Вести

Стефановић: Неодговорном Јанковићу је важна само фотеља, па измишља нову лаж

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да су злонамерне изјаве да се у београдским општинама доводе људи како би гласали за актуелну власт и изнео податке који показују равномеран раст броја житеља главног града као и веома мале промене у бирачким списковима.

Министар Стефановић је на конференцији за новинаре тиме одговорио на тврдње ПСГ да се претходна четири месеца доселио велики број људи, чак и неколико хиљада и да је реч о "партијским послушницима" и још једном подвукао да се статистички врло равномерно повећава број грађана Београда. Како је рекао вероватно је то неки почетак изборне кампање.

Стефановић је изнео податке годинама уназад, да је тај раст годишње око 8.000 и да је био нешто већи 2007. и 2008. године, истичући да би могао и да каже да је то било што је тадашња власт доводила људе у Београд да гласају, али да просто тако не мисли.

Он је презентовао податке са општине Врачар за који у ПСГ тврде да је 5.000 људи више уписано у последње време и навео да је на тој београдској општини сада на бирачком списку 300 људи мање него што је то било на председничким изборима.

Све се догађа у најбољем реду и све је статистичка правилност осим те 2007. и 2008. године које одударају. Стефановић је рекао да сви ти подаци показују да такве изјаве са истином немају везе.

"На крају ни Вучић ни ја нисмо у Врачару" рекао је Стефановић и додао да су неки други дошли из унутрашњости да тамо живе. Како је рекао не зна да ли су ту због гласања или нечег другог или су некако везани за ту општину.

"Спремни смо као МУП да дамо свима увид у све податке који се тичу промене боравишта и пребивалишта" рекао је Стефановић.

Он је рекао и да је у протеклим годинама док је на месту министра унутрашњих послова било захтева од полтичких странака да им се дају подаци и да су они то увек и урадили али да никада након тога нису добили неке примедбе.

Стефановић је рекао и да ни полиција нити било ко други не може да забрани грађанима да живе где хоће и где мисле да им је најбоље, да је тренд у свету да се људи селе у веће градове и да је тај тренд нажалост присутан и код нас.

Додао је и да не разуме оне који износе такве ствари и узнемирују јавност и који вероватно покушавају да присталице анимирају да изађу и гласају плашећи их тиме да ће неко доћи у њихове општине и да ради шта хоће. Он је оценио да ти људи показују толику неодговорност, а хоће да воде земљу и Београд, и исто тако показују и да су им важне само фотеље.

 

За случај Савамала надлежно тужилаштво

Министар је рекао новинарима који су заинтересовани за случај Савамала да се обрате тужилаштву, које је овлашћено да даје информације, које покреће истрагу, води је и закључује.

''Фасциниран сам тиме да је део истраге доспео у јавност. Објављивањем тих података верујем да је истрага компромитована'', казао је Стефановић одговарајући на питање како је могуће да за годину дана није откривено ко је рушио и по чијем налогу у Савамали.

Стефановић је рекао и да се он не бави истрагом, те подсетио да је 2013. године строго наложено да МУП не може самостално да покрене ни предистражни поступак. Министар је тужилац одобрава објављивање чењеница тек када је истрага о неком случају завршена.

''Све што имате везано за ову истрагу питајте надлежног тужиоца, који је једини овлашћен да даје податке о истрази, ако то жели'', рекао је Стефановић.

 

Позивам на смиривање тензија у Тутину

Министар је позвао данас на смиривање тензија у Тутину, након што је полицајац у акцији убио шверцера, а потом је ухапшен, и нагласио да неће дозволити сатанизацију полиције.

''Не желим да дозволим сатанизацију полицајца и његове породице којој се прети. Молим људе да спусте тензије'', рекао је Стефановић. Министар је казао да му је жато због тога што се, како је рекао, у случајевима када учествује више особа различитих националности, све посматра под "лупом национализма".

Подсетивши на случај од пре месец дана, када је у сред дана у Новом Пазару Бошњак пуцао у полицајца српске националности и ранио га у стомак, Стефановић је запитао шта би било да је он тада рекао да је то била "великобошњачка агресија на Србију".

''Замислите да сам ја рекао ово је великобошњачка агресија на Србију и убијате српске полицајце. Замислите када би се неко таквим језиком и тоном обратио. То би било скандалозно'', рекао је Стефановић.

Подсетио је да је у Тутину изведена мултиетничка акција, коју је водио Бошњак, а да је полицајац који је пуцао до сада имао све добре оцене, да је "врло исправан, без иједног дисциплинског поступка".

''Тужилаштво је предложило суду, а суд му је одреди притвор. Тужилаштво и суд ће рећи да ли је све било у складу са законом. Треба да сачекамо резултате истраге, да се све покаже, а до тада спустити тензије'', поручио је Стефановић.

 

 

 

 

извор: Пинк