Вести

Стефановић: СНС спремна за изборе, датум мање битан

Министар унутрашњих послова и функционер Српске напредне странке Небојша Стефановић поручио је говорећи о изборима у Београду, да опозиција датум избора покушава да наметне као главу тему, уместо да представи програм.

- Опозиција о изборима у Београду говори по цео дан. Занимљиво је да имамо два кључна кандидата који су били председници Градског одбора ДС, а сада су као фол противкандидати. То су исти кандидати, из истог ДС чији је Ђилас био и председник. Они брину не о грађанима и Београду, него о себи. Већ су били на тим позицијама и управљали градом. Опозиција покушава лажне теме, да наметну власти као главну тему. Ми смо спремни за изборе када год буду. Није битан датум него шта је њихов програм – рекао је Стефановић.

Стефановић је подсетио да је Ђиласова власт оставила дуг од 1,2 милијарде евра, док се промет његових приватних фирми у истом периоду значајно повећао.

- Имали смо и лажну причу о дугу града. Данас је то за 500 милиона мање, то је драматично мањи дуг,истакао је Стефановић и изразио бојазан јер тајкуни желе да се врате на власт.

Долази до поновног повампирења тајкуна на политичкој сцени, рекао је Стефановић, који сматра да се тајкуни надају да ће се вратити и управљати нашим животима, те да очекује да грађани то неће дозволити, али да он мора да их упозори.

- Њих интересује само новац, закључио је Стефановић и додао да се нада да нећемо доћи у ситуацију да тајкуни поново управљају Србијом јер смо већ видели како је то изгледало.

Говорећи о спрегама тајкуна и политике, он је навео да се види да су једни везани за запад, а други исључиво за исток, истакавши да је за разлику од њих Александру Вучићу приоритет само Србија.

 

Полицајцима 10 одсто веће плате у 2018. години

Упитан о повећању зарада у безбедносном сектору, министар унутрашњих послова је рекао да полицајци свакодневно ризикују своје животе, али да је због лоше политике претходне власти и задуживања, Србија била на ивици банкрота, па није било простора за раст зарада.

- Створили смо простор у буџету да можемо да повећамо плате људима из војске и полиције, али и пензије. Повећање је производ политике Александра Вучића која је довела до економског јачања земље. Чак је и Фискални савет морао да призна да је смањено задуживање – рекао је Стефановић.

Он се нада да ће до краја године запослени у полицији добити и нову финансијску инјекцију, односно ванредна примења.

 

У току истрага о догађају у Тутину

Стефановић је изјавио да је у току истрага поводом полицијске акције у Тутину, у којој је ради спречавања кривичног дела полицајац лишио живота једну особу.

- Десио се тежак догађај у Тутину, а тај млади полицајац је исправан човек, који у каријери има само похвале. Истрага је у току, доћи ћемо до свих релевантних чињеница, али не желим да дозволим да тог човека неко "черечи" - рекао је Стефановић, коментаришући тај случај и додао да је особа која је убијена претходно кренула колима на полицајце.

Стефановић је додао да се ретко дешава да полицајци потегну оружје и да то никад "није из хира", као и да сваки такав догађај, и само потезање оружја условљава озбиљну и сложену контролу, Сектора унутрашње контроле МУП-а и тужилаштва.

- Поготово када дође до употребе ватреног оружја и поготово када је последица смрт, увек дође до озбиљне криминалистичке истраге, да ли је полицајац урадио то у складу са законом и полицијским овлашћењима, да ли је прекорачио овлашћења и нема шансе да се то препусти сучају - рекао је Стефановић.

Подсетио је и на случај од пре неколико дана у Београду.

- Момци, на које је човек пуцао на улици, су узвратили ватру. Више бих волео, и ја и они, да му нису одузели живот, али бранили су своје животе потпуно у складу са професијом и законом. И они доживе хајку, да ли је било овако или онако. Шта треба да радимо, да дођемо у ситуацију да нам полицајце убијају на улици као глинене голубове, људи који потежу оружје на њих - рекао је министар.

То су, додао је, сложене ситуације, а људи некад олако суде о ситуацијама у којима нису били.

- Када полицајац потегне оружје, постојао је озбиљан разлог - подвукао је Стефановић и додао да припадници МУП-а раде тежак посао, те да очекује подршку целог друштва, када се деси нешто слично, јер полицајци штите све нас.

- Нећемо да дозволимо да се људи плаше криминалаца, да се полицајци склањају. Полиција је ту да се супротстави, ако дође до тога да, нажалост, неко пуца на полицију, не знам шта очекује осим да полиција узврати ватру - додао је министар.

Како каже, ранијих година је било случајева да су полицајци избегавали да реагују и имали отпор од реакције, јер су, каже, видели да нико не жели да стане иза њих.

- Ако криминалац витла пиштољем и пуца на њих, они потегну оружје што је њихова законска обавеза, и бранећи своје животе. И онда доживе черечење кроз медије да су то убице и не знам какви људи - рекао је Стефановић.

 

 

 

 

 

извор: Пинк