Вести

Стефановић: Срби на КиМ немају поверења у приштинске институције

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да Срби на КиМ немају поверења у приштинске институције и да приштинска полиција и војска не могу да замене КФОР и ЕУЛЕКС.

Формирањем такозване војске Косова, истиче Стефановић, Приштина је хтела да каже да на КиМ више није потребно међународно присуство.

"То је неприхватљиво јер Срби немају поверења у те структуре. Без КФОР-а ушли би у турбулентну ситуацију", рекао је Стефановић.

Подсећа да је формирање војске супротно Резолуцији 1244, али и свим међународним споразумима које је Србија потписала и који говоре ко мора да обезбеди сигурност на територији КиМ.

"Више пута сам био разочаран мисијом ЕУЛЕКС-а, јер мислим да су могли значајније да се укључе у борби против организованог криминала", нагласио је Стефановић и додао да су изговори Приштине да им је потребно чланство у Интерполу да би се борили против криминала.

Напомиње да претње Србима на КиМ постоје нон-стоп, да су данас многи Срби у јужној покрајини под притиском да морају да приђу приштинским институцијама, а све како би Албанци показали да сарађују добро са Србима.

"Многи људи су притиснути да морају да приђу приштинским институцијама да би имали три Србина и кажу видите како сарађујемо. Онда изађе 5.000 жена да покажу да се са тим не слажу. Људи данима протестују и њих нико не види, а виде тројицу који су рекли да су приштинске институције у реду", истакао је Стефановић.

 

Проблем настао када је опозиција схватила да их људи неће

Функционер СНС Небојша Стефановић каже да је опозиција на локалним изборима у Лучанима рачунала на победу, а да је проблем настао "када су схватили да их народ неће".

Стафановић је навео да је Савез за Србију у Лучанима очекивао минимум 25 одсто гласова, јер су на прошлим изборима Двери освојиле 12 или 13 одсто, а сличан резултат остварио је и Веља Илић.

"Изабрали су општину у којој рачунају да најбоље стоје. Међутим, неће људи да подрже политику пребијања жена, успостављања граница на Јарињу и Брњаку. Људи вас питају када ће фабрика у нашем месту, када ће веће пензије и плате. Вучић има одговоре на та питања", рекао је Стефановић.

Драган Ђилас, Борко Стефановић, Вук Јеремић, према његовим речима, имали су прилику док су били на власти да реше та животна питања људи, "али нису".

"Изашли су на изборе у Лучанима и на њима потучени до ногу. Ниједна озбиљна примедба није стигла са бирачких места. Сав онај циркус почео је да би се маскирао неуспех, јер су добили девет одсто гласова", истакао је Стефановић.

Поносан је, како каже, на реакцију полиције када је лидер Двери Бошко Обрадовић упао у полицијску станицу у Лучанима, захтевајући да се пусти представник Савеза за Србију.

"Полиција је реаговала цивилизовано и смирено. Тужилац, који руководи истрагом, све време је био у полицијској станици. Само су два човека позвана на разговор", навео је Стефановић.

Нагласио је да је понашање Бошка Обрадовића према државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић, наставак "линча жена", те да је само питање која жена ће бити следећа мета.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк