Вести

Стефановић: Приштина брутално крши споразуме које је сама потписала

Србија од великих сила очекује да чује шта ће предузети поводом последњих мера Приштине, које како каже, нису само обична игра, већ акција усмерена на опстанак Срба на КиМ, изјавио је вечерас потпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић.

"Очекујемо шта ће предузети Немачка, велике земље ЕУ и саме ЕУ код ствари која је потпуно чиста. Нико у свету не оспорава да Приштина брутално крши споразуме које је сама потписала", рекао је Стефановић и додао да не постоји дуалтитет - "једна и друга страна", већ само чињеница да Приштина крши међународно право, споразуме које гарантује УНМИК, ЕУ, међународне институције.

Навео је да је реч о различитом спектру ствари које је Приштина прекршила попут ССП-а и ЦЕФТ-а споразума као и да је ту и чињеница да су Срби на КиМ узнемирени, јер не знају да ли имају нормалан живот, безбедност да ли могу да очекују нове шок бомбе, да ће им дизати децу из кревета, да ли ће моћи да опстану. Упозоравамо да је све то што ради Приштина ужасна ствар јер се српски народ осећа притиснуто за свој живот и безбедност, казао је он.

"Схватамо да ово није само игра приштинских институција коју показују формално већ игра коју воде да би спречили да Срби опстану на КиМ", рекао је Стефановић.

 

Не толеришемо насиље, одмах су ухапшени...

Потпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је власт хапшењем тројице нападача на лидера Левице Борка Стефановића доказала да жели да буде другачија од опозиције и свега што су они чинили док су били на власти.

"Хоћемо да будемо другачији, одмах смо их ухапсили, председник Србије и државни органи одмах су јавно осудили напад и ту нема зареза нема али", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да држава и полиција желе да покажу да ће сви одговарати и да се очекује реакција тужилаштва.

"Показали смо да не толеришемо насиље, да оно не може да прође некажњено", рекао је министар и навео да не жели да се бави оптужбама о негативној атмосфери о којој прича опозиција.

Стефановић је подсетио да су садашњи лидери опозиције ти који позивају на силовање премијерке, на вешање председника, да су то управо они који када су били на власти девет дана нису дозволили да медији објаве вест да је убијен Ранко Панић.

"Његова мајка Смиља није могла да каже ово не сме бити земља убијених младића, окрвављених кошуља...", рекао је Стефановић и подсетио да опозиција није реаговала ни када су пребијали Мају Пејчић из РИК-а, ни председницу парламента Мају Гојковић, а ни новинаре.

 

Проблем родитеља у Аранђеловцу су благе казне

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је вечерас поводом протеста родитеља у Аранђеловцу да зна да су грађани као и он задовољни радом полиције и хапшењем дилера, али не и благим казнама које они добијају.

"Грађани нису задовољни висином казни. Није битно да јавно показујете да хапсите ситне дилере. Пратимо дуго процесе, људи су задовољни акцијама полиције - десетинама ухапшених у Аранђеловцу, међутим, проблем је када неко добије условну или новчану казну", рекао је Стефановић.

Подсећајући да је правосуђе независно, Стефановић је рекао да не може да утиче на рад судова, али да може да их моли, да им укаже да ће оштрим казнама послати поруку да друштво има поверење у рад државних органа.

"Можемо да их молимо да размишљају да шаљемо поруку да нарко дилери не могу да прођу у Србији, а МУП ће наставити да води најоштрији рат и борбу против дилера свим силама", рекао је Стефановић.

 

 

 

извор: Танјуг/Прва тв