Вести

Стефановић: Набавка нових „Лазара 3“ за Војску Србије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране у Влади Републике Србије др Небојша Стефановић, присуствовао је потписивању уговора Министарства одбране са предузећем „Југоимпорт-СДПР“ за набавку оклопних борбених возила 8x8 „Лазар 3“. Стефановић је истакао  да се наставља опремање војске средствима нове генерације домаће производње и да је реч о уговору у вредности од 3,7 милијарди динара.  

Оно што је наш стратешки, дугорочни циљ и што нам је председник Вучић дао као задатак, јесте да се наше извиђачке јединице, јединице које су за прво дејство, одмах опреме савременим средствима у којима ће бити заштићене, јер хоћемо да бринемо о нашим људима. Овим уговором број „Лазара“ који су савремена оклопна борбена возила у нашој војсци биће значајно повећан – рекао је Стефановић, истичући да опремање Војске Србије новим борбеним возилима „Лазар 3“ представља значајан допринос унапређењу оперативних способности Војске.

Овом приликом министар Стефановић обишао је производне погоне „Борбених сложених система“ у Великој Плани у којима се ради на изради „Лазара“, „Норе“ и „Милоша“, где су му представљени кључни сегменти у процесу производње, резултати рада и планови за даљу производњу.

Према речима Стефановића, у јединицама Војске Србије за неколико недеља наћи ће се и нови “Милоши”.

Радујемо се јер видимо напредак, видимо да се уговорне обавезе испуњавају и да ћемо до краја године имати већи број и “Милоша” и “Лазара” у нашем саставу. Захвалио бих се свима из “Југоимпорта” и из Министарства одбране и Војске Србије, као и свим радницима ове фабрике који су у претходном периоду напорно радили на развијању ових возила и њиховом уласку у серијску производњу, рекао је Стефановић и најавио да очекује и новине за предстојећи сајам “Партнер”.

Стефановић је истакао и да се континуирано опремање војске, као и инвестиције у домаћу памет и домаћу индустрију настављају.
Хоћемо да наставимо са опремањем наше војске, али и да развијамо нова савремена средства којима ће наше јединице бити опремљене и способне да покажу свима да ћемо нашу Србију увек бранити од сваке врсте изазова. Ми смо потпуно посвећени регионалној стабилности и миру, али нећемо никада дозволити да неко помисли да Србију може војнички да угрози, а да на то Војска Србије неће имати апсолутно најбољи могући одговор
, изјавио је Стефановић.
Како је истакао, нема јаке Србије без њене јаке војске и зато инвестирамо новац у њено опремање, с циљем да она буде фактор одвраћања и кадра да штити сваког грађанина и нашу отаџбину.

 

 

Извор: Танјуг