Вести

Стефановић: Ова Влада и председник добро разумеју потребе народа

Члан Председништва Српске напредне странке, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је бојкот избора измишљена прича дела опозиције да би сакрила ''колико лоше стоји у народу" и да то што ће избори бити одржани 26. априла показује да је Србија демократска земља која ослушкује потребе свих својих грађана, а не излази у сусрет појединачним партијама.

Стефановић сматра да ће део опозиције који бојкотује изборе покушати да кроз различите групе грађана и покрете уђе у републички парламент и локалне скупштине, да би, како је рекао, остваривали одређени утицај.

''Тиме ће преварити њихове мале партнере који ће поверовати у ту причу'', рекао је Стефановић.

Упитан да ли ће кампања за предстојеће парламентарне и локалне изборе бити најдужа у новијој политичкој историји и да ли је Александар Вучић одређујући датум избора за 26. април ''изашао у сусрет опозицији'', Стефановић је рекао да се не ради о излажењу у сусрет било којој појединачној политичкој странци или организацији.

''Оним што је председник урадио, показао је да је Србија потпуно демократска земља која ослушкује све своје грађане и да излази у сусрет тамо где је то могуће и законито и да може да покаже демократичност друштва'', навео је Стефановић.

Упитан за критике дела опозиције о изборним условима, Стефановић је подсетио да су до 2008. године градоначелника Београда грађани бирали директно, по већинском изборном систему, али да је промењен те године када се за градоначелника кандидовао Драган Ђилас.

''Ђилас је знао да не може да победи ''један на један'' и изменио је начин избора градоначелника да би га прилагодио себи. То је тада било потпуно демократски, а кад бисмо ми сада урадили нешто слично, то би било скандалозно'', навео је Стефановић.

Како је рекао, у периоду од 2008. до 2012. године бивша власт је донела све изборне законе, а по којима је СНС, истакао је Стефановић, победила 2012. године.

Подсетио је и на изборну кампању 2012. године када су, како је рекао, на РТС-у емитовани ''најпрљавији спотови ДС-а са ликом Томислава Николића, док СНС није могла да одговори сличним спотовима".

''Ти спотови су емитовани неколико недеља, па кад су проценили да је довољно, укинули су их'', рекао је Стефановић.

Додао је и да је Студио Б тада био под директном контролом Ђиласа и да се опозиција није појављивала на тој телевизији, те да је СНС 2012. године победила и под тим условима.

''Од тада нисмо мењали ниједан закон о изборима, они су говорили да су закони демократски, да их је Европа прихватила и нико од њих се није бунио до пре годину и по. Што су онда доносили те законе, за које сад кажу да су катастрофа'', упитао је Стефановић.

Како је рекао, актуелна власт је изашла у сусрет и разговарала о изборним условима и показали да могу да се унапреде.

Стефановић је навео да су лидери различитих опозиционих странака у прошлој години имали 19 гостовања у две политичке емисије на РТС-у, али да сада одбијају да гостују како би испали жртве и показали да их нема у медијима.

''Избори још нису расписани, они и сада добијају позиве да гостују и искажу своје ставове, али одбијају из политичких разлога'', закључио је Стефановић.

 

Србија водећа земља у региону по смањењу стопе криминала

У односу на земље региона Србија је водећа земља по смањењу стопе криминала, рекао је Стефановић и додаје да је важна полицијска сарадња са свим земљама региона, а посебно Црном Гором, те да ће она убудуће бити још интензивнија.

Стефановић је нагласио да је безбедносна ситуација у региону била тема недавног састанка са министром унутршњих послова Црне Горе Мевлудином Нухоџићем на маргинама скупа у Берлину.

"Србија и Црна Гора су упућене на међусобну полицијску сарадњу и било би лоше да не сарађујемо. Криминалци комуницирају, крећу се између две земље и када ми не би сарађивали њихов посао би био лакши", рекао је Стефановић.

Стефановић је нагласио да српска полиција хоће још интензивније и ближе да сарађује са колегама из Црне Горе јер је то у интересу грађана наше земље.

Подсећа да је Србија у претходној деценији била у тешкој ситуацији, да је организовани криминал био одомаћен, да су криминалци путовали са оригиналним путним исправама, али са лажним именима.

"И у нашој земљи и у другим земљама пресечени су ланци сарадника који су им издавали документа под другим именима. Једина ствар која може да их заустави је јак ударац државе", навео је министар.

Наглашава да се у Србији ствари називају "правим именом", да нема страха да се криминалци хапсе, да се против њихових компанија води истрага. То раде, како наводи, тужилаштво, полиција, БИА и то се види и у Интерполу.

Полиције Србије и Црне Горе блиско сарађују у борби против организованог криминала, размењују информације јер је то важно за очување мира и стабилности у земљи.

"Трудимо се да будемо за корак испред криминалаца. То се види по запленама наркотика. Само током прошле године заплењено је 7,2 тона наркотика. Поставили смо лествицу високо, сада нема попуштања. У првих месец дана у овој години заплењено је више од 40 килограма хероина", закључио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк