Вести

Стефановић: Пронађене патроне сузавца које МУП не користи

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да су на простору око Скупштине Србије пронађене патроне сузавца које МУП не користи.

"Нашли смо неке од патрона које не користи полиција и утврдићeмо ко је произвођач, како је то могло да дође ту, ко га је користио и доћи ћемо и до тих људи", рекао је Стефановић.

Министар истиче да је очигледно да су ти људи дошли спремни, са сузавцем и додаје да је нелогично да демонстранти бацају сузавац на припаднике полиције који имају гас маске и на које сузавац не може да делује.

Додаје да су ти људи дошли да изазову хаос и да је јасно да ту нема никакве речи о неким демократским разлозима.

Прва процена штете у Београду због протеста, не рачунајући штету на приватној имовини, износи више од милион евра, рекао је Стефановић.

Такође, наводи да је у претходна три дана повређено 118 полицајаца, као и да је ухапшено више од 150 људи.

Стефановић је рекао да је мало разочаран неким експресним пуштањима притворених, јер се онда то спинује како су ти људи брзо пуштени јер су то радили у дослуху са властима.

Министар истиче да треба да добију затворске казне колико год је то могуће у складу са законом.

Истиче да су у претходна три дана били одржани нелегални скупови пошто нису били пријављени полицији, јер би тада морали да имају организовану редарску службу, тако да је неко хтео да се догоди таква врста насиља са циљем насилног преузимања власти.

То свакако, наглашава Стефановић, нису били спонтани скупови чим постоји и један позив да се дође спонтано на протест.

Стефановић је рекао да је првог дана у првом тренутку било укупно само 20 полицајаца и да им је после у првој фази помогло још само њих између 30 и 40 и да су им тада хулигани прилазили и на метар или два са каменицама тешким и по два килограма, флашама и другим предметима.

"Шта је требало да радимо, да пустимо да спале скупштину", запитао је Стефановић.

Такође, рекао је да не разуме толику агресију према полицајцима, који су наше комшије и који су увек били ту када је било тешко, у поплавама и другим ситуацијама.

Додаје да је полиција снимала дроновима протесте и да је првог дана маса појурила према скупштини а не, како то неки медији тврде, организована групица.

"Полиција је показала максималну уздржаност, трпела ударе и хтела да покаже да неће реаговати на прву провокацију. Видели смо позиве да се пали полиција - сви ће бити похапшени до једног, свако ко буде позивао на било какву врсту насиља, сваког ћемо предати тужилаштву", поручио је Стефановић.

Министар је коментарисао то што су ухапшена и двојица држављанина Израела и додао да су дошли у Београд да пале и руше и запитао како би се са њима поступало у Израелу да је обрнута ситуација.

Свако може да протестује у склад са законом, пријавите скуп и немојте да нападате полицију, поручио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк