Вести

Стефановић: Лидери СзС да прекину са насиљем и са претњама новинарима

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да се вечерашњи протест у Београду прелио у насиље и да ће свако ко је насилно ушао у РТС, чинио насиље и кршио закон одговарати.

Стефановић је позвао све оне који су ушли у РТС да се мирно разиђу и да прекину са сваким видом насиља или кршења закона, те поручио да ће држава брзо да поврати јавни ред и мир и да ће заштитити све који раде на РТС, рекао је Стефановић на ванредној прес конференцији, након што је део демонстраната са Бошком Обрадовићем вечерас упао у РТС.

Њима су се потом придружили и Драган Ђилас, Зоран Лутовац...

"Очигледно је да су данашњи скуп Савеза за Србију, на коме се окупило око 1.400 људи и приметна тенденција опадања броја људи сваке недеље, изазвали нервозу код лидера СзС и прелила се у једину ствар за коју смо молили да не сме да се догоди - у насиље. Насиље се догодило, у тешком, лошем облику", рекао је Стефановић.

Како је рекао, лидери СзС су водећи присталице, демолирали улаз РТС, приземље, ушли у зграду, претили новинарима, примењивали насиље.

"Нажалост, ово је преузело облик који никада није смело", рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је свако окупљање дозвољено, али да никада не сме да се догађаја окупљање уз застрашивање, претње, ломљење, нападе на новинаре...

Поручио је да ће држава морати да одговори и свако ко је био у РТС незаконито, чинио насиље, прекршајно или кривично ће одговарати.

"Они који се иначе диче македонским сценаријом, сада упадај у РТС, позивају људе на насиље, на кршење закона и на наставак насиља према новинарима", рекао је Стефановић.

"Нажалост, оно на шта смо упозоравали када је било насиља над женама и различитих облика насиља у парламенту, вербални позиви на вешања, стрељања, линч сваке врсте... нису стали са тим и то се вечерас прелило у недопустиво физичко насиље", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је очигледно да део опозиције, када нема аргумената, програма и када их народ не подржава, прибегава насиљу.

"Ово шаље веома лошу слику", рекао је Стефановић.

Како је рекао, када је Ђилас зарађивао огроман новац преко РТС тада је био изгледа добар, док вечерас РТС није добар ни Ђиласу ни Обрадовићу ни Јеремићу ни било ком лидеру Савеза за Србију и људима који су ушли у РТС.

"Хоћу да их позовем да на најмирнији начин напусте зграду РТС и престану са кршењем закона и да повратимо мирно јавни ред и мир и заштитимо новинаре РТС од било каквог насиља", поручио је Стефановић.

Истакао је да ће се МУП потрудити да заштити све новинаре РТС-а од било ког насиља.

"Ова порука је важна и то држава хитно мора да успостави и позивам лидере Саваза за Србију да прекину са насиљем и са претњама новинарима", навео је министар.

Поручио је да Србија мора да буде земља у којој се извештава без страха и држава је реаговала увек у свакој ситуацији и када је неко и смс поруку добијао као претњу.

"Да упаднете у тв, да уништавате имовину и демолирате и претите јер вам се не свиђа уређивачка политика, не бих како би то назвао, али оваква врста прогањања људи са другачијим мишљењем, није јако дуго виђена у Србији и надам се да је могуће вечерас да повратимо јавни ред и мир РТС због безбедности грађана Србије и новинара и свих запослених, који нису криви ни за шта, да неко хоће да их линчује јер им се не свиђа шта они раде".

Истакао је да ће држава повратити јавни ред и мир и заштитити све који раде у РТС-у.

 

Успостављен ред у згради РТС-а

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је успостављен ред у згради РТС-а, а да ће у наредним данима бити познате информације о прекршајима.

"Без превелике употребе силе, полиција је заштитила све који раде на РТС и поштујући закон успоставила јавни ред и мир у тој згради, и да све оне који су покушавали да учине нешто насиљем, из те зграде избаци", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је једна особа приведена, јер је шутирала полицајца Полицијске бригаде и додао да је то једна од пријава везана за физички напад, те да има још пријава и да ће се видети каквих је све инцидената било.

"Поред чињенице да је полиција на миран и озбиљан начин решила ситуација, било је много инцидената и напада на полицију, и у згради и испред зграде, много увреда, шутирања, псовања, јер људи раде свој посао", рекао је министар полиције.

Стефановић је најоштрије осудио све нападе на полицију која ради свој посао и упозорио све да прекину са насилним понашањем.

Такође, навео је да ће у наредним данима надлежни државни органи добити све информације о људима који су чинили прекршајна и кривична дела и поступаће по тим пријавама.

"Србија је озбиљна држава која хоће да покаже да владавина права нешто значи и да никоме није дозвољено да на насилан и бахат начин оствари циљ", рекао је Стефановић.

Стефановић је поручио да ће полиција поступати на исти начин и у сваком будућем случају, када неко буде сматрао да може насиљем да реши било шта и неће дозволити било коме у Србији да насиљем угрожава друге људе или њихову имовину или да прети било коме.

Министар је поручио да је сви имају право да протестују и изражавају вољу, али не и на насиље.

Стефановић је "честитао" лидерима Савезу за Србију због тога што су, каже, највећу подршку за овакву врсту насиља добили од Тачијевих, Харадинајевих и хрватских медија.

"Ја им на томе честитам и очигледно је да је то нешто за шта се боре и залажу", рекао је Стефановић.

Стефановић је позвао грађане да на миран начин протестују јер насиље никоме неће бити дозвољено, а полиција ће успоставити владавину права.

Нагласио је да је полиција радила свој посао, да је позвала све да напусте зграду.

Стефановић је истакао да је група насилно упала у зграду, малтретирали и демолирали, и да је хтела насиљем да спроводе своју правду у згради једне телевизије.

Стефановић је навео и да је сада око 400 људи испред зграде РТС и да они могу да се задрже, само без насиља.

Истакао је да је Србија озбиљна држава и да никоме неће бити дозвољено насиље.

Стефановић је навео и да насиља неће бити ако нико не врши насиље.

"Не би ни било насиља да Ђилас, Обрадовић нису изазвали насиље", а полиција их је пристојно молила да напусте зграду, за разлику од тога када су они били на власти и сузавцем терали људе.

Позвао је лидере СзС да прекину даље насиље, јер то што немају подршку грађана, не значи да треба да ломе и да руше и да спале РТС.

 

 

Извор: Танјуг/РТС