Вести

Стефановић: Воља народа се види на изборима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ни у једном тренутку није покушао ни да увећа ни да умањи број људи на протестима у Београду, већ да је изнео званичну полицијску процену.

Стефановић је рекао да свако може да износи своју процену и преувеличава број присутних на протестима, али да се воља народа види на изборима.

"То је једина воља коју демократија препознаје, изађемо на изборе и гласамо, ко год победи нека преузме власт", рекао је Стефановић.

Упитан шта очекује од наредног протеста у суботу, Стефановић је рекао да се нада да неће бити инцидената, те истакао да је грађанима дозвољено да се окупљају на улицама и да нема кордона полиције.

"Једино насиље никоме неће бити дозвољено, а све остало је дозвољено. Србија је демократска земља", казао је Стефановић.

Стефановић је навео да код опозиције види једино безидејност и недостатак програма, да не нуде грађанима ништа, него их само "пуне мржњом".

"Говоре о нама као о издајницима и фашистима. Драган Ђилас некоме прича о медијском мраку после речи Верице Бараћ да је у Ђиласово време успостављена потпуна контрола над медијима", рекао је Стефановић.

 

Полиција није била у Бањалуци, уносе додатну нестабилност

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поновио је данас да српска полиција није била присутна на протестима у Бањалуци и оценио да такве неозбиљне и неодговорне измишљотине уносе додатну регионалну нестабилност.

"Био сам зачуђен да је могуће тако нешто измислити", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да се Србија не меша у унутрашње ствари других земаља, али је оне који пласирају такве информације позвао да престану да покушавају да увуку Србију у своје проблеме.

Навео је и да министар сигурности БиХ Драган Мекетић, који је раније рекао "да не искључује могућност да су у полицијској интервенцији у Бањалуци учествовали припадници Специјалне полиције из Србије", контролише и граничну полицију и да би морао да зна ко улази и излази из земље.

"Замислите да уђу наоружани специјалци у Србију, а да ја то не знам или да не могу да искључим могућност да су ушли...Чему онда служе службе безбедности...Такви људи онда не могу да обављају тај посао... Не можете да будете толико неодговорни", рекао је Стефановић.

Наводећи да српска полиција, па чак ни администрација МУП, ни на који начин није била у Бањалуци током протеста, Стефановић је рекао да не може да разуме тај ниво измишљотина које уносе и додатну регионалну нестабилност.

"У тренутку кад се Србија труди да буде најбољи могући комшија, да им не згазимо на сенку, да помогнемо где можемо, инвестирамо новац у болнице и школе...Не само што је то неистина, што и они знају, него зато што се намерно пласира", казао је Стефановић.

Упитан да ли је позвао Мектића, Стефановић је рекао да нема шта да га пита након тога што је рекао.

"Поред чињенице да нико из српске полиције није био тамо, ово ми се не свиђа зато што видим да постоји сличан модус операнди и у другим земљама, не само у БиХ и Србији, да покушај дестабилизације на улици треба да буде модус операнди кад не можете да победите на неким изборима, хајде да направимо хаос у земљи, да се тучемо штанглама и моткама", рекао је Стефановић.

 

Запосленима у МУП идуће године веће плате

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће сви запослени у МУП-у следеће године имати веће плате.

"Сви запослени у МУП ће имати веће плате, неке неправде смо исправили, неки запослени ће имати повећање и од 15, 16, 17 одсто", рекао је Стефановић.

Наводећи да су припадници полиције током 2018. добили нове чизме, патролна и теренска возила и марице, Стефановић је рекао да ће се и у наредној години наставити опремање полиције те да ће, између осталог, бити набављена и четири нова хеликоптера.

Министар је рекао и да ће у 2019. години у МУП-у бити запослено више од 1.500 људи.

Стефановић је рекао и да су у појединим местима административни извршиоци са средњом школом имали веће плате од командира ватрогасно спасилачке јединице и да ће такве неправде бити исправљене.

"У наредној години ћемо исправити такве неправде, али ће сви запослени у свим секторима у МУП имати веће плате у 2019. години него што су имали у овој", поновио је Стефановић.

Стефановић је рекао да је задовољан радом МУП-а и полиције, истичући да и грађани препознају њихове напоре.

Рекао је да је примећен тренд смањења општег криминалитета, да је другу годину за редом заплењено више од четири тоне наркотика, те да је 2.700 полицајаца укључено у програме који се тичу безбедности деце.

Истакао је и да је насиље као модел понашања неприхватљиво за Србију.

Стефановић је рекао да ће полиција бринути о грађанима током прославе Нове године и празника, те да ће на улицама бити све јединице које су неопходне да се очува безбедност.

Додао је, међутим, да су и грађани важан део система безбедности и да треба да буду одговорни, посебно кад је реч о коришћењу пиротехнике, ватрених оружја и у саобраћају.

Стефановић је рекао и да су безбедносне службе и претходних година биле веома ефикасне кад је реч о борби и спречавању тероризма и да свакодневно сарађују са међународним партнерима.

"Надам се да ћемо и даље успевати да будемо чврст бедем за грађане, да не дозволимо било какав терористички напад", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк