Вести

Стефановић: Вучић гарантује сувереност и стабилност Србије

 Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас да Александар Вучић неће дозволити нестабилност у земљи, шта год говорили председнички кандидати, већ да ће Србија остати стабилна и суверена земља у коју ће инвеститори долазити и чији ће грађани имати бољу будућност.

Он се, гостујући на ТВ Пинк, осврнуо на превирања у региону, истакавши да je Србија била у праву када је последњих неколико година предузимала све мере како се нестабилност не би догодила нама.

"Али, поражавајуће је када људи из наше земље прете да ће се овде пуцати као у Македонији", каже министар, оцениши да је ситуација у Македонији изузетно тешка, са дубоком кризом која доводи људе на улице док инвеститоре гура из земље.

Инвеститори, упозорава Стефановић, не желе да дођу ни у једну земљу у којој се на улицама пали, руши...

"Ми се боримо да озбиљним мерама владе подстакнемо све инвеститоре, и домаће и стране, да инвестирају у Србију и отварају нова радна места. То и јесте био посао и премијера и владе и они су то одлично радили. Зауставили смо спиралу пада запошљавања, а онда кренули у раст запошљавања", истиче он.

Према његовим речима, данас се сваких месец дана отвори нека значајна фабрика у Србији, 150.000 људи је добило посао, а озбиљне светске компаније су отвориле представништва овде.

"То угрожавају сви ови досовски кандидати који прете људима, прете инвеститорима. Ја сам шокиран да постоје људи који су спремни да због ситних политичких поена отерају људе који дају хлеб, запошљавају, доносе новац у нашу земљу, и што је најгоре, да неко пожели да се на нашим улицама пуца и да се пали", истиче Стефановић.

Како додаје, без обзира на то што "досовски, квазидосовски и разни други кандидати који се уједињују против Вучића свако вече прете да ће изаћи на улицу, треба да знају да се Вучић таквих не плаши".

"Могу да излазе колико год хоће, ми их се не плашимо, и не само то, него ћемо имати прилике да их политички побеђујемо. Ми хоћемо да их победимо вољом грађана Србије, хоћемо да радимо, то што они прете рушењем, нестабилношцћу, тај сценарио Вучић неће дозволити", поручује он.

Србија ће, наглашава Стефановић, остати стабилна земља, а инвеститори ће овде долазити да доносе новац и отварају радна места.

"Хоћемо земљу у којој људи нормало живе и имају прилике да напредују... Нећемо дозволити украјински, македонски ни ма какав други сценарио, то овде неће проћи. Ово је земља у којој грађани одлучују, а не стране амбасаде ни разни неки - квазикандидати", истиче он.

Земља се, указује Стефановић, гради мудром политиком, која показује да је Србија суверена држава која одлучује сама о себи, а Вучић је председнички кандидат који може да настави да спроводи такву политику.

"Успели смо да се изборимо да је Србија та која одлучује, иако је мала. Хоћемо са свима да разговарамо, али ова влада, на челу са Вучићем, тражи самосталност и независност земље. Нико други неће одлучивати шта је у српском интересу и шта је воља нашег народа", каже министар.

Говорећи о ситуацији у региону, осврнуо се и на причу о ревизији тужбе БиХ, која је последњих дана актуелна тема у свим медијима.

"Коме ревизија тужбе доноси добро? Која је то порука Србији, да ли је то порука да хоће да граде добре односе? Није. Нема суштинске жеље да се направи корак напред. Ми не желимо да одговарамо на ово, зато што хоћемо пријатељство и да градимо стабилност", поручује он.


Да Вук Јеремић победи, Велимир Илић би био премијер

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да би, у случају да Вук Јеремић победи на председничким изборима, председник владе био Велимир Илић, што по његовом мишљењу значи да би "Јеремић пристао на крађу".

Стефановић је, оценио да је у овој председничкој кампањи појединим кандидатима дозвољено све, па и безочне лажи, а као пример је навео Вука Јеремића који тврди да Александар Вучић намерава да прода ЕПС.

"Не да не размишљамо о продаји свог ЕПС-а, већ хоћемо да купујемо даље у региону, да улажемо. Како онда Јеремић може да изрекне тако бруталну лаж? То није прва и једина, а ни случајна лаж", каже министар.

Према његовим речима, Јеремић новац који користи у кампањи добија, односно добијао је, од великих енергетских компанија ван ове земље чији је план да купе ЕПС што ће се, најавио је, показати у наредним данима. "Он је лобиста те приче, а народу хоће да представи како то Вучић хоће да уради. Али сад ми је јасно и зашто. Да Јеремић случајно победи, њему би Велимир Илић био председник владе. А ако је Веља Илић председник Владе, Вучић неће, као што знате, да пристане ни на крадуцкање, ни на крађу. А Јеремић би очигледно пристао на крађу", каже Стефановић.

Он наводи да је на влади оформљена радна група чији је циљ не само да не прода ЕПС, већ да купи ЕПС-ове и ЕМС-ове других држава у нашем региону, па је тако разговарано о куповини ЕМС-а Републике Српске, ЕПС-а Црне Горе, и купљено је 10 одсто ЕМС-а Црне Горе.

"Ми радимо на томе да Србија постане власник регионалних електропостројења зато што је то у интересу Србије и тиме зарађујемо више новца... А ово са ЕПС-ом уопште није наивна прича", истиче министар.

Он каже и да је у председничкој кампањи било више бруталних злуопотреба и манипулација при чему, наводи, ниједан кандидат није изашао са конкретним предлогом, планом, пројектом, "већ би да се врате ради крадуцкања, крађе и пљачке".

Тако је, каже, прича о детету које је извршило самобиство 2011. злоупотребљена на митингу Саше Јанковића, а лаж је и прича о забрани концерта Владе Георгијева.

"Неки су се кандидовали да би се вратили на власт, али ја сам убеђен да грађани Србије не желе повратак на прошлост него нови, бољи живот", закључио је Стефановић.

 

Извор: "Танјуг"