Вести

Стефановић: Види се ко је палио књигу и то је скандалозно

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да се на снимку који је објавио подгорички портал Борба врло јасно види ко је палио књигу заменика градоначелника Београда Горана Весића и оценио да је скандалозно да се у 21. веку тако нешто догађа у Београду.

"То је ужасна ствар, која се последњи пут дешавала у фашистичкој Немачкој", рекао је Стефановић  и нагласио да то не сме да се дешава у једној слободној демократској земљи.

Стефановић је рекао да се на снимку види да су људи дошли код галерије где је одржана промоција Весићеве књиге организовано, у колони Савеза за Србију и да су двојица од њих спалила књигу.

Стефановић је додао да су Мариника Тепић и Марко Бастаћ убеђивали данима грађане "не само да не знају ко су ти људи, него да ће неко из СНС да им подметне неког ко је запалио".

"Онда се види да је тај човек и њихов симпатизер, који се појављује на свим њиховим скуповима, који је био присутан испред РТС-а када су упали у РТС да га ''демократски спале'', који је један од активнијих на Твитеру у похвалама Драгану Ђиласу. Види се да су ти људи чланови или симпатизери њихових странака и да су организовано дошли у колони, коју је предводио човек из СзС Бранко Миљуш", рекао је Стефановић.

Како је Стефановић додао, реч је о комплетној организацији.

"Не могу да побегну од истине. Нема сумње да се сад зна и ко је спалио књигу и коме политички припада. Али је то скандалозно. Не можете ни релативизовати нити оправдати тако нешто. То је једна ствар која у Србији не сме да се дешава", поручио је Стефановић.

 

Тимским радом решен случај отмице дечака

Стефановић је похвалио полицију на брзом решавању случаја отмице дечака Петра Митровића из Старе Пазове, као и породицу дечака због тога што је одмах обавестила полицију.

"Један добар заједнички тимски рад је довео до резултата", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да су полицијска управа у Сремској Митровици и криминалистичка полиција радили као један тим и за најкраће могуће време, у односу на информације којима су располагали, дошли до "срећног исхода" и решавања случаја у року од 24 сата.

Министар је додао да је отети дечак деловао прибрано, без обзира на шок који је преживео.

"Није показивао ни велики страх. Честитам му на таквом држању и храбрости", рекао је Стефановић.

Министар је нагласио да је поносан на полицију што је успела да уз мало информација и скромне податке открије где се отети дечак налази.

"Налазио се на територији насеља Белегиш у Старој Пазови. То је приобални део који има скоро 400 хектара. Кућа је обрасла растињем, дрвећем и жбуњем", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да није тачно да је јавност о томе, да је дечак враћен породици, обавештена тек сутрадан, истичући да је исто то вече реаговао.

"Ми смо већ били у полицијској станици у Сремској Митровици и предали дете родитељима, а осумњичени су приведени и почело је њихово саслушање. Ја сам дао изјаву за РТВ да људи имају информацију да је све решено", рекао је Стефановић.

Како је објаснио, сутрадан је пуштено додатно саопштење пошто се у јавности појавила информација да отмичари нису ухапшени.

"Кад смо то видели у једном делу медија, а нека буде да нису пустили то намерно и да је била грешка, реаговали само и рекли да то није тачно и да су отмичари приведени истог дана", нагласио је Стефановић.

Стефановић је рекао да се још утврђује мотив отмице и нагласио да не жели да "истрчава са информацијама" док тужилац не саопшти све што треба.

Министар, ипак, процењује да је реч о покушају да се измами новац.

"Мислим да је породица добро реаговала тиме што је одмах обавестила полицију. То показује поверење у државне органе. Такође, показан је велики и добар рад професионалаца из полиције, којима сам неизмерно захвалан за све што су урадили", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва