Вести

Стефановић: Влада Јапана Србији пружила помоћ већу од 8,7 милиона евра

Влада Јапана донирала је спасилачку опрему, вредну око 1,5 милиона евра, а свечаној примопредаји испред Палате Србија данас су присуствовали потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама.

Уз захвалност Јапану на донацији и вишегодишњој сарадњи и помоћи, Стефановић је истакао да ће опрема бити распоређена у јединице у целој Србији и допринети у формирању интервентних спасилачких тимова који ће помоћи да грађани буду још безбеднији, приликом ванредних ситуација и најсложенијих операција које ватрогасци спасиоци извршавају.

Стефановић је напоменуо да је Влада Јапана до сада Србији пружила помоћ за унапређење деловања у ванредним ситуацијама већу од 8,7 милиона евра, а да је 2014. године у време великих поплава које су задесиле Србију, влада те земље упутила пет милиона евра помоћи, а грађани Јапана више од два милиона евра.

Стефановић је додао да и Србија увек размишља о томе да помогне другим земљама, па и оним које су технолошки развијеније од нас и да је Влада Србије, када су Јапан погодиле велике поплаве, које су однеле жртве, нашим пријатељима упутила помоћ.

"Посао колега у Сектору за ванредне ситуације је да спашавају животе грађана у поплавама, пожарима, земљотресима и другим природним катастрофама, које није лако предвидети и зато је од животног значаја да они који су први у заштити становништва буду добро обучени и квалитетно опремљени. Тиме штитимо њихове и животе свих грађана", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао значај превецније и подсетио да се у школама одвија обука најмлађих како да се сналазе у ванредним ситуацијама.

Изразио је наду да ће јапански експерти доћи у Србију, како би наши ватрогасци спасиоци могли да уче од оних који су међу најбољима на свету у реаговању у ванредним ситуацијама.

 

Затворен камп на Златибору - више не постоји

Камп на Златибору више не постоји, изјавио је Стефановић и објаснио да је дао налог за његово распуштање због могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности.

"Дали смо налог за распуштање кампа пре свега забринути због могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности" рекао је Стефановић.

Приоритет је био да деца буду безбедна и да се безбедно врате кућама што је и учињено, додао је министар.

"У овом тренутку у току су завршне фазе расклапања тог кампа тако да он више не постоји", закључио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг