Вести

Стефановић: Народ живи боље и зато хоће Вучића

Грађанима Србије желим да година у коју смо ушли буде мирна и да имају хармонију око себе да би могли да се посвете оним стварима које су им важне у животу и које их чине срећним.

Ово је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, у божићном интервјуу поручио грађанима Србије. Говорио је о изборима, Косову, протестима, али и односима унутар СНС и могућим променама.

* Како Стефановићи обележавају Бадње вече и Божић?

- Традиционално и у кругу породице. Те дане углавном проводимо код мог деде, односно Нининог прадеде. Он је и мене учио свим обичајима.

* Ко се највише радује?

- Увек деца, син мог брата и моја ћерка. Највише се обрадују поклонима које им деда припреми и самој традиционалној празничној атмосфери.

* Колико поштујете обичаје, ломите ли чесницу?

- То је код деде неизоставно. Сви се потајно надају да ће пронаћи новчић, али увек се потрудимо да он заврши код деце.

* У фебруару стиже беба, да ли сте спремни?

- То је једина ствар због које у животу имам трему. Звучи смешно што ми мушкарци имамо трему, јер је жена та која се мучи, носи дете девет месеци, она треба да роди, али тако је. И, наравно, иако чекам друго дете, не могу да се не запитам да ли ћу бити добар отац, да ли ћу моћи да одговорим том изазову.

* Радите одговоран посао, колико имате времена за породицу?

- Веома мало. Супрузи сам рекао: „Док радим овај посао, нереално је да ћу имати много времена“. Искрено ћу рећи, имао сам и одређене дилеме и питао сам се да ли је тренутак за друго дете, јер сматрам да је непоштено да моја жена буде носилац свих активности, а да се ја лагодно извучем. Да будем „супертата“ који је ту неколико сати дневно и понеки дан викендом... Али кад ме је она уверила да то жели и кад је Нина рекла: „А зашто сви у вртићу имају брата или сестру, само ја немам“, било ми је јасно да је супруга у праву.

* Ко ће смислити име?

- То је заједнички подухват. Имамо већ два или три која су у ужем кругу, Нина има једно име које јој је фаворит, а и мени се исто то свиђа.

* Већ неко време се шушка о изборима, а чак је и председник Александар Вучић наговестио ту могућност.

- У најмању руку имамо једну необичну ситуацију. Опозиција, која је до пре само шест година била власт и већ имала прилику да покаже шта зна и показала шта зна - почев од тога да је затворила хиљаде предузећа и оставила 400.000 људи без посла, уништила земљу, ослабила динар, дозволила да толико земаља призна независност такозване државе Косово - хоће да се врати на власт. И они сада организују протесте. Уобичајен захтев, уколико сте опозиција и протестујете, јесте одржавање избора да бисте показали да има алтернатива власти и да бисте ви нешто боље радили. Међутим, не. Од њих, осим „Вучићу, педеру“ и осталих увреда, досад нисмо чули ништа, ни шта би био нови програм, нити најмању идеју како да грађани Србије живе боље.

* Неки од њих су били власт. Слоган дела опозиције је „Да ови оду, а да се они не врате“.

- Скоро сви су били на власти. Зато су и транспарент са слоганом који помињете врло брзо склонили из првих редова протеста. Организатори протеста су Ђилас, Јеремић, Обрадовић, а и људи које су истурили као формалне организаторе припадају њиховим странкама или су им врло блиски. И једино знају да би да се врате на власт и у фотеље, а да притом неће на изборе.

* Ко је од њих рекао да неће на изборе?

- Причају да хоће на изборе све док не поменете изборе. Чим их поменете, одједном се предомисле. Када им Вучић каже: „Добро, има вас толико, имате већину, идемо онда на изборе“, они одговоре: „Е, ми нећемо сад на изборе.“

* Можете ли ви да нам кажете да ли ће бити избора?

- Не могу сада са сигурношћу да кажем да ли ће 2019. бити избора. Ми од избора не бежимо, вредно радимо и увек смо спремни да проверимо вољу народа. Као што сам већ рекао, неке политичке опције очигледно нису спремне на то да народ лоше оцени њихов рад и зато унапред проглашавају нерегуларним све где не могу да победе, а регуларним све где мисле да могу да победе. Тако деле и народ, на њихов и на неки други народ који би требало похапсити, стрељати и вешати. И такве поделе су озбиљан проблем за друштво. Људи морају да схвате да ситуација никада није црно-бела, осим можда у Партизану. Сви морају да схвате да увек постоје људи који мисле другачије од вас и морају то да поштују. Такође, не смете себе да убедите ни да је ваш круг од 50, 100 или 5.000 истомишљеника довољан да кажете: „Е, ово је јавно мњење Србије.“

* Један од захтева са протеста у Београду је ваша оставка.

- То је сасвим у реду.

* Замера вам се што се бавите пребројавањем људи. Зашто нисте то препустили неком од службеника?

- Никада се не кријем иза људи из полиције. Није њихово да примају ударце из медија. Нисмо никога пребројавали. Реч је о проценама броја људи које се раде за све јавне манифестације, да би се омогућило нормално функционисање града.

* Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да Британци протестима руше Вучића и њега. Имате ли ви неке информације?

- Наша политика је да се не мешамо у унутрашње ствари било које суседне земље или ентитета. Имали смо покушај неких који су противници Милорада Додика, али и неких из Србије, да на ружан начин увуку Србију у конфликте у Бањалуци. Покушали су да кажу да је полиција Републике Србије тамо у нечему учествовала. То је монструозна лаж у чије ширење су се укључили чак и поједини политичари и представници власти из БиХ. Ми смо овде наравно увек пажљиви и наше безбедносне службе раде, као и у свим другим земљама, на томе да спрече непријатељско деловање обавештајних служби других земаља.

* Какво деловање страних служби?

- Стране службе делују у Србији, а да ли је то деловање увек пријатељско, није. Наше службе се боре да не дозволе да то прерасте у угрожавање наше безбедности.

* Да ли стоје оптужбе Милорада Додика да Британци преко протеста руше и Вучића и њега?

- У овом тренутку немам индиције да иза протеста у Београду стоје некакве тајне службе. Иза њих стоје Драган Ђилас, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић, а зову их грађанским да би привукли што већи број грађана.

* Ове године вас чека конгрес СНС. Александар Вучић је најавио да ће они функционери који нису добро радили остати без функција.

- Неки људи нису разумели зашто постоји СНС и не раде добро свој посао. Ми ослушкујемо глас грађана и знамо где су људи незадовољни.

* Вучић је говорио да ни он неће довека бити на челу странке, а многи су као наследника видели баш вас.

- То изгледа морам да демантујем по два пута годишње, па ево први пут ове године за вас - не видим себе на том месту. Нити сам кандидат за председника СНС, нити ћу то бити.

* Шта ако се Вучић стварно повуче с чела партије?

- Ако Вучић не буде председник СНС, ни ја нећу да будем функционер СНС. Својевољно сам своју политичку судбину везао за Александра Вучића. С њим сам пријатељ више од 20 година. У овоме сам док је и он. Велика част ми је била што је и он то рекао. Људи га виде као гарант стабилности и економског раста и оно што ова друга страна не разуме јесте да Вучић није то зато што лепше говори од њих на телевизији, него зато што боље ради. Сетите се само кампање 2012. Борис Тадић се није скидао с телевизије, али то није било довољно.

* То се сада замера и Вучићу?

- Опет кажем. У то време све новине су једног дана освануле с Тадићевим ликом и чини ми се чак и да је била изборна тишина. Верица Бараћ је у свом извештају навела да не постоји ниједан слободан медиј у Србији и да су сви под контролом Драгана Ђиласа. Ништа им то није помогло, Тадић је изгубио на изборима зато што су лоше радили. Народ сада живи боље и зато хоће Вучића.

* Најављено је усвајање закона о пореклу имовине, ко би требало да се плаши?

- Људи који на својим рачунима одједном имају по 20, 30 милиона евра, а не могу да објасне како.

