Вести

Стефановић: Вучић донео победу Србији

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да споразум из Вашингтона ојачава Србији могућност да се бори за Косово и Метохију, као и да је економски добар и за Србе и за Албанце.

"То оснажује Србију, а самим тиме и наш суверенитет на КиМ и јача капацитете наше земље. Да се не лажемо, без новца ко ће да опреми војску и полицију и ко ће да има већи утицај и где ће наше компаније да раде", рекао је Стефановић.

Стефановић је на констатацију да део опозиције критикује Вучића због онога што је потписано у Вашингтону, рекао да се они руководе тиме "што горе по Србију, то боље за њих".

"У последњих неколико месеци је то нарочито изражено, па је одлазак у Вашингтон искључиво представљан као потписивање независности. Видело се да је то све лаж", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да је председник Вучић потписао оно што Србији ојачава могућост да се бори за Косово и Метохију.

"Споразум прво доприноси јачању наше земље и нашег утицаја на КиМ, у региону и шире. Споразум је добар економски и за Србе и Албанце", рекао је министар.

Стефановић је истакао и да је посета Вашингтону, као и разговор са америчким председником Доналдом Трампом добар нови почетак односа између Србије и САД, који, подсетио је, нису увек били сјајни.

"Као мала земља, морамо да водимо рачуна о свим својим интересима, али и да будемо опрезни са великим силама, да не бисмо имали штету. Да будемо довољно паметни, да заштитимо националне интересе, али да не уђемо у сукоб са њима, а да извучемо нешто за свој народ и председник Вучић је урадио баш то", навео је Стефановић.

Стефановић је подсетио да председник Србије није хтео да потпише све тачке споразума, док су, како је рекао, људи из претходних власти, Тадић, Ђилас, Јеремић, Борко Стефановић успоставили границу на Јарињу и Брњаку.

Истакао је да је Вучић у Вашингтону био примљен на највишем нивоу, имао билатерални сусрет са Трампом, заштитио наше интересе и избегао све замке.

"Вучић је донео победу Србији, када то урадите, заслужујете захвалност земље. Лаке ствари може свако, али тешке не", закључио је Стефановић.

 

Полиција није чекала да се појави снимак, ухватићемо Контића

Полиција није чекала да се појави снимак пребијања у Новом Саду, већ је одмах предузела све потребне радње и обавестила основног тужиоца у Новом Саду, изјавио је Стефановић и поручио да ће Иван Контић, који је зверски претукао младића испред кладионице, бити ухваћен где год да се крије и одговарати пред српским правосуђем.

Упитан да ли су тачне шпекулације које се могу чути у јавности да је полиција знала све од почетка, али да је ушла у истрагу тек када је снимак постао јавно доступно свима, Стефановић је гостујући на Хепију то демантовао и истакао да је највећи део тих прича потпуна лаж.

"Већ 24. августа после поноћи, око један, када се то догодило, одмах преподне је случај пријављен полицији и она је обавестила основног тужиоца у Новом Саду", рекао је Стефановић и поручио да се ништа неће прикривати, као и да ће бити истражено да ли је постојао пропуст полиције или било ког органа.

Како каже, сектор унутрашње контроле МУП-а ангажован је у овом случају од првог дана, од када радимо на томе да ли је свако поступање полиције било правовремено и у складу са законом.

Одговара на критике опозиције како цвета криминал да сада на улицама годишње имамо мање од 90 убистава, што је дупло мање него у време када су представници опозиције били на власти.

Стефановић истиче да је у Новом Саду зверство учињено и да су сви били згрожени тим пребијањем, као и да се ради интензивно са полицијама суседних држава и да Контић нема где да побегне.

Напомиње да је била анализа између основног и вишег тужилаштва да ли ће се то пребијање квалификовати као наношење тешких телесних повреда или као покушај убиства.

"Не желимо да људи мисле да су полиција и тужиоци били лењи и да нису предузимали ништа већ да су наводно чекали да се појави снимак. Некада људи када објаве овакве снимке мисле да су урадили добру ствар, а само су упозорили починиоце који се онда прикивају".

Стефановић поручује да ће Контић бити пронађен без обзира где се налази, у ЦГ или некој другој земљи и да нико не мисли да ће се када мало прође време и притисак јавности то заташкати и да ће Контић боље проћи.

"Он ће се наћи пред правосуђем Србије и биће кажњен", нагласио је Стефановић.

На питање како коментарише то што се прича да иза Контића стоје моћни људи, Стефановић је рекао да тог човека нико из власти никада није бранио нити штитио, нити имао било какве везе са њима.

Истиче да би се његовим строгим кажњавањем, иако не жели да се меша у рад правосуђа, послала јасна порука да то што се догодило није дозвољено у нашој земљи.

Стефановић додаје да је један бивши полицајац који је директор у тој фирми где се то догодило управо смењан када је он постао министар.

"Ја сам га сменио. Како онда можемо да кажемо да га неко штити, већ га озбиљно гонимо (Контића). Он нема везе ни са СНС ни са градским структурама у Новом Саду нити има ико доказе о томе. У питању је само нека инсинуација само да би се бацила љага".

Стефановић је запитао шта је то Контић урадио да би наводно био заштићен.

Када је реч о експлозији џипа на Новом Београду, у којој је, према писању медија, страдао Страхиња Стојановић, министар је рекао да је озбиљна истрага у току, на којој заједно раде београдска и криминалистичка полиција, те да очекује да случај буде расветљен.

"Наш посао је да грађани виде ефикасност полиције, да решавамо брзо случајеве и верујем да ће то бити и овог пута", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи