Вести

Стефановић: Нема разлога за пријем КиМ у Интерпол

Нема никаквих разлога да се КиМ прими у Интерпол, осим политичких, рекао је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додао да Србија ради на достављању политичких, правних и полицијских аргумената зашто КиМ никада не би требало да буде део Интерпола.

Стефановић је навео да је лично свим чланицама Интерпола послaо писма у којима се образлажу разлози против чланства у КиМ у Интерполу, али и да треба узети обзир да постоје они који никада неће променити свој став због личних интереса, као и да има оних који "хоће да размисле".

Он је објаснио да чланица Интерпола може бити само земља која је чланица УН или је у улози посматрача у УН, а да КиМ није ни једно, ни друго.

"Нико ко је крив за злочине на КиМ није осуђен, нити је одговарао. Поред ових правних, имате политичке разлоге, пре свега то да резолуција 1244 каже да је КиМ део Србије, друго је што имамо јасне индикације да би се то чланство користило да се подижу Интерполове оптужнице за свакога за кога мисле да је неподобан, то је сасвим јасно", подвлачи Стефановић.

Трећи скуп разлога, полицијских, говори о томе да КиМ и дан данас има, у складу са резолуцијом 1244, контакт са Интерполом са којим може да ради преко УНМИК-а.

"Они то неће преко УНМИК-а, већ желе чланство као доказ своје тзв. државности и само се о томе ради", каже он.

Упитан за ставове опозиције по том питању, Стефановић је рекао да је Саша Јанковић први рекао да КиМ треба да се прими у Интерпол, те да су то ставови које деле сви представници опозиције.

"То је све исто, нема ту разлике. Када се Бошко Обрадовић представља као велики националиста, ви у ствари гласате за пријем КиМ у Интерпол, када гласате за Сашу Јанковића, Ђиласа, Јеремића, добијате људе који су смањивали српску државност на КиМ и пребацивали одлучивање из УН на ЕУ", наводи он и додаје да је све то "иста кухиња, исти модели". Како каже, они одлучују ко ће да буде хапшен.

"Какав суд, тужилаштво, странка одлучује о хапшењу и политичари. То је чиста демократија, демократија на делу, онај стари европски модел, али негде из средњег века када су спаљивали људе", истиче Стефановић. Додаје, да је то исти "модус операнди", застрашивање, физичко насиље, директни напади и не само претње, већ њихова реализација.

"Ту су сви исти, то је иста политика, а проблем је само што не могу да краду новац", казао је он и закључио да је најважније да све институције раде свој посао и да се гради друштво без насиља.

 

Несрећа у којој је повређен Лазић велико упозорење за све

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је саобраћајна несрећа у којој је повређен певач Дарко Лазић велико упозорење за све, да мора да се веже појас, прилагоди брзина и вози одморан.

"Можемо само да се надамо да ће његово здравствено страње да буде добро, да ће да се избори и да се опорави што је брже могуће и због себе и због своје породице", рекао је Стефановић.

Несрећа која се догодила је, како каже, велико упозорење за све - мора да се везује појас, не сме да се вози великом брзином или под дејством алкохола.

"Људи кажу: дај да вежем појас да не платим казну. Не, ви треба да вежете појас да имате неку врсту заштите уколико доживите несрећу", нагласио је министар. Упозорава да млади људи често после ноћног провода, алкохола, седају за волан и возе као да су одморни.

"Надам се да ће Дарко Лазић бити добро, али тај дан не сме никада да заборави", рекао је министар и додао да као одговорна особа морате за волан трезни, морате да вежете појас и возите брзином предвиђеном законом. Нема оправдања за невезање појаса и ако се иде на краће релације, појашњава он, јер грешку у саобраћају може да направи неко други.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк