорећи о томе, а када вас позове тужилац и пита, ви ћутите", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да као отац малолетне деце и као члан Владе, и као човек и грађанин Србије, неће да дозволи да и једно дете трпи било какву муку, притисак, злостављање, кривично дело, а да се о томе ћути.

"Не знам зашто то ради Игор Јурић", рекао је Стефановић.

Стефановић је испричао да је први пут чуо о наводним сазнањима Јурића у јануар 2020. године када је он изашао у медије и рекао да поседује фотографије, односно доказе извршења кривичног дела педофилије, односно обљубе над малолетним дететом и да је извршилац познати политичар.

Стефановић додаје да је након тога то исто у јануару Јурић рекао и "Вечерњим новостима" да има фотографије извршења кривичног дела и да их је поделио са још два своја пријатеља.

"Још две особе имају доказе о извршењу кривичног дела, али Јурић не дели то ни са Тужилаштвом, ни са полицијом, ни са јавношћу", истиче Стефановић.

Јурић је, како додаје Стефановић, и у марту на једној телевизији рекао да је педофил политичар којег познаје цела Србија и да има фотографије - доказе.

Стефновић додаје да су га тих дана и председник и чланови Владе и јавност охрабривали да каже име педофила политичара и да тај политичар неће бити заштићен, већ ухапшен истог тренутка.

"Игор Јурић ћути. Организовао сам састанак са Ковачевићем који тада има могућност да организује све службе МУП које су потребне да процесуирају случај и обавесте тужиоца. На састанку сам инсистирао више пута да се каже или име жртве па да тужилац да налог да се разговара са родитељима, да виде да ли постоји кривично дело, да ли има доказа", рекао је Стефановић и додао да се Јурић распитивао о системима заштите.

Стефановић истиче да је Јурићу тада рекао да полиција, ако треба да штити 20 година, толико ће и њега штити и то не само у нашој земљи, већ и у иностранству.

Ипак, рекао је Стефановић, на том састанку Јурић није рекао ништа што је корисно, никакав податак, а након тога је опет рекао у јавности да има доказе, али да нису довољни за суд.

Стефановић је рекао да је требало да каже шта зна тужиоцу и полицији који би испитали случај и пронашли доказе.

Када га је тужилац позвао, Јурић је сам у јавност изашао са информацијом да ће све што има па и ако и сам чини кривично дело скривајући доказе о неком кривичном делу, све дати тужиоцу.

Међутим, како пише у саопштењу тужиоца, након вишесатног саслушања није се дошло до података на основу којих би се утврдио идентитет починиоца обљубе над дететом, као ни идентитет малолетног лица над којим је дело учињено, а које је у време извршења дела имало 13 година и Тужилаштво због недостатка доказа не може да покрене поступак.

"Не мора Јурић да каже јавности ко је починилац, не мора да се зна да је предао информације Тужилаштву и да пусти тужиоца да ради свој посао даље", рекао је Стефановић и закључује да на састанку ни он, ни Ковачевић нису чули име извршиоца, нити жртве, нити су добили доказ о извршењу тог кривичног дела.

"Овде није битан ни Јурић, ни Стефановић, овде је битно то дете, ако је то дете жртва, то је битно да бисмо заштитили ту децу и не само због тог детета већ због сваког детета које може постати жртва", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк