Вести

Стефановић: Приштину за Интерпол очекује још један велики пораз

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да се никакве нове чињенице нису појавиле, нити се ишта променило што би оправдало поступак приштинских власти да поново пошаљу захтев за чланство Косова у Интерпол.

Стефановић је рекао да је једина промена то што је у међувремену још неколико земаља повукло признање једострано проглашене независности Косова, и што би на новим гласањима за чланство у Интерпол, Приштина доживела још већи пораз.

"Током целе године и претходних година, а то ћемо наставити и ове године, ми разговарамо са свим министрима унутрашњих послова, амбасадама и државама, и постављамо питање шта се променило од конференције у Дубаију, које су то нове чињенице да би Приштина поново аплицирала", рекао је Стефановић.

Указао је да Интерпол мора да поштује Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, али и Резолуцију Интерпола у којој јасно пише да држава која није међународно призната од УН не може да буде чланица Интерпола.

"Не може Интерпол да се политички дели, то је нешто што Интерпол мора да избегне како би била озбиљна полицијска организација. Не можете тако једним потезом, као што је гласање, да од полицијске правите политичку организацију Интерпол", подвукао је Стефановић.

Додао је да је Србија била изложена стотинама притисака и питањима из правне службе Интерпола после последњег гласања, а једно од њихових питања, навео је, било је како су се резултати гласања појавили у српским медијима.

"А онда смо ми показали да су се и у приштинским медијима истог дана појавили како је ко гласао. Остаје да видимо хоће ли сада правна служба Интерпола нешто да каже, а не само да ударе Србију", рекао је Стефановић.

Подсетио је да је још један од притисака које је Србија тада доживела била и пауза између два гласања, на шта је лично упозорио председавајућег да ће у паузи бити извршен притисак на представнике појединих земаља да у другом кругу не гласају.

"Поставља се питање зашто је у интересу било коме ко води неку институцију да му мањи број држава гласа, а већ има велики број гласања у првом кругу. Међутим, током оба гласања, нарочито у другом, Приштина је доживела велики пораз", истакао је Стефановић.

 

Платформа је испит на којем је ЕУ пала

Усвајање платформе Приштине је најважнији испит на којем је ЕУ у потпуности пала, оценио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“Очигледно је да ЕУ нема капацитет да води и да буду фер и поштени у дијалогу”, рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да је усвајање платформе у Приштини наставак борбе косовских Албанаца да дијалога не буде и потврда да не желе да разговарају, али и да платформа не може да се посматра као озбиљан документ.

“Не треба приштинске власти да посматрамо као значајан фактор. Верујем да, у једном делу, они немају капацитет да виде шта је важно за будућност. Они овакве одлуке не могу да донесу сами”, рекао је Стефановић.

Говорећи о ЕУ, истакао је да је најопаснија ствар када за нешто дате реч и будете гаранти, а онда се те речи не држите, па људи после одређеног времена престану да верују да ћете нешто учинити.

Како је рекао, не може се превише рачунати на оне који воде привремене институције у Приштини, али ЕУ је дала гаранције да је Бриселски споразум важан и да ће се поштовати.

Подсетио је, међутим, да Албанци “ни за живу главу” неће да формирају Заједницу српских општина.

“Поставља се питање - шта сте ви из ЕУ предузели конкретно? Не изјаве, не флоскуле о две стране. Шта је конкретно урађено?”, упитао је Стефановић.

“Очекивали смо зрелу улогу ЕУ, некога ко схвата колико је стабилност у овом делу света важна, а колико је крхка и рањена. Не можете да преузмете одговорност за нешто, а да онда не желите тиме да се бавите”, констатовао је Стефановић.

Он је додао да Унију интересују само избори за ЕП, који следе у мају и да се за њих спремају, док, нажалост, када се дешавају важне ствари, попут приштинске платформе, нема конкретне акције, ни осуде.

“Не реагујете на то што Приштина неће дијалог, уводи таксе, доноси платформу… Баш одлична позиција за дијалог”, додао је Стефановић.

Упитан за све учесталије покушаје отимања српске имовине на КиМ, и случај Трепче као последњи у низу, Стефановић понавља да се то дешава када некога охрабрите нечињењем.

Коментаришући то што је друга реченица платформе позивање на одлуку Међународног суда правде из 2010. године, Стефановић је рекао да је то једина озбиљна правна квалификација коју Албанци годинама користе.

“Није се Тачи случајно захвалио Јеремићу. То је једина правна норма на коју се позивају, изазвана питањем Србије, у време Тадића, Јеремића..”, рекао је министар.

Додао је да је тадашња политика Србије била “штеточинска”, јер се сада косовски Албанци позивају на наше деловање из 2009. и 2010. године.

Стефановић је навео и да су, у време Борка Стефановића и Вука Јеремића, 2011. године постављени прелази и царине између Србије и Косова и Метохије.

“Шта смо добили када су успоставили границу? А, они су поставили границу, поставили питање МСП, одлучили да се не преговара у УН него у ЕУ…”, рекао је министар.

Стефановић је навео и да би волео да чује од свакога ко каже да обе стране треба да се уздрже провокација, шта је то Србија урадила.

“Шта је то што Србија није урадила од онога што је потписала? Тога апсолутно нема и то не може нико да тврди”, подвукао је Стефановић.

Говорећи о улози САД, Стефановић је рекао да су Американци имали у једном тренутку и једну конструктивну улогу у притисцима на Приштину да укине таксе, али да је лично био опрезан, јер су, каже, речи једно, а акција друго.

“Нико нема илузију да, ако Европа и Америка хоће да утичу на Приштину, да би она морала да попусти. Пошто они очигледно неће, поставља се питање можемо ли да рачунамо да ће они бити коректни, макар делимично, фингирано коректни, да се покаже да притисак не може да се врши само на Србију”, рекао је Стефановић.

Коментаришући наводе појединих медија да “амерички обавештајци упозоравају да Србија не блефира и да ће војска заузети север Косова”, Стефановић каже да је задатак Србије да у сваком тренутку очува мир и стабилност и итиче да је политика владе и председика - политика отварања фабрика, запошљавања, побољшања животног стандарда.

Србија је гарант свим Србима у региону, управо јер је економски јача, јача су њена војска и полиција, додао је Стефановић.

“Уз сталне нестабилности у одређеним државама око нас, али и у нашој држави у вези са КиМ, присиљени смо да будемо опрезнији и да очувамо мир. Постоје неки који нису на истом задатку, а наш задатак је да будемо паметни и одговорном политиком, какву воде влада и председник, гарантујемо да ће Срби бити безбедни и да од тога не одустанемо”, закључио је Стефановић.

 

Друштво мора да буде едуковано да је насиље зло

Изменама и допунама Кривичног законика које је недавно Министарство унутрашњих послова послало Министарству правде, желимо да покажемо насилницима да насиље у Србији неће бити дозвољено и да ће бити најстроже кажњено, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је рекао да је једна од новина Кривичног законика иницијатива "три ударца", која подразумева да се повратници за кривична дела са елементом насиља, кривична дела из области дрога и нелегалног оружја, као и силовања и обљубе оштрије санкционишу.

"Морамо да покажемо насилницима да овде насиље не може да буде дозвољено", истакао је Стефановић.

Указао је да је захваљујући новим мерама и појачаним радом полиције смањен криминал у Србији у свакој форми, од најтежих кривичних дела до насиља, али да изменама и допунама Кривичног законика држава жели другачије одмеравање кривичних санкција пред судовима.

"Хоћемо да предложимо тој институцији оштрије санкционисање повратника, да за насилнике који се враћају казна буде све већа, а да трећи пут када то учине буде максимална", рекао је Стефановић.

Подсетио је да су мере донете Законом о спречавању насиља у породици, као што су удаљавање насилника од куће или забрана приласка жртви, дале резултате.

С друге стране, дода је Стефановић, грађани не могу да очекују да само полиција решава проблеме насиља у друштву, већ да се насиље мора спречавати и кроз едукацију у друштву.

"Друштво мора да буде едуковано да је насиље зло", подвукао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк