Вести

Стефановић: Возила Кфора додатно застрашују Србе на КиМ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да има информације да је већа колона возила Кфора, у чијем се саставу налазе возила за разбијање барикада и блокада, ушла на север Косова и да то, поред најављеног формирања војске Косова, додатно уноси страх међу српско становништво.

"Очигледно је да је овај моменат, када се најављује стварање тзв. војске Косова потпуно супротно Резолуцији 1244 Уједињених нација и мандату који има НАТО и Кфор на КиМ, искоришћен да се додатно уноси страх међу српско становништво и да се додатно погоршава стање", рекао је Стефановић.

"Мислим да је веома тешко рећи шта треба да буду следећи потези", додао је.

Министар истиче и да ћемо тек видети да ли ће доћи до формирања војске Косова, али да све указује да хоће. Како каже, резолуција 1244 је, иначе, веома јасна по том питању.

"Ако више не постоји начин да се поштује резолуција СБ УН и ако се она у једном врло важном елементу крши тако брутално, онда је питање шта Срби уопште на КиМ могу да очекују", рекао је Стефановић.

Он је додао да Србија наставља да врло интензивно прати сва дешавања на територији јужне покрајине с обзиром да је наш првенствени циљ да заштитимо српски народ који јесте реално угрожен и да указујући на све то што се дешава свима у свету покушамо да остваримо неку врсту дијалога и да не уведемо Србе који живе на КиМ у безбедносни проблем.

"Али, наравно, морамо да будемо спремни да реагујемо и заштитимо њихове животе", рекао је Стефановић. Додао је да је ситуација сложена и да не мисли да било ко може да каже да постоји лако решење. Стефановић каже и да је лично веома забринут због таквог "лагодног, ноншалантног односа према кршењу међународних резолуција и резолуција СБ УН, што је, како је додао, недопустиво у међународном праву. Он је истакао да српски народ заслужује заштиту као и сваки други народ који се нађе у таквој ситуацији.

"Пратићемо ситуацију и даље и обавештавати јавност", додао је он.

Навео је да то што раде приштинске институције уноси немир, а кретање Кфора на северу не улива поверење из разлога што Срби не знају за то нити знају разлог за то, а друго што се дешава у исто време када се најављује формирање војске Косова.

 

Оштре казне за све који прете и врше насиље

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је данас да ће МУП истражити претње новинарки Студија Б Барбари Животић и напад на кућу новинара Милана Јовановића у Врчину и поручио да ће сви који прете и употребљавају физичко насиље бити кажњени.

На питање новинара како коментарише "нове претње које су стигле од стране Ђорђа Вишекруне, који је више пута претио смрћу председнику Србије Александру Вучићу, а сада прети силовањем новинарки Студија Б Барбари Животић", Стефановић рекао да најоштрије осуђује сваку претњу и насиље.

"Оно што се догађа и Барбари Животић и те претње њеном животу су ужасне и полиција и тужилаштво ће то истражити. Као и напад на кућу Милана Јовановића и паљење његове куће је нешто што је за најоштрију осуду и полиција и тужилаштво морају да дођу до резултата. То су ствари које су недопустиве у нашој земљи", рекао је Стефановић.

Истакао је да се залаже за пооштравање санкција и за то да се пронађу начини да одговарају сви они који се дрзну да употребе физичко насиље. Каже да се у школама мора много више радити на превенцији насиља и да ће држава "показати да ће они који прете силовањем и вешањем и на друге начине и који се дрзну да употребе физичко насиље и пале другима имовину, бити пронађени и кажњени оштрим затворским казнама".

Стефановић је додао да таква врста правде мора бити достижна.

"МУП осуђује сваку врсту насиља и не постоји ниједан случај који је мање или више прихватљив, свако насиље је неприхватљиво и позивам цело друштво да не постоје разлике у томе да ли им се свиђа како извештава неки новинар, па да прете силовањем или смрћу и да то према неком буде прихватљиво, а према неком другом неприхватљиво. Свако насиље и претња морају да буду једнодушно осуђени".

На питање шта може да каже о нападу на новинара у Врчину, Стефановић је рекао да је истрага у току, али да је извесно да је пожар намерно изазван, као и да постоји још неколико чињеница и околности које су познате, али да се сада проверавају. Каже да је нова информација то да је узета изјава од Јовановића у полицији и да ће данас и сутра бити салушано још неколико особа по захтеву тужилаштва, на које је указао Јовановић и на које полиција сумња. Министар је поручио да полиција мора брзо да реши тај случај и покаже снагу државе, тако што ће пронаћи те људе.

 

Нико није недодирљив

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се заменик начелника трећег одељења Полицијске управе за Београд, који је јуче ухапшен, сумњичи за одавање службене тајне и још неколико кривичних дела.

Стефановић је рекао да је истрага у току, да се спроводи по налогу вишег тужилаштва у Београду и да због тога не може да износи више информација.

"Видећемо, истрага ће показати за шта ће се још тужилаштво определити да га гони, а суд када дође до судског поступка ће утврдити да ли је крив или не", рекао је министар.

На питање новинара да прокоментарише писање медија да је реч о човеку који је важио за часног полицајца, Стефановић је поручио да не постоји нико ко је недодирљив.

Додао је и да то што је неко раније свој посао радио добро, не значи да ако се огреши о закон и буде осумњичен за кривично дело, да ће га претходни резултати од закона штитити.

"Свако ко се огреши о закон је неко ко може доћи под удар правде. И тужилаштво и полиција ће свој посао радити. Мени је важно да у Србији не постоји нико кога штити нити значка, нити политички, социјални нити било који други статус. Свако ко се не понаша у складу са законом тужилаштво и полиција ће предузимати законом предвиђене мере", рекао је Стефановић.

 

Запослићемо 300 ватрогасаца у 2019. години

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић присуствовао је данас у Београду ватрогасној вежби, којом је представљена трећа класа од 57 нових ватрогасаца и најавио да ће у 2019. години бити примљено 300 нових ватрогасаца.

Поручио је и да ће бити настављено опремање ватрогасно - спасилачких јединица и да ће у наредне две године бити испоручена нова возила.

"Ове године смо примили 155 нових ватрогасаца, следеће године процењујемо да ћемо примити око 300, након расписаних конкурса", рекао је Стефановић.

"У новој 2019/20. години, возила која су већ плаћена биће испоручена ватрогасно - спасилачким јединицама, 14 возила већ је стигло, а остала возила ће стизати сукцесивно. Како се израде, тако стижу", рекао је Стефановић.

"Могли сте да видите како нова класа ватрогасаца спасилаца, њих 57, изводи вежбу након завршене обуке када су ступили у редове ватрогасаца спасилаца и тиме појачали наше јединице. Ових 57 младих људи демонстрирало је у неколико ситуација шта је оно шта је свакодневица ватрогасаца спасилаца".

Стефановић каже да су они добили квалитетну обуку.

"Надам се да ће је што мање користити на терену, али је добро да су спремни да заштите животе грађана Србије, да заштите нашу земљу уколико је то потребно у случају пожара, поплава, земљотреса и било којих других ванредних ситуација", рекао је министар.

Каже да ће се МУП трудити да се тим храбрим момцима и девојкама одужи тако што ће за њих набавити нову опрему, као и да већ добијају нове униформе и нова возила.

"Примањем нових ватрогасаца појачавамо капацитете ватрогасно спасилачких јединица у целој Србији, тамо где је најпотребније. Трудићемо се да и кроз људе и кроз повећање плата, куповину станова по бенефицираним условима, улагање у савремену опрему, покажемо да поштујемо и ценимо залагање у њихов рад", рекао је Стефановић.

Напоменуо је да ватрогасци у свакодневним активностима ризикују своје животе.

"Свака част на томе што су добро завршили обуку и што спремни улазе у ватрогасно спасилачке јединице. У годинама које следе мораће да достигну славу и способност својих колега који су ту да помогну", казао је Стефановић.

 

 

извор: Танјуг