Вести

Стефановић: Вучић воли молерај, али није убица и злочинац

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић воли да се бави и молерајом, али да није убица, силоватељ и ратни злочинац, какви су Беџет Пацоли и његови шефови на Косову и Метохији.

"Вучић воли и молерајем да се бави, али није убица, силоватељ и ратни злочинац какви су Пацоли и његови шефови на Косову и Метохији", рекао је Стефановић.

 

СНС води рачуна о свом интегритету

Потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић данас је, упитан зашто Драгољуб Симоновић, који је и даље актуелни председник општине Гроцка, није искључен из странке, изјавио да СНС зна шта је њен посао и води рачуна о свом интегритету.

"Што се тиче страначких тема нећу данас говорити, али СНС зна шта је њен посао и предузимаће све мере да покаже да смо странка која води рачуна о свему, која води рачуна о људима које представља и која води рачуна о свом интегритету", рекао је Стефановић.

Додао је да ће о тој теми говорити на некој од следећих конференција за медије на којој се буде говорило о ширим темама, између којих су и страначке.

 

Новинар Милан Јовановић и даље има полицијску заштиту

Новинар "Жиг Инфо" портала Милан Јовановић још има безбедносну заштиту полиције, а у случају уредника тог портала Жељка Марточевића, који је пребијен два месеца пре него што је Јовановићу запаљена кућа, идентификовано је једно лице које потенцијално може да буде извршилац тог кривичног дела, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је то рекао новинарима у Београду упитан како ће одговорити на захтев УНС да се новинару "Жиг инфо" портала Милану Јовановићу и уреднику тог портала Жељку Маторчевићу, додели полицијска заштита.

Министар унутрашњих послова је истакао да нико из МУП-а принципијално не говори о мерама које полиција примењује везано за безбедност било ког лица које је штићено по било ком основу, јер не желе да било коме откривају шта припремају и раде.

"Милану Јовановићу ни у једном тренутку није укинуто обезбеђење, он и даље ужива безбедносну заштиту полиције на начин на који је полиција проценила да је адекватан и наравно ми о детаљима нећемо говорити", рекао је Стефановић.

Када је у питању случај Марточевића, Стефановић је казао да је ту забележен одређени напредак у истрази, односно да је идентификовано једно лице које потенцијално може да буде извршилац тог кривичног дела.

"Нажалост, није могло да дође до стопостотног препознавања и ми чекамо да видимо да ли ћемо обезбедити друге материјалне доказе или друге доказе који ће довести до привођења овог лица", казао је министар.

Стефановић је навео да у том смислу истрага и даље иде и да се МУП труди да заједно са Тужилаштвом уради посао да правда буде задовољена.

 

Приштина наставља да опструише било какав разговор

Од привремених приштинских власти очекујем сваку врсту провокације зато што су показали да немају капацитет да на озбиљан начин разговарају о будућности, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и навео да Приштина наставља да опструише процес било каквог разговора.

Стефановић је новинарима у Београду, упитан да прокоментарише најављене нове оптужнице против Срба за ратне злочине, казао да се не може очекивати од приштинских институција или њихових лидера било шта добро ни за Србе, али ни за Албанце.

"Ти људи нити имају капацитет, нити снагу да на неки начин доведу до било каквог решења, нити да добро учине ни Албанцима, а за добро Србима одавно смо одустали од идеје да ће нешто учинити", казао је Стефановић.

Према његовим речима, лидери Албанаца у Приштини су оковани у прошлости, спашавању сопствених позиција и сопствених "глава" и то због потерница које ће имати пред међународним судовима због кривичних дела и тероризма и ратних злочина које су неки од њих и лично починили над припадницима српског народа.

"Они желе по сваку цену да се избегне разговор о злочинима које су албански терористи чинили против Срба и српских полицајаца и војника и цивила које су убијали и силовали и клали, чинили најтеже злочине. О томе не желе да се разговара и када год то дође као тема, учиниће све само да направе неку лажну баланс ситуацију из које ће моћи да преговарају за своју кожу", истиче Стефановић.

Стефановић каже да се чека да се види како ће међународна правда да буде ефикасна или не у овом случају и додаје да очекује да види како ће САД и ЕУ уверити грађане Србије да је та правда једнака за све.

Истиче да забрињава потпуно одсуство било какве реакције ЕУ која је преузела одговорност у поступку разговора и која је морала да предузме неке кораке.

Наглашава да није довољно само послати саопштење и да се не може рећи то мора да буде тако или рећи укините таксе које сте увели противзаконито, а да се ништа не догоди.

"Онда потпишу Бриселски споразум, а не спроводе га, нарочито најзначајнији део који се тиче оснивање ЗСО и ником ништа", каже Стефановић.

Оценио је да се од бриселских званичника може чути само позив за обе стране, као и да не може да верује да и даље користе ту флоскулу која не значи ништа.

"Када их питате шта је то што Србија није учинила, са друге стране је мук", наводи Стефановић.

 

Само због сумње мора доћи до изузећа Микуле

Само због сумње да је судија Специјализованих већа Владимир Микула вечерао са адвокатом Аријанитом Коцијем, који брани некадашње припаднике терористичке ОВК Рустема Мустафу и Сами Љуштакуа, који су позвани на саслушање пред специјалним тужилаштвом у Хагу, мора доћи до његовог изузећа, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је новинарима у Београду рекао да је о тој вечери информисан преко медија и да нема више информација и истакао да, ако је то тачно, онда је потпуно скандалозно да судија седи са адвокатима и људима који су осумњичени у процесу који тај судија води.

"Мислим да ту мора доћи до изузећа судије, тај судија не сме да суди само због сумње, јер скандалозно је да он седи са њима, а да ми верујемо да ће донети неку правичну одлуку", наводи министар унутрашњих послова.

Стефановић истиче да председник суда због сумње да је то тако мора да искључи тог судију из свих поступака везаних за та лица и да је веома проблематично да судије седе са адвокатима одбране, јер се, каже, то не дешава нигде у свету.

"Уколико не дође до било каквог помака, онда се оправдано поставља питање какву правду ми можемо да очекујемо", наводи Стефановић.

 

У МУП-у значајно повећане зараде

У претходне две године припадницима МУП-а значајно су повећане зараде, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додао да тако данас просечна плата припадника полиције са четвртим степеном стручне спреме и са око 10 година рада је око 60.020 динара, или просечно око 508 евра.

"Данас је то значајно већа плата, највећа просечна плата у последњих десетак година од када имамо статистичке податке и трудићемо се и разговарао сам о томе и са председником Вучићем да пронађемо могућности да ове и наредне године, када се први пут буду стекли услови, имамо ново повећање плата за полицију", рекао је Стефановић на конференцији за медије представљајући резултате везане за капитална улагања у МУП и јачање његових капацитета.

Како је навео министар, најзначајнији ресурс МУП-а свакако су људи и у том смислу запослено је укупно 2.552 нова полицајаца, од чега у Сектор за ванредне ситуације у 2018. години 153 нових ватрогасаца спасилаца.

Стефановић је најавио да ће у тај Сектор бити примљено 113 у мају ове године, а биће расписан и нови конкурс за још 200 ватрогасаца.

“Посебна част за све нас је била брига која је показана према породицама свих припадника полиције који су страдали у претходном периоду и потрудили смо се да у овој години примимо 134 сродника погинулих и тешко рањених полицајаца”, казао је министар унутрашњих послова.

Како је рекао Стефановић, када је постао министар унутрашњих послова, униформа коју су носили припадници полиције била је стара око осам година.

Стефановић је додао да је у последњих неколико година та ситуација значајно промењена, као и да је до сада обезбеђено 55.700 нових комплета полицијских униформи, а недавно и 53.300 нових борбених патика и чизама и ципела за припаднике полиције и најавио је и да се планира набавка обуће за топло време.

Захваљујући напорима Владе Србије и добром финансијском стању државе биће унапређена и функционалност хеликоптерске јединице, и то, каже министар, кроз набавку седам хеликоптера за МУП, од тога четири типа Х 145, који ће бити испоручени у 2019. години и три хеликоптера типа Аирбус Х215, који ће бити испоручени 2021. и 2022. године.

Министарство је у потпуности реконструисало и модернизовало 40 оклопних возила, навео је Стефановић и додао да у јединицама где за то постоји потреба постоје и нова борбена возила “Лазар” и “Милош”, а у плану је и набавка нових 10 возила.

 

Сектору за ванредне ситуације уручена нова ватрогасна возила

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић присуствовао је данас у Београду уручењу седам ватрогасних возила које је МУП набавио за потребе Сектора за ванредне ситуације и том приликом најавио нова улагања у ватрогасно-спасилачке јединице.

Стефановић је прецизирао да ће две цистерне највећег капацитета, са више од 10.000 литара, бити додељене ватрогасно-спасилачким јединицама у Кикинди и Крушевцу, док ће пет нових навалних ватрогасно-спасилачких возила добити јединице у Београду, Врању, Лесковцу, Новом Пазару и Сомбору.

"Настављамо наш процес осавремењавања и јачања јединица полиције и ватрогасно-спасилачких јединица, јер је то посао који желимо да урадимо због безбедности свих наших грађана и повећања капацитета рада наших јединица", рекао је Стефановић на конференцији за медије одржаној након уручења возила.

Према његовим речима, Министарство унутрашњих послова купило је 33 нова ватрогасно-спасилачка возила марке "МАЗ“, од чега је 21 испоручено, рачунајући и данас представљених седам, док ће преосталих 12 бити испоручено у априлу.

Стефановић је казао и да је договорена набавка још 25 ватрогасно-спасилачких возила типа "МАН", од којих ће 14 бити испоручено крајем јула и почетком августа, док ће осталих девет бити испоручено до краја јануара следеће године.

Најавио је да ће ватрогасно-спасилачке јединице до краја јула или почетка августа добити и 17 камиона типа "КАМАЗ" и додао да се током ове године планира уговарање набавке око 300 ватрогасно-спасилачких теренских комби возила, специјалних логистичких возила за потребе Сектора за ванредне ситуације.

Министарство унутрашњих послова набавило је и три теренска возила за праћење и сузбијање шумских пожара, као и осам теренских моторних возила са припремљеним изводом инсталације за колску радио станицу и додатну опрему.

Како је рекао Стефановић, Министарство, кроз сарадњу са британским и другим ватрогасним савезима, разматра и набавку једног дела половних возила која су у одличном техничком стању, а која ће заменити возила у ватрогасно-спасилачким јединицама, од којих су нека, нажалост, произведена и 70-их година прошлог века.

 

За осам дана 239 кг. марихуане, 9,2 кг. хероина...

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је у последњих осам дана полиција запленила 239 килограма марихуане, 9,2 килограма хероина и 1,9 килограма кокаина.

Стефановић је, на конференцији за новинаре, истакао да је захваљујући изузетном раду припадника Управе криминалистичке полиције заплењена добра количина наркотика и ухапшене 23 особе осумњичене за та кривична дела.

"Хоћу да похвалим људе из полиције који умеју да цене оно што држава чини за њих, који се боре да грађани буду безбедни и показују да су они ти на које грађани Србије могу да се ослоне", нагласио је Стефановић.

Говорећи о првом Информативном центру Министарства унутрашњих послова, који је отворен у петак у центру Београда, Стефановић је навео да га је само првог дана, за неколико сати, посетило више од 100 људи.

Према његовим речима, људе је занимало шта је посао полиције, неки су ушли да се пожале, а неки и да пријаве кривична дела.

"Показало се да оваква врста Информативног центра и приближавање полиције грађанима на овај начин даје резултате у превентивном раду, али и полицијским службеницима даје могућност да боље разумеју потребе грађана везане за делокруг рада полиције", навео је Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг