Вести

Стефановић: Вучића је изабрао народ

Небојша Стефановић, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова, каже за „Ало!” да је за тријумф Александра Вучића на председничким изборима одлучујућа била подршка грађана Србије његовом раду. Он наглашава да су улични протести легитимни док су мирни, али да су политички, а не студентски, како њихови организатори желе да представе у јавности.

 

* Јесте ли очекивали овако убедљиву победу лидера СНС-а Александра Вучића на управо завршеним председничким изборима?

- Јесам, дуго сам у политици и могу да видим када грађани некоме дају искрену подршку. Грађани су пружали и пружају такву врсту подршке Александру Вучићу да уопште није било сумњи да ће то бити победа у првом кругу. Људи у Србији хоће бољу будућност и знају да само Вучић може да је обезбеди.

 

* Ко је најзаслужнији за победу у првом кругу? Одмах после избора појавиле су се бројне калкулације, а највише је било спекулација о доприносу социјалиста.

- Најзаслужнији је народ. Обични људи, који не припадају ни оној ни овој странци. Људи који су пружили Вучићу подршку зато што верују у њега. Желео бих овом приликом да се још једном, осим активистима СНС-а који су неуморно радили на терену, захвалим и нашим старим коалиционим партнерима, али посебно Социјалистичкој партији Србије и Јединственој Србији, који су у ову кампању укључили максимално и допринели овој победи.

 

* Интересантно је да није било гунђања појединих руководилаца СПС-а од којих смо то навикли протеклих година. Како то коментаришете?

- Они су сами рекли: „Изабрали смо најбољег кандидата, а то је Александар Вучић”. Логично је да се Србија окупи око онога ко је најбољи. Мислим да смо и као друштво и као народ прерасли то да увек гласамо против, Србија је постала зрела, препознала шта хоће и овог пута гласала за оно што хоће.

 

* Док разговарамо о изборној победи, пред вратима Владе трају протести оних који нису задовољни резултатима избора. Како то коментаришете?

- Протести су легитимно средство политичке борбе, у овом случају групе људи која је очекивала да на изборима победе неки други кандидати. Они протестима покушавају да оспоре подршку Вучићу од чак 56 одсто. Другопласирани кандидат имао је око 40 одсто мање, те стога не видим ни трунку сумње у ову победу. Док су протести мирни, док нема испољаваљања агресије, док се не ломи по граду, а до сада је тога било минимално, људи имају легитимно право да протестују. Нека раде оно што мисле да треба да раде. Било би, међутим, добро да размисле да ли то доноси добро Србији. Ми ћемо као влада покушати да разумемо и њихове захтеве и потребе. Таквом врстом односа према људима који другачије мисле показујемо да је Србија постала нормалнија држава него што је била пре седам-осам година, када су демонстранте растеривали сузавцима и кордонима полиције.

 

* Чињеница је да су ови протести лебдели у ваздуху и пре него што су избори одржани. Сви знамо да се у Србији још тешко живи, али појавили су се и неки други приговори попут недовољне слободе медија? Како ви то видите?

- Потпуно је јасно да ови протести имају политички карактер. Један део опозиције је те протесте најавио и пред саме изборе. Дакле, то су протести који су, по мом мишљењу, припремљени у нади да ће изборни резултати бити такви да се иде у други круг, па ће излазак на улице помоћи опозиционом кандидату да се боље пласира.

 

* Шта мислите о захтевима формулисаним на протесту?

- Јасно је да захтеви протеста нису ни синдикални, ни социјалног карактера, ни студентски. Ово су захтеви за смену одређених државних структура, руководства РТС-а, РЕМ-а и РИК-а. То је све легитимно, али онда треба отворено да говоримо о политичким захтевима и политичким протестима. Само учешће људи из изборних штабова Саше Јанковића и Вука Јеремића, али и других организација које су их подржавале, то најбоље потврђује. Наравно, у Србији постоје и одређени социјални захтеви, али најчешће се ради о захтевима радника фабрика које су уништене у пљачкашким приватизацијама, оних који су остављени на улици захваљујући властима до 2012. године. Оно што видим јесте да ти радници, који су на тај начин унесрећени у протеклој деценији, сада показују поверење у Вучића и његову владу. Премијер је прекјуче разговарао са радницима „Гоше”, која је приватна компанија. Ту држава није обавезна да интервенише, али је донета одлука да се и тим радницима помогне.

 

* Сведоци смо да на протестима има разних група, у лепези од екстремне левице до екстремнне деснице. Чини се ипак да је онима који протестују стало да се у јавности ови протести пре свега легитимишу као студентски. Да ли сте ви из власти спремни да са тим студентима седнете за сто и можда као Тито 1968. године кажете: „Студенти су у праву“?

- Званичне студентске организације, не само Универзитета у Београду, јасно су рекле да не учествују у овим протестима. Овде је реч о политичким протестима које су покренуле разне организације, које у свом чланству имају и младе, а неки од њих су студенти. Међутим, захтеви нису студентски, већ је реч о политичким захтевима, само што о њима треба разговарати у институцијама система. Ова врста протеста није ни слична онима из 1968, ови протести су усмерени искључиво ка довођењу неких других политичких структура на власт.

 

* Да ли имате сазнања о учешћу обавештајних структура из иностранства у организовању протеста?

- Министарство унутрашњих послова се на бави обавештајним радом, у питању је надлежност безбедносних служби. Лично, не могу да тврдим да има страног фактора, али није немогуће да неки од њих желе и покушавају да искористе ове демонстрације. Никога не оптужујемо, нити било шта намећемо, нити причамо, нити вређамо било кога од учесника, за разлику од тонова који долазе са друге стране.

 

* Последњих дана појавиле су се најаве да нас очекују нови парламенстани избори, шта ви мислите о томе?

- Могу само да вам кажем да о томе нисмо разговарали унутар странке.

 

Један полицијски синдикат дубоко је забраздио у политику

* И један од полицијских синдиката се прикључио протестима. Шта мислите о томе?

- Разумем шта носи на својим леђима сектор безбедности, колико то подразумева жртвовања, колико то значи одвојености од породице и куће и колико је то рада. Поштујем људе који се боре и раде, није проблем ни када протестују. Али овде је више него очигледно да се руководство једног синдиката укључило у политику и политичке протесте. Не само сада, они то раде у дужем временском периоду. То јесте могуће, али мислим да би онда било поштено да се придруже некој политичкој организацији или формирају своју. Ако неко каже: „Немојте да гласате за Александра Вучића, он је Луцифер”, онда сте ви из синдикалног деловања прешли на политичко деловање. Међутим, срећом, мали број полицајаца се прикључио овим протестима јер су и они препознали да се не бори тако за своја права. Свесни су да само кроз разговоре можемо да поправимо положај полицајаца. Много тога смо заједно урадили на унапређењу њиховог статуса, али на реалним основама. После осам година купили нове униформе, набавили нове аутомобиле, модернизовали борбена возила, све у циље њихове боље заштите.

 

Колеге, стрпите се са трком за премијера!

* Оно што је сигурно јесте да нас чекају промене у Влади јер Александар Вучић иде на позицију председника државе. Како коментаришете то што се неке ваше колеге из Владе већ јавно препоручују за његово место?

- Није први пут да то видим. Оно што свима препоручујем јесте да имају мало стрпљења. Србија у овом тренутку још има премијера и кад новоизабрани председник ступи на дужност, он ће сагледати ситуацију и одлучити коме ће поверити мандат. Верујем да ће Вучић, као и увек до сада, донети најбољу одлуку у интересу народа, а не у интересу политичара. Некада поједини политичари мешају свој интерес са интересом народа. Срећом, Вучић то не ради и због тога је такво расположење народа према њему. Још једном, саветујем свима да се стрпе. Такође, убеђен сам да је велика већина мојих колега фокусирана на то шта ми можемо да урадимо за грађане, јер је то у ствари најважније.

 

 

 

извор: Ало