Вести

Стефановић: Они би и Надежду Петровић и Уроша Предића оцрнили као најгоре

Министар унутрашњих послова и фукционер СНС Небојша Стефановић сматра да је анкета спроведена међу присталицама Саше Јанковића, Вука Јеремића и Драгана Ђиласа страшна, не због огромног незнања, него због мржње која засењује све остало.

''Њима би и Недежда Петровић и Урош Предић сметали и да су живи и да су којим случајем на челу неког музеја. Били би оцрњени као најгори без обзира на њихов значај. Страшно је како та мржња засењује све остало'', рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да део опозиције води кампању лажи и покушава да натера грађане да поверују у њихове лажи кроз стално понављање.

''Покушавају да понављањем лажи то постане истина. То нису оне најкрупније лажи, које се лако разобличавају, већ ситне. Једна од њих је тврдња о масовном насељавању на Звездари и Врачару'', рекао је Стефановић.

Он је подвукао да су подаци да се у те општине доселило 5.000, односно 10.000 људи потпуно нетачни.

''У првом моменту сам мислио да је незнање да се провере подаци и зла намера да се то незнање искористи, али то је најгора лаж. У Београду, на нивоу целог града имамо стални прилив између 6.000 и 8.000 људи'', рекао је Стефановић.

Према његовим речима, највећи прилив је забележен 2007. и 2008. године када је у Београду пријављено 22.000 и 24.000 људи. То је највећи прилив у последњих 17 година. Стефановић је навео да је на Врачару од почетка године пријављнео 1.962 људи, а одјављено 1.664, што значи да се 298 више пријавило него одјавило.

''Ево на пример Нови Београд. Када бих хтео да будем злонамеран рекао бих, шта ћемо са масовном пријавом у блоковима, ко насељава те људе? Узео сам за пример општину где нисмо на власти. Људи су измислили цифре од 5.000 и 10.000 и нико се није извинио јавности. Желели су да постигну политичке поене, напредњаци насељавају хорде људи, фиктивно их пријављују'', рекао је Стефановић.

Како је рекао, у кампањи мржње су изговорене многе лажи, међу њима је и тврдња да је СНС на власти шест година. СНС је на власт дошла у августу 2012. године.

''Они су били на власти 12 година, и Јеремић и Јанковић, а неки и дуже, чезну да се врате на функције. У неким општинама су од 92. до 2014. године. Када је остајало од оца сину, то није непотизам'', додао је Стефановић.

Говорећи о хајци због поскупљења струје, он је указао да је претходна власт сваке године подизала цену струје и то у летњим месецима, како би се, вероватно, мање примећивало.

''Само у 2001. години смо имали повећање од 60 одсто, а потом месец и по дана касније за још 40 одсто, па у октобру још 15 одсто, односно 10 одсто за широку потрошњу'', навео је Стефановић, указавши да се цена струје повећавала и наредних година.

''То су радили људи који данас тврде да је тада Србија цветала. Ако је било тако добро што сте толико дизали цене? Оставили су незапосленост од 27 одсто, а данас је од 12 до 13 одсто, мада треба још да се ради'', навео је он.

''Србија заиста иде напред, боримо се за људе, а за функције да знају да ћемо наставити да се боримо свом снагом за људе, а не за своје функције, нећемо се бавити оваквим махинација''.

 

Синдикати без конкретних предлога, са политичким памфлетима

Стефановић је рекао да је на јучерашњем протесту Војног и Полицијског синдиката нису могли чути никакви конкретни предлози који би помогли полицајцима и војницима, већ само "празне, политичке флоскуле".

''Та два синдиката кажу како представљају праве полицајце и војнике, тамо није било 300 или 400 правих полицајаца а можда чак и мање од тога'', прокоментарисао је јутрос Стефановић протест два синдиката испред Председништва.

Стефановић је рекао и да сваки дан разговара са правим полицајцима, војницима али и "озбиљним синдикатима", и они су ти који траже конкретне ствари и решења која би помогла полицајцима и војницима.

''Ми смо заједно са тим синдикатима и захваљујући њима поправили многе ствари - истакао је министар унутрашњих послова.

 

Оштрије казне за употребу петарди и бакљи

Министар унутрашњих послова је најавио пооштравање казни за употребу пиротехничких средстава и шенлучење.

''Казне за употребу бакљи и петарди биће повећане на износ од 50.000 до 100.000 динара, а коришћење ватреног оружја од 100.000 до 150.000 динара, односно од 30 до 60 дана затвора, само за употребу, доносно такозвано шенлучење - рекао је Стефановић.

''Када узимају оружје људи морају знати да то није играчка. Смањен је илегални арсенал, имали смо неколико акција легализације. Сада су казне за нелегално оружје драматично веће и до 12 година затвора.'', истакао је министар.

 

 

 

извор: Пинк