Вести

Стефановић: Њима је циљ само да се дочепају фотеља, ко може да жели да такви људи воде Србију?

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изразио је наду да ће тужилаштво предузети реаговати поводом претњи које председнику Србије Александру Вучићу упућују опозициони представници.

- Ти људи који нападају Вучића од Саше Јанковића, преко његових помагача само су својим понашањем потврдили оно што смо говорили...толико су безидејни. Вучић није противник грађана, њега су грађани изабрали на изборима- истакао је Стефановић.

Како је додао, све те власти, чији је и Јанковић био део, нити су се бринуле за децу, нису их интересовале школе, закони, нису се тада бринули када се дешавало насиље, када су жене убијане у кућама...

- Сада би да стављају људе у гробове - приметио је Стефановић.

- Надам се да ће тужилаштво разматрати шта је могуће предузети. Морамо да градимо толерентније друштво. У мору бесмислених напада, ти људи позивају и на убиство Вучића, наводе да га треба стрпати у гроб... - поручио је министар.

Он је поставио питање ко може да жели да такви људи воде Србију.

- Влада интензивно ради да довођењу инвеститора, да би имали бољу будућност. Не разумем нападе на Вучића, циљ им је само да се дочепају државне касе и фотеље - оценио је Стефановић.

 

Ригорозним казнама чувамо животе људи

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће се измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја током септембра наћи на влади, а врло брзо након тога и у Скупштини Србије.

Стефановић је за телевизију Пинк казао да је полиција током августа припремала возаче да у септембру ђаци полазе у школу и подсећала их да у зони школе морају поштовати ограничење од 30 километара на сат.

"Интерес наше земље јесте да нам ни једно дете не погине, као што у претходној години није, али и да не буде повређено у саобраћају. Наш задатак је да водимо рачуна о деци, није важно чије је дете. Ако мало смањимо брзину, нигде нећемо закаснити, а заштићемо децу", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, казне су крајња мера која се примењује да би некога дисциплиновали и показали му да не може да вози 70 километара на час поред школе, јер неће моћи да закочи.

Он је најавио увођење факултативне наставе у основне школе у оквиру које ће 2.000 полицајаца учествовати у обучавању деце у 4. и у 6. разреду, а тема ће бити безбедност у саобраћају, заштита од пожара, борба против дроге и насиља.

Говорећи о изменама Закона о саобраћају, Стефафановић је указао да су за неке поступке казне повећање, а за неке смањене.

"Умањење казне се пре свега односи на административне сегменте, на пример када неко не продужи возачку дозволу на време. Пооштрене су казне за возило које, на пример, заобилази возило које је стало да пропусти пешаке, за вожњу под дејством аклохола", рекао је Стефановић.

Он је истакао да са два промила алкохола у крви, човек тешко да може да види било шта, а не да вози и да је тада шанса да удари некога и одузме му животе веома велика, као и да је за такво понашање неопходна оштра казна.

"Мене казне за вожњу у алкохолисаном стању уопште не дотичу. Зашто би вас бринуле казне за вожњу под дејством алкохола, ако у таквом стању не седате за волан.", рекао је Стефановић.