* Ко су ти људи?

- Ево, нека нам Вук Јеремић покаже како је стекао новац.

* Да ли то значи да ће се закон примењивати и ретроактивно, пошто је он бивши функционер?

- Небитно је да ли сте бивши функционер, закон ће се примењивати на све који не буду могли да докажу одакле им по 30 милиона евра на рачуну. Ако се неко нађе усред међународног корупционашког скандала, као посредник између двојице оптужених, поставља се логично питање зашто су вам ти људи уплаћивали милионе.

* Да ли имате неке конкретније податке о томе да ли неке земље истражују тај случај и раде на њему?

- У овом тренутку најмање две државе.

* Конкретно на случају Патрика Хоа или и посредника?

- Целу мрежу компанија које су служиле за поткупљивање функционера и политичара или за прање новца.

* Председник Русије Владимир Путин долази у Србију 17. јануара. Колико је то значајно за имиџ Србије?

- Путинов долазак је веома значајан и ово је 15. сусрет председника Вучића с председником Путином, што је јасан индикатор да су наши међусобни односи у узлазном тренду. Ми желимо најбоље могуће односе с Русијом, али исто тако, интензивно радимо на приступању ЕУ.

* Министар Александар Вулин је рекао: „Ја сам председника Вучића неколико пута молио да редефинишемо однос према ЕУ због њихове политике двоструких аршина.“ Шта ви кажете на то?

- Да ли је наш пут до ЕУ посут шећером? Није. Наш пут је тежак и на њему смо често суочени и са неправдама. Разумем Вулина, он је емотиван човек, дуго је учествовао у преговорима у Бриселу и мислим да су те године ужасних напора кроз које је пролазио заједно са Александром Вучићем оставиле траг.

* Да ли се слажете с том констатацијом?

- Када питате људе о друштвеним вредностима и квалитету живота, у којој земљи би волели да живе, да раде и примају плату, највећи број ће изабрати земље западне Европе. Међутим, не можете добити све то, а да се гнушате Европе. Зато ми желимо да усаглашавамо законодавство са ЕУ. Не зато што нам неко прети, него зато што је то стварно добро. Не могу да вам се свиђају Немачка и стандард у њој, а да вам се не свиђају немачки закони.

* Шта се дешава са истрагом убиства Оливера Ивановића?

- Из Приштине нам нису доставили ниједну од круцијалних ствари. Када вам неко после годину дана не достави доказе, видео-материјал, кључне трагове, не остави могућност да приђете месту злочина, да будете део истражног тима, о чему ми онда можемо да разговарамо и шта да радимо? Тиме су сву одговорност за решавање убиства ставили у своје руке и Приштина је дужна да нам каже ко је убио Оливера Ивановића.

* Да ли ви имате неке индиције?

- Постоје. Дошли смо посредно до неких сазнања, али је веома тешко то потврдити кад немате у руци пола ових ствари.

* Како реагујете на тврдње да је убица у Београду, односно у Србији?

- То је толико неодговорно и неозбиљно, али толико личи на власти у Приштини, које и саме Албанце који све лошије живе држе константно заробљене у сталном етничком сукобу.

* Министарка Зорана Михајловић је рекла да је њено министарство дало сву потребну документацију за рушење нелегалног објекта на Копаонику, али да је изостала асистенција полиције.

- Они су имали индицију да то можда не би могли да ураде, а нису ни покушали извршење. Директор полиције Владимир Ребић је свакако поступио по закону, асистенцију полиције добијате када сте безуспешно покушали рушење. Но, свакако се слажемо да нешто што је нелегално саграђено не може опстати и сигуран сам да ће се овај случај завршити у складу са законом.

* Како се слажете с министрима из Владе, да ли се с некима од њих дружите приватно?

- Чујем се с људима из Владе најчешће пословно. Александар Вулин ми је пријатељ и то потиче још одавно. Блиско комуницирам и с Нелом Кубуровић због природе посла, чујем се и с премијерком...

 

 

 

Извор: Курир