Вести

Стефановић: Тадић и Јеремић пребацили расправу о КиМ из УН у ЕУ

Министар унутрашњих послова и потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић оценио је да се до четвртка неће знати да ли ће се на седници Савета безбедности УН расправљати о Косову и Метохији.

Стефановић је рекао да је неизвесно да ли ће Србија успети у покушају да се та тема уврсти у дневни ред, јер је за један број великих земаља попут САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Пољске, такозвано Косово независна држава и сматрају да о томе не треба расправљати.

"Имамо ситуацију да су Борис Тадић и Вук Јеремић пребацили расправу о КиМ из УН у ЕУ, где је већина земаља признала независност Косова. Ми покушавамо сада да вратимо тај процес у УН где имамо више савезника по овом питању", рекао је Стефановић.

Подсећа да све то долази у моменту када су приштинске институције потпуно блокирале преговоре увођењем такси од 100 одсто на робу из централне Србије и тако отежали могућност да се разговара о нормализацији живота и за Србе и за Албанце.

На потезе Приштине критички су реаговали и ЕУ и САД, а Стефановић каже да је то далеко од тога да се може рећи да је Америка променила страну.

"И Албанци заслужују да боље живе, али неће моћи са влашћу која је више заинтересована за свој опстанак него да тражи заједничка решења са Србијом да ти људи живе боље, сигурније, квалитетније", појаснио је Стефановић.

 

Не смемо да дозволимо да вешала буду симбол наше земље

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да се вешала која су донета на грађански протест у суботу, морају осудити и да се не сме дозволити да буду симбол земље.

"Вешала морате да осудите ко год да их је донео. Не смемо да дозволимо да вешало буде симбол наше земље", рекао је Стефановић.

Стефановић је поручио да треба да постоји критика власти и да може да каже свако шта хоће, али да се не могу спречити да говоре други људи који имају другачије мишљење.

"Донесу вешала на Теразије, на место где су нам вешали људе који су мислили другачије од фашистичке Немачке. Порука је - вешаћемо све који не мисле исто као ми", рекао је министар.

Додаје да је прво појављивање вешала на протесту релативизовано, а затим када су видели да то постаје проблем, онда је уследило да су наводно убачени провокатори из СНС-а, а када се видело да су вешала носили припадници Двери, уследило је правдање да "то нису вешала већ омчица".

"То вређа интелигенцију обичних људи. Не знам како не схватају. Не можете нешто да осудите када мислите да је то донео један човек, а онда када се испостави да је близак вама, онда више није за осуду. Вешала морате да осудите ко год да их је донео", истакао је Стефановић.

Напомиње да када год се прети некоме из редова опозиције, када се напише тешка реч на друштвеним мрежама, прете убиством и пребијењем - истог момента полиција и тужилаштво реагују.

"Као што смо пронашли оне који прете новинарима, који раде нешто лоше, не смемо да дозволимо да насиље, да вешало буде симбол наше земље", закључио је министар.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк