Вести

Стефановић: Треба да градимо друштво које одбацује насиље

Од почетка године у Србији је у породичном насиљу убијено 30 жена, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је на конференцији поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, рекао да је због насиља у породици изречено је укупно 23.118 хитних мера, од чега око 7.000 привременог удаљења починиоца из стана.

Министар је навео да је Закон о спречавању насиља у породици омогућио да се у кратком року реагује и помогне жртвама. "Први који приђу у помоћ жртвама јесу припадници полиције. Захваљујући закону обучили смо преко 900 полицајаца, а још 450 њих је у процесу обуке", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да Србија предузима мере да унапреди стање у овој области, а циљ је, како истиче, постизање нулте толеранције према насиљу над женама.

"Постали смо у последњих неколико година више свесни чињенице колико је опасна ова врста насиља и да не постоји "чаробан штапић" да спречимо звери да насрну на своје супруге, девојке, мајке, сестре", навео је Стефановић и указао да полиција пре доношења Закона о спречавању насиља у породици није имала довољно моћи и надлежности да помогне жртвама.

"Сада постоји могућност да насилник буде избачен из стана, иако је у његовом власништву, и то је важна мера", додао је Стефановић, наводећи да држава мора до краја да гони насилнике, јер не може да крене у следећу фазу развоја ако не реши тај проблем.

Стефановић је истакао да је добро што се стално говори о томе да "не треба набијати главу у песак" и поручио да би друштво требало више да се укључи у решавање проблема насиља и да пријави сваког почионоца.

Стефановић је истовремено најавио да ће предложити пооштравање казни за сва кривична дела са елементима насиља.

"У следећој фази остаје да се у решавање проблема насиља у породици значајније укључи друштво, јер још нисмо на нивоу да се то схвата као велики проблем. Треба да градимо друштво које одбацује насиље и пријављује сваки случај како би број жртава био мањи", подвукао је Стефановић.

 

Упад РОСУ нема везе са решавањем убиства Ивановића

Најновији упад РОСУ на север Косова нема везе са истрагом убиства Оливера Ивановића, рекао је данас у Београду министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

"Свима је јасно да упад РОСУ на север Косова нема везе са решавањем убиства Ивановића, већ са опстанком Срба на Косову и Метохији и да представља политичку игру", рекао је Стефановић.

Министар је у том контексту позвао Приштину да обавести Београд о томе докле се стигло са решавањем Ивановићевог убиства.

"Београд је заинтересован за разрешење убиства Оливера Ивановића и волели бисмо да добијемо било какву информацију докле се стигло са истрагом. Не морају то да поделе са нама, могу са међународним институцијама или да изађу и јавно кажу. Нека кажу кога су оптужили и шта. Нека кажу да су на прагу решавања тог убиства", рекао је Стефановић.

Каже и да су Кфор и НАТО дали гаранције да РОСУ неће долазити на север Косова, а да о томе не буду обавештени људи из локалне заједнице, али да се то ипак десило.

"Узашно је сложено стање по живот људи, по Србе на КиМ. Њихова безбедност је стално угрожена јер не знају више шта може да им се деси", истакао је Стефановић и додао да Београд прати ситуацију.

"Покушавамо да будемо одговорни јер морамо водити рачуна да било какав наш потез не угрози безбедност Срба на КиМ, а да се истовремено боримо за очување територијалног интегритета земље", рекао је Стефановић.

Министар је навео да је ситуација на КиМ и даље веома напета и да се ништа није променило за Србе, јер таксе на робу из Србије нису укинуте.

"Противзаконито уведене таксе и даље су на снази, оне угрожавају интерес Срба који живе јужно и северно од Ибра", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да су увођењем такси прекршени сви међународни принципи и норме и да не види озбиљнију реакцију "свих оних који би на то морали да реагују".

"Не зато што то каже Србија, већ ако хоће да заштите међународно право и споразуме чији су гаранти. Узнемиреност становништва је велика јер је ово пети пут да на север Косова упадају људи са дугим цевима", нагласио је министар.

 

Бесмислено да Гашић има везе са нападачима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је данас као бесмислене и нерационалне тврдње опозиционог Савеза за Србију да су осумњичени за напад на Борка Стефановића у Крушевцу повезани са шефом БИА Братиславом Гашићем.

"Не знам какве везе ти нападачи могу да имају са Братиславом Гашићем. Сва тројица су из криминогене средине. Ради се о М. Ж. (1988) Д.Г. (1987) и М.Ш. (1980) из Крушевца”, рекао је Стефановић.

Министар је рекао да се у тренутку напада на Борка Стефановића, у непосредној близини месне заједнице у којој је планирана трибина Савеза за Србију, налазио полицајац који је такође задобио ударце, јер се телом поставио између лидера Левице Србије и нападача.

Полицајац је, према Стефановићевим речима, препознао нападаче и захваљујући његовом присуству, МУП је брзо реаговао и ухапсио осумњичене.

“Кад погледате то као чињеницу, зар вам се не чини потпуно бесмислена тврдња да је онда то организовала нека служба или Бата Гашић. Потпуно нерационално”, рекао је Стефановић.

Због истраге која је у току, министар није могао да даје прецизније информације, али је рекао да ће она показати околности и мотиве због којих се напад догодио.

“Али за разлику од свих када је Ранко Панић убијен, јер је другачије мислио од тадашње власти коју су чинили Тадић, Јеремић, Ђилас, шест година није ни било истраге за убиство, нити је кога интересовало. Ми смо починиоце ухапсили за два сата. То показује суштинску разлику између њих и нас”, рекао је Стефановић.

Стефановић је најоштрије осудио напад на Борка Стефановића.

“Не желим да умањим напад на Борка Стефановића, осуђујем га најоштрије, али само подсећам да то што сваког дана говоре у медијима и то што изговарају реченице мржње само да би се дочепали власти и фотеље, није добро за друштво, поготово не за људе који тврде за себе да хоће да се боре против насиља у друштву. То је најгоре лицемерје”, рекао је Стефановић.

Министар је похвалио крушевачку полицију за брзу реакцију, наводећи и да је осумњиченима одређен притвор.

“Држава је урадила свој посао максимално брзо, промптно је реаговала, ухапсила починиоце и послала поруку да насиље није дозовљено. Очекујем да ће тужилаштво тражити оштре казне”, рекао је министар.

Стефановић је казао и да је проблем то што неки људи из политичког спектра из Савеза за Србију покушавају да једном јако лошом капмањом капитализују своју политичку добит на основу нечега где је држава показала да може ефикасно да реагује.

Када се говори о језику мржње, управо су они, додаје Стефановић, позивали на силовање премијерке, говорили да политичке противнике треба стрељати, пребијали су новинаре.

“Ја сам на то упозоравао, они су тада ћутали и окретали главу. Када је убијен Ранко Панић нико није рекао ни реч, а највише боли што ни данас неће да кажу ниједну реч о томе”, рекао је министар.

Стефановић, који је и високи функционер СНС, казао је да СНС не жели да буде исти као они који позивају на мржњу.

 

 

Извор: Танјуг