Вести

Стефановић: Србија је данас озбиљна земља која брине о својој Војсци

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“ свечаности полагања  заклетве војника на добровољном служењу војног рока јунске генерације. Он је, овом приликом, поручио и да ће здружена вежба на Пештеру која се изводи 27. јуна показати шта значи добро опремљена и добро увежбана војска, као и колико је Србија данас озбиљна земља која брине о својој Војсци.  

На верност отаџбини у ваљевској касарни данас се обавезало 220 младића и 40 девојака из три центра за обуку Војске Србије.

Честитајући им положену заклетву, министар Стефановић изразио је задовољство чврстином и одсечношћу њиховог строја и истакао да му је посебна част што присуствује заклетви најмлађих војника.

"Овај частан чин је на понос вама, вашим породицама, вашим најближима и вашим најмилијима, али и целом нашем Министарству одбране, Војсци и целом нашем народу. Част је највећа и највиша морална вредност војника. Он је чува у свом срцу и она га подстиче да остане лојалан својој заклетви. Уверен сам да ћете ви ове данас изговорене речи заклетве носити трајно у свом срцу и добро их запамтити. Данас сте у касарни која носи име по нашем знаменитом војводи Живојину Мишићу, а у његовој чувеној „Живот је вечита борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред“, налази се, рекао бих, у најкраћем, најбољи опис нашег народа", рекао је Стефановић.

 Стефановић је истакао да је наша отаџбина земља поносних и храбрих људи, славне традиције, славне историје и великих војсковођа.

"Безброј пута су се наши преци суочавали са питањем опстанка и бранили своје домове, корене, веру и слободу. Много је бојева и ратова вођено на нашим просторима, много жртава поднето, много јунака изрођено и све то говори о нашем народу, његовом поимању слободе, достојанства и части - народу који се вековима борио за своју једину Србију", рекао је министар.

Он је поручио да нашим прецима и генерацијама које долазе дугујемо да јединствени градимо и чувамо нашу јаку и успешну Србију.

"Наша борба у данашњем времену нешто је другачија. Данас је то борба за развој, за економски јаку и самосталну земљу која може да доноси одлуке искључиво у интересу сопственог народа. Да би то било могуће, ми смо се чврсто определили за војну неутралност, а то значи да нам је потребна изузетно јака Војска, врхунски опремљена, наоружана, обучена, у складу са захтевима времена у којем живимо - Војска спремна да одговори свим савременим безбедносним изазовима", рекао је Стефановић.

Стефановић је подсетио да је Србија данас оцењена као најзначајнија војна сила бивше Југославије и да је високо рангирана у свету зато што је држава одлучила да инвестира у своју војску.

 

 

Извор: Танјуг