Вести

Стефановић: Насиље над грађанима неће се толерисати

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да су од ситуације настале с Родољубом Шабићем поједини људи покушали да исценирају напад, мржњу и насиље.

"Нажалост, управо ти који причају о томе најчешћи су инспиратори свега тога и свакога дана. Не знам како они то не разумеју када стану на своје бине, када говоре људима, када говоре језиком мржње, када кажу да ће стрељати, вешати и силовати људе када дођу на власт. Када дођу на власт само ће подобни полицајци, полицијске јединице, тужиоци, тужилаштва, судије и судови - само ће ти постојати. Ако не буду судили и понашали се како они очекују, онда треба да буду смењени, то је њихово мишљење", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да је најлошији моменат у ситуацији са Шабићем настао када су "неки људи" одлучили да фотографију коју је Шабић објавио на друштвеним мрежама објасне на свој начин, не чекајући да се он огласи.

"У тренутку када се ни он није оглашавао, та верзија истине је почела да буде једина која одговара тим људима, пре свега онима из Савеза за Србију. Ако је то истина, да га је неко претукао, ако је неко насрнуо на њега, ако је ово најгора земља на свету, онда су они били забринути. Чини ми се да у свим ситуацијама постоје људи који као да се радују кад је у Србији нешто лоше. Као да им одговара да неко са стране ко би посматрао нашу земљу, који би дошао као туриста, каже: ''Како да идемо у ту земљу. Стално неког туку, нешто се дешава''. Та поплава лажних вести која се накалеми показује да један део људи, по цену да Србији буде јако лоше, ако ће њима бити боље, ако ће се дочепати неког гласа или фотеље - онда је то у реду'', рекао је Стефановић.

Додао је да испада да је председник Србије Александар Вучић крив за сваки догађај.

"Шта год да се деси, крив је Вучић. Да падне киша - крив је Вучић - ако не падне киша - крив је Вучић због суше. За те људе дан почиње и завршава се мислима шта данас могу да кажем лоше о својој земљи не би ли нама нешто било боље у тој политичкој опцији. Мислим да је то суштина овог случаја, да људи морају да схвате да није добро да на такав начин водимо политику, односно да ти људи воде политику на тај начин. Није добро да прижељкујемо да се нешто лоше деси не би ли то неко учинио да му то буде подлога за тај дан. У овом случају смо имали ситуацију у којој није било поступања ни полиције ни тужилаштва. Нема ничега, човек је ходао, пао, наставио даље, нажалост повредио се. Драго ми је да је та повреда санирана и надам се да ће ускоро оздравити", рекао је Стефановић.

 

Гарантујем чврст одговор државе на насиље

Никаквог насиља 13. априла за када је најављен протест опозиционог Савеза за Србију неће бити, а ако неко покуша да изазове насиље, суочиће се са озбиљном и чврстом реакцијом државе, изјавио је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

"Гарантујем да ако неко покуша насиље, суочиће се са озбиљном и чврстом реакцијом државних органа", рекао је Стефановић одговaрајући на питање шта ће држава предузети ако присталице СзС "крену у насиље, премлаћивање и блокирање".

Нагласио је да су сви упозорени да морају да се понашају по закону.

"Свима је дозвољено и да протестују и да се окупљају, и непријављене скупове толеришемо. Одржите ви непријављен скуп у Берлину данас, да видите шта ће да вам каже берлинска полиција. Имаћете рок од три секунде да се спакујете и вратите кући", каже Стефановић.

Нагласио је да се, међутим, насиље над грађанима, као и над полицијом, неће толерисати.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк