Вести

Стефановић: Жичане баријере не решавају проблем азиланата

Дан уочи заједничке седнице Влада Србије и Мађарске на којој ће се говорити o мигрантима, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за РТС да Мађарска мора да преиспита одлуку да подигне зид на граници како би се спречио њихов све чешћи илегални прелазак. Жичане баријере не решавају проблем азиланата, поручује Стефановић.

Напомиње да ће на седници, на којој ће учествовати и Немачка и Аустрија, бити речи и о томе да се преиспита одлука Мађарске да подигне зид на српско-мађарској граници.

Стефановић указује да жичане баријере неће решити проблем азиланата и додаје да се само заједничким договором може решити проблем избеглица које илегално покушавају да се домогну Западне Европе.

На питање да ли ће у случају да Мађарска, ипак, подигне зид на граници то учинити да Србија постане коначна дестинација за многе азиланте, министар Стефановић понавља да то не може са сигурношћу да тврди и подсећа да уколико мигранти затраже азил, њима се кретање не може ограничити и они могу прећи било коју границу.

Ипак, истиче да је приоритет да се осигура безбедност за све грађане Србије, али да се истовремено пружи и одређена врста помоћи несрећним људима који беже из својих домовина.

Говорећи о безбедности у нашој држави министар полиције подвлачи да су све мере предузете да не дође до терористичког напада и додаје да би било неодговорно када би рекао да Србији не прети било каква опасност.

Понавља да је Србија одговорна према својим грађанима и додаје како су безбедносне структуре ојачане.

 

Циљ преговора у Бриселу овлашћења за ЗСО

На питање да ли се може очекивати скори договор у Бриселу, министар Стефановић напомиње да то не зависи од српске стране и додаје како је преговарачки тим на челу са премијером Вучићем учинио све да до договора дође.

Подвлачи да је полазна основа у преговорима био Бриселски споразум и наглашава да је главни циљ преговарачког тима да Заједница српских општина добије сва раније прописана овлашћења.

Стефановић сматра како је видљиво да је тим Исе Мустафе у Брисел дошао да не потпише било какав договор.

Подсећа да преговори у Бриселу не смеју утицати на пут Србије у ЕУ и додаје како наш преговарачки тим није спреман да потпише било шта што је на штету српског народа зарад отварања нових поглавља.

Говорећи о дешавањима у вези са Сребреницом, министар Стефановић каже како не може да коментарише тврдње Бакира Изетбеговића и остале изјаве последњих дана, јер су се ставови и мишљења по питању одласка српског премијера у Сребреницу више пута мењали.

Закључује како је суд донео одлуку да потражује Насера Орића за одређена кривична дела, и понавља да у овом тренутку не види која би Влада могла да се одрекне човека кога тражи по потерници више година.