Вести

Стефановић: Субвенције и кредити за подстицај пољопривреде

КОЦЕЉЕВА - Србија треба да подстакне извозно оријентисану привреду али и развој пољопривреде, због чега ће држава у наредном периоду произвођачима помоћи додатним субвенцијама и повољним кредитима, изјавио је данас у Коцељеви потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић.

Стефановић је након обиласка фабрике сокова "Раух" рекао новинарима да је то један од добрих примера како Србија може да подстакне извозно оријентисану привреду, будући да та компанија извози око 60 одсто својих производа.

Он је објаснио да фирме које имају производњу у том граду данас двоструко више извозе него што увозе.

"Имамо прилику да омогућимо снажније инвестиције и да омогућимо да Србија запосли нове људе и да овде на нашем терену и земљи производе и буду задовољни јер ће имати где да пласирају своје производе, као и да развијамо оне гране пољопривреде које дају додатну вредност, а пре свега реч је о производњи и преради воћа и развоју сточарства", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, због небриге је у последњих 15 година сточни фонд у Србији на нивоу из 1910. године.

Он је истакао да је потребно јачати те гране привреде и да ће држава у наредним годинама помоћи додатним субвенцијама и кредитима са грејс периодом и повољним каматним стопама, што ће омогућити произвођачима да улажу у засаде и производе, а да не морају да враћају кредите одмах.

Стефановић је обишао и домаћинство Милорада Божића у селу Маови, који обрађује 60 хектара земље и има 100 музних крава и 100 грла за приплод.