Вести

Стефановић: Самопрозвана елита да не злоупотребљава полицију у политичке сврхе

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао је данас бившег градоначелника Београда и бившег лидера ДС Драгана Ђиласа да од тужилаштва тражи покретање истраге због тврдњи да му полиција прети хапшењем уколико се врати у политику.

Стефановић је рекао да не верује да је то штоје Ђилас рекао тачно, али да баш зато тужилаштво треба да испита ко су људи који су му претили хапшењем.

"Да тужилаштво заврши истрагу и да видимо да ли је то тачно, а ако није да јавност зна да Ђилас није рекао истину. Верујем да није рекао истину јер се показало да су то манири који се увек догађају уочи неких избора", навео је Стефановић.

Јер, истиче Стефановић, не може вам претити "неименована особа или продавац са пијаце".

"Невероватне су то ствари зато што смо сведоци неколико година уназад да се исти шаблон примењује уочи избора, када су неком потребни политички поени. И више пута сам замолио те носиоце јавних функција, светла демократије у Србији, ту елиту, да не злоупотребљавају полицију", рекао је Стефановић.

Приметио је, међутим, да су сви они спремни да "виде трн у туђем оку, а не виде балван у свом".

Говорећи о томе да то није први случај, Стефановић је подсетио да је Вук Јеремић исто тако уочи председничких избора тврдио да му се прети хапшењем, а у ствари му је само био уручен позив да се одазове у полицију у својству сведока у поступку везано за убиство младих гардиста.

"Међутим, он је изашао са реченицом дошли су да хапсе. Ваљда та злоупотреба полиције код грађана треба да створи неку врсту симпатије према њима у том тренутку. А видели смо колико је Јеремић славно прошао на председничким изборима", навео је Стефановић.

Имали смо, подсећа министар, и повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића који је, такође, рекао да му је полиција долазила на врата да га хапси, а радило се заправо о комуналцима који су обављали само свој посао, распитивали се о некој нелегалној градњи у његовом комшилуку.

Стефановић сматра да је у реду да неко погреши, али није у реду да касније не призна да је направио грешку. Фасцинантно је, каже Стефановић колико Ђилас, Јанковић и Шабић и други су спремни да злоупотребљавају полицију.

Стефаовић је истакао да је њихово легитимно право да покушавају да се врате на власт, вероватно да нам направе нове дугове. Подсетио је да је ова власт дуг који је претходна оставила смањена за 500 милиона динара, што није било нимало лако. А стално нешто замерају, иако Град сада има чак 1.111 активнх градилишта, што ни близу није био случај док су они били на власти.

Упитан да прокоментарише то што је Ђилас рекао и да је Београд небезбедан град, Стефановић каже да је бивши градоначелник када је то рекао вероватно мислио на време када је он био на власти, када су се на улицама могли наћи људи са одсеченим главама, када су масовно убијани заштићени сведоци и када су се криминалне банде обрачунавале на улицама града.

Стефановић је приметио да ретко ко, на пример, помиње Ранка Панића који је 2008. године који је подлегао повредама задобијеним од батина, које је добио само зато што је имао другачије мишљење.

"То је било време када су на београдским улицама убијани новинари и врхунски полицајци само зато што су имали другачије мишљење. Желим да нам се то време никада не врати. Имамо у полицији људе који добро раде свој посао, у полицији нема криминалаца, полиција те криминалце хапси", казао је министар и додао да неће бити враћања на тај корупционашки модел када се за поједине пројекте на тендерима узимало више пара, неће више бити уградње подземних контејнера који су се распадали након месец дана.

"Неће бити повратка на небезбедна времена када су се криминалци обрачунавали на улицама и када полиција није смела да интервенише. То је време тих црних џипова које полиција није смела ни да заустави, а када би се то десило били би упитани: Знаш ли ти ко сам ја?", поручио је Стефановић.

 

Очекујем осуду и најтеже казне за нападаче

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да очекује осуду павосудних органа и изрицање најтеже казне за све који се дрзну да нападну припадника полиције.

Стефановић је то рекао поводом јучерашњег повређивања полицајке у Новом Саду, која је док је обављала своју дужност задобила тешке повреде главе. Реч је о полицајки Марији Мариниковић, којој он пружа пуну подршку.

"Све ово је упозорење. То је оно о чему сам говорио, да они који воде кампању против полицајаца мисле да ће тиме да направе неку штету влади или МУП-у. Важно је да грађани схвате да полиција не може да буде мета напада и ја то као министар нећу толерисати", рекао је.

Полицајци се, додао је, не смеју стављати у контекст који их доводи у ситуцију која потпирује мржњу против њих.

"Наш посао је да дамо подршку јер они раде један тежак посао и овом приликом дајем пуну подршку за Марију. Они морају да осете подршку и државе и друштва и као министар ћу увек бити уз полицајце . Нису ни полицајци безгрешни, али тада се примењује закон и нећу дозволити да се полицајци унапред осуђују", поручио је Стефановић. Очекује оштру осуду правосуђа и изрицање најтеже казне за оне који нападају припаднике полиције, што треба да буде сигнал да овако нешто не сме да се догађа.

Говорећи о раду ресора на чијем је челу у протеклих 100 дана рада владе, Стефановић је рекао да је МУП радио добро не само у последњих 100 дана, већ и целу ову годину у којој је разбијено 11 организованих криминалних група и заплењено 308 комада оружја. Министар је истакао да је полицијски посао веома сложен, да захтева огроман рад и велика одрицања да би све било по закону.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк