Вести

Стефановић: Неће бити промене изборног закона

Када 24. октобра истекне рок за избор новог руководства Београда, биће уведена привремена управа, а потом ћемо донети одлуку када ћемо расписати изборе, најављује Небојша Стефановић. Изборни закон неће бити мењан уочи избора само зато што то одговара вољи једног човека, каже председник Скупштине Србије.

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић и први човек београдских напредњака Небојша Стефановић каже да је Српска напредна странка апсолутно спремна за ново гласање у престоници и да неће бити промена изборног закона.

"Када 24. октобра истекне рок за избор новог руководства, мораћемо да уведемо привремену управу, а потом ћемо донети одлуку када ћемо расписати ванредне изборе", објаснио је Стефановић за "Новости".

Према његовим речима, не би било демократски да се закон мења свега неколико месеци пред изборе "зато што то одговара вољи једног човека".

Стефановић је рекао и да председник Демократске странке Драган Ђилас жели да промени акт који је сам предложио 2007. године, а сада говори да је недемократски.

На питање да ли је увођење привремених мера губљење времена и није ли једноставније да се одмах, по истеку рока, распишу избори, Стефановић је одговорио да не може да распише изборе пре него што буду уведене привремене мере, а оне се уводе када се установи да не постоји владајућа већина.

О терминима избора, рекао је Стефановић, још нису разговарали коалициони прартнери, али је сигуран да и СПС жели да провери легитимитет и да поштује вољу Београђана.

Председник парламента је нагласио и да избори на највишем нивоу нису приоритет, ако ће то на било који начин кочити државу.

Стефановић је навео да ће сви технички услови за функционисање престонице бити испуњени и да је уверен да ће потпуно нормално радити све градске службе.

Говорећи о раду Скупштине Србије чије заседање почиње у уторак, Стефановић је рекао да ће после прве седнице на којој је, поред измена Закона о легализацији на дневном реду, неколико важних међудржавних споразума које треба ратификовати, врло брзо заказати нову на којој ће се наћи сет правосудних закона.

"У наредном периоду појачаћемо координацију рада свих одбора како бисмо могли што боље да пратимо сам процес преговора са ЕУ, пошто је и званично почео скрининг", закључио је Стефановић.