Вести

Стефановић: Лажне вести пласирају се са циљем наношења политичке штете

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је, поводом пласирања лажне вести да је председник Србије Александар Вучић наводно рекао да Србији нису потребни такви стручњаци као што је генетичар Миодраг Стојковић, да се ради о класичној злоупотреби имена шефа државе и да се нада да ће брзо доћи до оних који су креирали ову лажну вест како би се установили њихови мотиви.

Стефановић је, на питање новинара о случају те лажне вести, која је преко друштвених мрежа дељена, подсетио да су у новије време у Србији пласиране више пута лажне информације, наводећи као пример "вест" на друштвеним мрежама да је 3.000 мртвих спаљено у Обреновачкој електрани, и сличне измишљотине.

"Ми ћемо од тужилаштва за високо-технолошки криминал затражити да се утврди ко је креирао оригиналну вест", најавио је Стефановић.

Стефановић је указао да грађани треба да буду свесни колика је опасност од лажних вести које се појављују и пласирају са циљем наношења политичке штете, сатанизације, да се политички делује против неког лажима.

Медије је замолио да увек провере све информације из више извора, јер није свака информација која се пласира истинита.

"Треба проверити више извора, како би се потврдила са сигурношћу информација која се објављује", поручио је Стефановић.

 

О Конелу - Нека каже ко су ти криминалци 

Стефановић је позвао амбасадора Велике Британије на Косову да каже ко су криминалци за које је рекао да грађани Косова не треба да гласају.

"Волео бих да чујемо ко су ти криминалци, јер су нас убеђивали да су то дивни људи, да нема криминала на Косову. А онда кажу - немојте да гласате за криминалце", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да је реч о политичарима из албанског народа.

Стефановић је рекао да би Србија желела да да чује ко су ти криминалци, "јер када распише потернице да се експресно хапсе на њих нема одговора, а сви знамо каква су кривична дела почињена од стране свих тих људи, од Харадинаја до Тачија".

"Било би корисно да чујемо од амбасадора, иако иначе нисам присталица да се амбасадори мешају у политику јер то није њихов посао, и да каже да ли поседује доказе, јер би било корисно да се поделе са међународним трибуналом и правосуђем", рекао је Стефановић.

 

Испред Маракане макета тенка, нема елемената кривичног дела

Стефановић је изјавио да је испред стадиона Црвене звезде постављена макета тенка и да се надлежно тужилаштво изјаснило да у том случају нема елемената кривичног дела.

Министар је, упитан за наводни тенк који су навијачи поставили испред стадиона, рекао да се не ради о правом тенку, већ макети.

"Ради се о нечему што подсећа на тенк, има гусенице и неку макету куполе. Не ради се о нечему што може угрозити живот", нагласио је Стефановић.

Стефановић је пренео да се Министарство обратилио надлежном тужилаштву и да је о томе обавестило и Војску Србије.

"Тужилаштво се изјаснило да нема места за поступање полиције. Као што знате од октобра полиција води истраге на основу налога тужилаштва", објаснио је Стефановић.

Стефановић је додао да је извршена контрадиверзиона претрага и да не постоји никакво минско-експлозивно средство, муниција, или било шта друго што може да угрози животе.

Стефановић је рекао да једино комунални органи могу да испитају да ли макета заузима паркинг или другу врсту површине и да делују, те подвукао да то више није посао полиције јер не постоји елеменат кривичног дела.

Министар је рекао и да је полиција спремна за вечерашњу утакмицу квалификација за Лигу шампиона између Црвене Звезде и швајцарског Јанг Бојса у Београду.

"У потпуности смо спремни са довољним бројем људи да обезбедимо утакмицу. Имамо јединице на прилазима стадиону још од 7 ујутро", објаснио је Стефановић.

Стефановић је истакао да се полиција припрема за сваку међународну утакмицу и рекао да не очекује никакве проблеме.

Апеловао је на навијаче да не дозволе да навијачке страсти прерасту у нешто што би нарушило ту слику. 

"Моја порука навијачима је да искористе овај дан као дан када ће славити са својим тимовима, а не за насиље. Надам се и очекујем да ће све тећи у том позитивном правцу", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг