Вести

Стефановић: Удружују се због личног интереса, не због добробити грађана

Министар Стефановић истиче да то што су се поједини лидери, који су доскора били једни другима највећи критичари, преко ноћи удружили, говори о искључиво личним интересима, а никако о жељи да на власт у Београду дођу како би учинили добро за грађане престонице.

Говорећи о препуцавању садашњих и бивших чланова ДС у вези са финансирањима и крађама унутар странке и ван ње, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да га чуди зашто се ниједан новинар који себе назива „истраживачким новинарем“ није сетио да пита поједине чланове опозиције одакле им новац за кампању.

- Грађани Србије могу у сваком тренутку да провере порекло сваког динара који је уложен у кампању СНС, све је транспарентно – подсећа министар за "Ново јутро".

Како каже, међусобне увреде некада блиских сарадника, највише говоре о њима самима.

- Они толико говоре једни о другима, да ја немам шта да додам. Били су најближи сарадници, а сада изговарају најгоре речи једни о другима. И када износе прљав веш, верујем да је све то истина. Ипак, сувишно је после њихових речи било шта додавати – каже Стефановић.

Говорећи о пропалом протесту испред зграде Јавног сервиса, Стефановић подсећа да су управо они који су организовали протест били ти који су постављали управне одборе, уреднике и новинаре.

- А сада им одједном не одговарају. Опозиција је својим уједињавањем показала шта је. Грађани треба да знају да гласањем за једног, гласају за све у коалицији, са којима су ушли само да би заузели фотеље, јер како другачије објаснити помирење потпуно различитих ставова и политика. Дакле, реч је само о личним интересима - каже министар.

Како каже, у кампањи СНС било је много пријема људи, за разлику од неких који кампање воде из фотеље.

- Обишао сам велики број градских насеља, а они који су се сада удружили, нису се сетили да ураде исто, нису изашли да причају са грађанима. Заборавили су да нека насеља и постоје, да и тамо треба да дођу асфалт, канализација. У сваком случају, када су били на власти, нису мислили ни на људе у центру града ни на оне са периферије. И тада су им друге ствари биле важније од грађана – каже министар.

 

Радимо на идентификацији администратора странице "Дрога Србије"

Слике на којима су деца са марихуаном, кокаином, ЛСД таблетама у школи као и испред полицијских кола, предмет су истраге МУП-а, али и Тужилаштва за високотехнолошки криминал, како би открили ко стоји иза овог језивог изазова. На страници "Дрога Србија" истицано је да не промовише продају и конзумирање опојних дрога. Ипак, у опису профила било је истакнуто да првих 10.000 пратилаца "добија поклончић", а објављене фотографије представљају као дела својих пратилаца, које обележавају у својим објавама. Ова прича шокирала је Србију и престравила пре свега родитеље.

Министар Стефановић изјавио је да постоји сумња да се на снимцима и фотографијама виде наркотици, а службе раде на идентификацији администратора и малолетника са фотографија.

- Ми пре свега радимо на превенцији, па смо увели предмете у 4. и 5. разред основних школа како би и деца и родитељи разумели опасност наркотика и што више се информисали - каже Стефановић.

Он додаје да је врло важна улога родитеља, школа и репресивна улога полиције и других државних органа.

- Почели смо да умрежавамо школе, покрили смо их видео надзором и ускоро ће свака школа бити обезбеђена камерама - каже министар.

Он истиче да децу морају васпитавати пре свега родитељи, а остали су ту да пруже додатну едукацију.

- Имамо предавања о наркотицима и у средњим школама, предавања на саветима родитеља, али младе едукујемо и путем предмета у основним школама. Активност полиције је јака и неће посустати, повећавамо број припадника полиције у близини школа, али и број људи који ће радити на сузбијању наркотика - каже Стефановић.

Снажне акције већ су дале одличне резултате, иако је пре око пет година на делу била "готово епидемија" када је реч о наркотицима у Србији.

- У школама у Лазаревцу смо поставили паник тастере чијим притиском се директно позивају припадници МУП. Модернизујемо системе у целој Србији како бисмо могли преко камера да идентификујемо лица и регистарске таблице - каже министар.

Данас су контроле ригорозне, па се тако проверавају и претресају пре свега луксузна возила, иако то раније није био случај.

 

Полиција интензивно ради на решавању убиства на Вождовцу

Говорећи о убиству у Заплањској улици, министар каже да не може пуно да открије како не би реметио истрагу, али да ће се људи из београдске полиције у наредним данима огласити са информацијама.

- Увек је лоша ствар када се овако нешто догоди. Ипак полиција има велики број решених случајева и смањујемо број убистава. У 2017. имали смо најмањи број убистава у протеклих 20 година. Полиција не може да спречи свако убиство, али смо много пута успели управо то, захваљујући оперативном раду - каже министар Стефановић.

 

Хапшење америчког држављанина

У штек-стану у Београду ухапшен је Корбет Д, бивши маринац, а код њега је пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем. Пиштољ ЦЗ-99 најчешће се користи управо у ликвидацијама јер му се не може ући у траг. Говорећи о хапшењу и томе да ли је спремао атентат, министар истиче да не сме да износи много детаља.

- Полиција је имала информације о овом лицу које је код себе имало оружје са избрисаним бројем. То говори да је очигледно да се нешто дешавало, али више информација не могу да износим. Припадници МУП раде свој посао и надамо се да ће доћи до резултата - каже министар.

 

Угљанинова изјава срамотна

Коментаришући јучерашњу изјаву председника Бошњачког националног вијећа Сулејмана Угљанина да "српска држава за Бошњаке у Србији представља геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином њене организације", министар каже да је то срамотно и да вређа не само Србе, већ и Бошњаке који живе у Србији.

- Не знам ни како бих прокоментарисао једну овакву. Уверен сам да ће, с обзиром на то да је Србија правна држава, надлежни органи умети да цене овакве речи и поступе по Уставу земље - каже министар.

Он подсећа да се закон и Устав морају поштовати и да не постоји оправдање за овакве речи.

 

 

 

 

 

извор: Пинк