Вести

Стефановић: Вучић у Загребу неће бити топло дочекан

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас, поводом посете председника Србије Александра Вучића Хрватској, да је земља домаћин та која креира атмосферу у којој ће се одвијати разговори, те да у овом случају Вучић неће бити "топло дочекан".

Стефановић навео да би циљ разговора требало да буде побољшање односа, гледање у заједничку будућност, развијање економије, достизање одређених вредности.

"У овом случају, видели смо безброј некаквих догађаја који означавају једну ситуацију за коју не можемо да кажемо да је природна и нормална и која указује на то да председник Вучић у овој посети неће моћи да очекује топлу добродошлицу, већ све супротно од тога", казао је Стефановић.

Према његовим речима, Вучић одлази у Хрватску зарад интереса Србије, али и целог региона, док се с друге стране појављују "наслови и натписи" у којима Вучића "називају бахатим четником, који никада то није био, који никога није убио, нити је спалио било коме кућу".

"Председник Србије иде да уради нешто што је важно за нашу земљу, за стабилност у целом региону. Иде да уради нешто што није лако, нешто од чега би неко други одустао у овом тренутку, при чему има у својој глави све оно што је потребно да се заштите национални интереси и наш народ", истакао је министар.

Стефановић је запитао како би ЕУ реаговала када би Србија позвала хрватске званичнике у посету, а затим повела кампању мржње преко медија, позвала на протесте и "то на протесте људи који су означени као они који распирују верску и националну мржњу".

"Безбедност мора бити обезбеђена. Надам се да ће људи који обезбеђују сигурност нашег председника покушати да буду професионалци. С друге стране, земља која хоће да организује нешто како треба, не понаша се овако. Надам се да током посете ће бити довољно мира да се Вучић концентрише на наш народ и односе у будућности", закључио је Стефановић.

Стефановић је навео да Србију и њеног председника не треба да занима да ли има дисонантних тонова између председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковић, те да је на њима да то реше и обезбеде разговоре са гостом који су пристојни и оријентисани ка постизању неког циља. Истакао је и да Хрватска покушава да промени историју и подсетио на нестале Србе које Хрватска представља као нестале Хрвате.

"Хрвати покушавају да прикажу да је нестало много више Хрвата него Срба, а они су урачунали Србе који су живели у Хрватској као Хрвате", нагласио је.

Стефановић је посебно указао да је испало да су Вучић, Србија и Срби криви због изложбе о Јасеновцу у УН-у, што је, наглашава Стефановић, ужасна тврдња.

"Као да покушавају да умање злочин. Према нашим информацијама у Јасеновцу је убијено више од 700.000 људи, а 95 одсто од овог броја чинили су Срби. Према хрватским стандардима, који умањују број страдалих у Јасеновцу, убијено је 82.000 Срба. Хрватска има проблем да призна да је до злочина уопште дошло, док Србија признаје да је Сребреница била велики злочин", казао је Стефановић. Додао је да Хрвати свесно покушавају да кажу да Јасеновца није ни било.

"То страдање Срба, које је било веће од пуког убијања, треба признати, поклонити се над тим жртама и замолити да историја опрости. Испада да нису криви кољачи, секачи, усташе, већ неко ко је организовао изложбу о томе. Замена теза показује потпуно лицемерје", рекао је.

 

 

Извор: Танјуг