Вести

Стефановић: Влада спремна за разговор, али не под притиском улице

Влада Србије је спремна са свима да разговара, али не под притиском улице, поручио је данас Небојша Стефановић.

Стефановић је, на конференцији за новинаре, говорећи о протестима због цене горива, рекао да је реч о понашању неодговорне групе људи, који угрожавају права грађана.

Уз то, нагласио је да је реч о јасно организованом протесту од стране високих функционера опозиционих политичких странака.

"Они на тај начин покушавају да утичу на грађане који нису политички ангажовани. Види се јасна позадина блокада улица, они се не крију већ, чак напротив, људе позивају преко друштвених мрежа и страначких саопштења", рекао је Стефановић.

Тако је, каже, било и данас, када је "осам опозиционара са осам возила блокирало Газелу".

Стефановић је истакао да је понашање опозиционих лидера Вука Јеремића и Драгана Ђиласа неодговорно и да није добро, јер се њиме крши основно право људи, њихова слобода.

Стефановић је поручио да је циљ, да људи на нормалан начин схвате, да немају права да другима блокирају право на слободно кретање.

У том смислу, рекао је да није сврха свега да држава неког казни, али да се не може радити против закона и оно што није спонтано окупљање називати тако.

"Спонтано мирно окупљање без организатора јесте непосредна реакција, а не после неколико дана, и уведено је углавном због спортских манифестација. Не можете да имате догађај из дана у дан и да га називате спонтаним окупљањем. Људи морају да буду обавештени да тиме чине прекршај", објаснио је Стефановић.

Влада је, поновио је, увек за разговор али не и да јој "са улице диктирају шта би требало да ради".

Осим тога, додао је, наноси се и велика економска штета привреди, појединцима.

Како је рекао, тиме што заустављају возила у саобраћајним тракама чине и кршење закона, за које су прописане новчане казне.

"Не можете бити неодговорни према стотинама хиљада грађана који имају право кретања. Држава жели да реагује из разлога што ово није шала и утиче на животе људи", указао је Стефановић.

Грађанима је поручио да буду на улицама, протестују, али не онда када људи не знају када и где је протест, када он није пријављен.

Апеловао је да се сви суздрже од насиља и навео да нема подигнуте приправности, те да је на улицама редован број припадника саобраћајне полиције.

"Желимо да разговарамо са свима, али не под притиском улице и не на начин да два или три човека сматрају да су важнији од града и живота свих људи".

Упитан да ли је влада спремна да разговара и о смањењу акцизе, Стефановић је казао да за сада, колико је њему познато, не постоји званичан захтев.

Стефановић је спремност владе да са свима разговара илустровао и разговором са малинарима, који је уследио након што су прекинули блокаду магистрале код Пријепоља.

 

Воља народа се мора поштовати

Воља народа је ултимативна ствар коју свако ко је на власти мора да поштује, изјавио је данас Стефановић коментаришући наводе опозиције да председник Србије Александар Вучић хоће да се сакрије иза воље народа уз помоћ референдума када је у питању решење за Косово и Метохију.

“Не могу да верујем да неко сматра лошим то што ће председник Србије Александар Вучић поштовати вољу народа, шта хоће да нам кажу да они када би дошли на власт не би поштовали вољу народа. Ваљда је воља народа ултимативна ствар коју свако мора да поштује”, казао је Стефановић.

Додао је да свако на власти мора да ослушкује вољу народа свакога дана и да се повинује тој вољи, да служи свом народу, а не да служи нечијим интересима.

“Сада је Вучић катастрофа зато што хоће да поштује вољу свог народа, па ваљда треба да поштује, као што то и чини”, истакао је Стефановић.

Навео је да највероватније не постоји ништа друго што у овом тренутку може да се критикује, па да сада не ваља председник Србије зато што поштује вољу народа.

Осврнувши се на став опозиције да то што Вучић поштује вољу народа представља пример тоталитарног режима, суштинске аутократије у једној држави, Стефановић је рекао:

“То је катастрофа. Прво се договорио са Николајем Велимировићем да га постави за патријарха иако је човек умро 1956. године, а онда је одлучио да поштује вољу народа, не зна се шта је горе”, рекао је Стефановић.

 

Није донето решење о премештању Милића

Никада није донето решење којим се начелник Полицијске управе Београд Веселин Милић распоређује на друго радно место, рекао је данас Небојша Стефановић упитан да ли је истина да је Милић решење које је наводно добио исцепао.

"Нисмо никада донели решење којим се он распоређује на неко друго радно место, а друга ствар нисам још упознао ниједног човека од када сам постао министар да сам му уручио решење, а да је рекао била шта друго осим ''разумем"“, казао је Стефановић.

Додао је да не би остао министар унутрашњих послова да му се десило да је некоме уручио решење, а да решење тај неко одбије.

"Какав би мој ауторитет био да некоме уручим решење о било чему, а да тај неко каже ''ха, ха нећу''", објаснио је Стефановић.

Истакао је да не жели да доводи јавност у заблуду да између њега и Милића нису добри односи.

"Веселин Милић је начелник Полицијске управе за град Београд, свој посао ради у складу са законом, када будем имао неку примедбу ја ћу разговарати са директором полиције. Зна се шта је законски пут и за распоређивање и за смену, зна се ко то покреће и ко то може да уради", казао је Стефановић и додао да ће се ситуација у том смислу у Министарству унутрашњих послова увек спроводити по закону.

Упитан зашто Милића нема у јавности дуго, Стефановић је казао да не зна и додао да полицијски службеници нису медијске звезде, већ професионалци који треба да се баве својим послом и нису дужни да се појављују у медијима.

"Наш посао је да људи знају шта се дешава, а не да скрећемо пажњу, повећавамо гледаност или тираж", казао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг